Kayısı Ağacı Nasıl Yetişiyor? Kayısı Ne Zaman Ekilir?, Kayısı ağacı kaç yıl sonra meyve verir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.
Kayısı Ağacı Nasıl Yetişiyor? Kayısı Ne Zaman Ekilir?
Kayısı ağacı çiçeklenme, meyve oluşumu, olgunlaşma vede hasat dönemini tamamlayarak yetişmektedir. Yazımızın içeirğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz kayısı ağacı kaç yıl sonra meyve verir? ve kayısı ne zaman ekilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kayısı ağacı nasıl yetişiyor?
Kayısı ağacı, uygun koşullar sağlandığında ve belirtilen öneriler uygulandığında yetiştirmek mümkün olmaktadır. İyi bir güneş ışığına, uygun toprak drenajına, düzenli sulamaya, gübrelemeye vede budamaya ihtiyaç duydukları için kayısı ağacını yetiştirmek siteyenler her aşamaya dikkat etmelidir. Kayısı yetiştirmeye karar verdiğinizde, çekirdekten yetiştirme yöntemini kullanabilirsiniz. Fideden yetiştirmeye göre daha uzun süre sonra sonuç veren bu yöntem ile kayısı fidelerini elde edebilirsiniz. Bunun için çekirdeğin nemlenmesi, çatlaması vede filizlenmesi gerekmektedir.
Filizlenen kayısı çekirdeği, uygun toprağa gömüldükten sonra toprağı sarması vede fide haline gelmesi için beklenmektedir. Teorik olarak çekirdekten kayıısı yetiştirmek mümkün olmaktadır. Yalnız diğer pratik yöntemlere göre biraz daha zahmetli bir iştir. Kayısı fidanı Kasım ayının ortasında başlamaktadır. Yalnız bu süre rakıma, iklim özelliklerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı bölgelerde nisanın son haftasında da dikimi başlanabilmektedir. Eğerki kayısı fidesine gerekli bakım yapıldı ise, fide toprağını sevdiyse, dikimden 1 yıl sonra ilk meyvelerini vermeye başlamaktadır. Yalnız yüksek verim almak vede ağacın büyümesine şahit olmak siterseniz tam verim için, 4 ila 5 sene sonrasını beklemelisiniz. Ağacın kalitesine vede toprak özelliğine bağlı olarak 5 sene sonrasında hasat edilecek kadar çok meyve görmeniz mümkün olmaktadır. Yazımızın devamına giderek kayısı ağacı yetiştirme ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Kayısı Hangi Mevsimde Yetişir?
Kayısı En Çok Nerede Yetişir?
Kayısının olgunlaşması vede rengini alması adına, güneşe ihtiyaç duymaktadır. Kayısının yetişmesi için ılık hava, yeterli sıcaklık, güneş gören aylar vede uygun toprak gereklidir. Bu koşulları da en iyi ilkbahar sonu vede yaz mevsiminde sağlar. Yaz mevsimi meyvesi olan kayısının çiçeklenme dönemi ilkbaharda gerçekleşmektedir. Çiçeklenmeden sonra meyveler dallarda oluşmaktadır. Meyveler, yaz aylarının ilerleyen dönemlerinde kızarmaya başlar, olgunlaşır vede hasat edilmeye hazır hale gelmektedir. Kayısıların hasat tarihi, o yılın iklim olaylarına göre değişebilmek ile birlikte geç yetişen çeşitlerde 20 Haziran ila 9 Temmuz aralığında, orta mevsim mevyelerinde de 21, 30, 31 Mayıs ila 16, 19, 23, 26 Haziran tarihleri arasında değişebilmektedir.
Ülkemizde kayısı en çok Akdeniz iklimi görülen illerimizde yetişmektedir. Ülkemiz de kayısının meşhur olduğu iller ise Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Malatya, Isparta ve Niğde’dir. Bu iller, kayısı yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak koşullarına sahip olduğu için kayısı ağaçlarından yüksek verim alınmaktadır. Malatya, ülkemizin en önemli kayısı üretim merkezlerinden biri olarak kaynaklarda bulunmaktadır. Malatya kayısısı ünü ile bilinir. Malatya’nın iklimi, kayısı ağaçlarının ihtiyaç duyduğu sıcaklık vede güneşlenme süresini sağlamak adına çok uygundur.
Kayısı çimlendirme işleminden sonra, çimlenen bitkinizi daha büyük bir saksıya bahçeye aktarma vede bakım zaman gelmektedir. Kayısı ağaçları, güneşli vede sıcak iklimlerde yetişmektedir. Bol güneş istemektedir. Kurak ilkbahar vede güneşli, sıcak yaz mevsimi yaşanan iklimlerde verim yükselmektedir. Dikilen kayısıdan, iyi bir ürün alabilmek adına gün içinde minimum 6 saat güneş ışığı alabilecekleri konum seçmelisiniz. Toprak, iyi drene olmalıdır. Geçirgen, derin vede iyi havalanan topraklar ile birlikte, ince dokulu, tınlı, tınlı kireçli topraklar uygundur. PH değeri 6,5 ila 7,5 arasında olmalıdır. Toprak ve güneş ışığını bu ağaca göre seçtinizde, kayısıdan en iyi şekilde verim alınmaktadır. Sürekli nemli topraklar kayısı yetiştiriciliği için elverişli değildir.
Kayısı Bahçe Hazırlığı Nasıl Olmalı?
Toprağı temizlenmeli ve otlardan arındırmalısınız. İyi bir drenaj sağlamak adına toprağı eliniz ile gevşetin ve organik madde ilave ederek güçlendiriniz. Büyümesi için toprağı hazırladıktan sonra çekirdekten veya fideden dikim yapabilirsiniz. Bahçe ve toprak hazırlığında tınlı, nemini tutabilen yapıdaki organik içeriği olan yüksek toprakları tercih edebilirsiniz. Bu tür topraklar, kayısı verimini artırmaktadır.
Kayısı 15 ila 20 günde bir sulanmalıdır. Yılda 5 ila 10 defa sulama ister ve hasatın 10 gün öncesi de sulanmış olmalıdır. Toprak geçirgenliğine göre sulama sıklığı kısalabilir veya uzayabilmektedir. Burada belirleyici faktör geçirgenliğin azalmasıdır. Kayısı ağacının boyu 5 ila 5,5 metreyi geçmeyecek biçimde budanması uygundur. Yukarı büyüyen dallar kesilmeli vede dallar aralıklı olmalıdır. Sert budama ağacın vede dolayısı ile meyvenin kalitesini düşürür, sert budama yapılmalıdır.
Kayısı 1 yıl içinde ilk meyvelerini vermeye başlamaktadır. En iyi sonucu almak için, ortalama 4 ila 5 yıl beklemeniz gerekmektedir. Kayısılar genellik ile yaz aylarında olgunlaşmaya başlamaktadır. Hasat zamanı, kayısıların rengine vede dokusuna bağlı olarak değişeceğinden ağaçları sık sık kontrl etmeniz gerekmektedir.
Kayısı Ağacı Nasıl Yetişiyor, eğer ki sizin de kayısı ağacı nasıl yetişiyor yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kayısı ağacı nasıl yetişiyor, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kayısı ağacı nasıl yetişiyor hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Damar Beni Belirtileri Nelerdir?