2019 Engelli Raporu Nasıl Hesaplanır? 2019 Engelli Raporu Alım Şartları, Engelli raporunun sağladığı faydaları ve birçok şeyi yazımızda sizlere derledik.
2019 Engelli Raporu Nasıl Hesaplanır? 2019 Engelli Raporu Alım Şartları

2019 engelli raporu nasıl hesaplanır, ile ilgili bilinmesi gereken bazı noktaları siz değerli dostlarımız için yazımız da mercek altına aldık. 2019 engelli raporu alım şartları hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamına giderek öğrenebilirsiniz. Engelli raporunun sağladığı faydaları ve engelli raporu nasıl hesaplanır ile ilgili soruların cevaplarına sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Peki 2019 engelli raporu nasıl hesaplanır? detayları ile yazımız da paylaştık.
Engelli bireylerin devlet yönünden faydalanacağı birçok temel hak bulunmaktadır. Devlet, engelli bireyler için engelli raporu alabilmeleri için birçok olanak sunmakta vede engelli raporları kısa zamanda başvuruda bulunan kişilere verilmektedir. Her engelli raporu için hesaplamaların da farklı formüller kullanılmakta vede şartlar kapsamında oranlar belirlenmektedir. Bu nedenle engelli raporunda oranlar belirlenir iken kişinin iki veya daha fazla engeli bulunuyor ise balthazard hesaplama cetveli kullanılmaktadır.
ENGELLİ RAPORUNUN SAĞLADIĞI FAYDALAR
Engelli raporu faydaların da bir şeyi iyi bilmelisiniz. %1 engel oranı olan engelli birey ile %50 engel oranı olan kişinin faydalanabildiği haklar aynı değildir. Engelli raporundaki temel hakları elde edebilmek için engelli rapor oranları %40 vede üzerinde olmalıdır. %40 engelli oranına sahip engelli birey temel engelli olarak değerlendirilerek tüm engelli haklardan yararlanabilir.
– ÖTV odaklı yaptırım vede indirim haklarının olması.
– Bütün toplu taşımalarda indirim haklarının olması.
– Uçak bilet alımlarında indirim haklarının olması.
– Emlak vergisi ödemesin de indirim haklarının olması.
– Enerji tüketimlerinde indirim haklarının olması.
– Diğer engelli kimlik haklarının olması.
– Kurumlarda sıra öncülük hakkı olması.
– Müze ziyaretlerini ücretsiz veya indirimli olarak yapabilme haklarının olması.
– Rapor sahibi kişiler ayrıcalıklı sınav olanaklarından faydalanabilir.
ENGELLİ RAPORU ALIM ŞARTLARI NELERDİR?
Günümüz de engelli raporu almak çok kısa bir zaman dilimini kapsayarak gerçekleştirilebilmektedir. Engelli bireyin sabah erken saatlerin de hastaneye giderek, öğlen saatlerine kadar rapor alma sürecini tamamlamış bulunmaktadır. Raporun ise hak sahibine verilmesi 7 gün ile 30 gün arasında değişmektedir. Engelli raporu almada ilk şart kişinin kalıcı veya geçici olarak hayatlarını engelleyen bir rahatsızlığı bulunmasıdır.
ENGELLİ RAPORU HESAPLAMA
Engelli raporu hesaplamak için, engelli bireyin iki engel durumu olduğunu varsayalım, Gözlerinde %50 oranında engel olsun, işitme durumunda ise %12’lık engel oranı olduğunu düşünelim. Bu engelli bireyin yüksek orana sahip olan engeli gözlerin de olduğu için öncelik ise %50’lik engel oranının %100’den çıkarılması gerekmektedir. Bu durumda ise elde edilebilecek sonuç da %50 olmaktadır. İkinci işlem ise %50 sonucunun ikinci engel durumu olan işitme oranıyla çarpılması gerekmekte. Bu durumla da elde edilecek sonuç ise 600 (50×12) olmaktadır. Sonraki işlem ise elde edilen sonucun 100’e bölünmesi gerekmektedir. 600/100 işmeinde elde edilen oran 6 olmaktadır. Bu durumda %6’lık oranın en yüksek olan gözler de bulunan engel oranına eklenmesi gereklidir. %50+%6 işlemi sonucunda ise engelli kişinin engel oranı %57 olarak hesaplanmaktadır. Eğer ki engelli birey 60 yaşın üzerinde ise engelli oranına %10 ekleme yapılarak sonuç %67 olmaktadır.
>ENGELLİ RAPORU HESAPLAMASINDA ENGEL DURUMLARI NELERDİR?
Engel durumlarına sahip olan engelli bireyler, engel oranları üzerinden engelli raporu hesaplamaları yapılmaktadır. Kişinin engelli sağlık kurulu raporu alabilmesi için %40 vede üzeri engel oranının bulunması gerekmektedir. Balthazard hesaplama programları kullanılarak da engelli raporu hesaplaması kolaylıkla yapılmaktadır. Kişinin engelli raporu oranını itiraz etme hakkı vardır. Eğer ki verilen engelli oranın da hata olduğu düşünülüyorsa, başvuru yapılarak tekrar değerlendirme isteyebilmektedir.
– Kadın hastalıkları.
– Deri, görme, işitme.
– Zihinsel, ruhsal veya davranışsal hastalıklar.
– Kas vede iskelet.
– Solunum, yanıklar, sinidirim.
– Sinir, onkoloji (kanser)
– İdrar yolları, hormon (endokrin)
– Kardiyovasküler, hemopoetik.
– Diğer.
2019 ENGELLİ RAPORU ALIM İŞLEMLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER
– Engelli bireyin kurul günün de hastaneye erken saat gitmesi ve sıra alması işlemlerini daha çabuk yapmasını sağlamaktadır. Bu sebeple kişinin kendilerine en yakın noktadaki hastaneyi belirleyerek hareket etmeleri işlemleri kolaylaştırmaktadır.
– Engelli raporu verme yetkisi bulunan hastane aranarak veya bizzat gidilerek rapor verilen kurul günleri hakkında bilgiler alınmalıdır.
– Veznede dilekçe alma vede kayıt işlemlerini tamamlar iken bilgisayar tarafından kamera ile başvuru sahiplerinin fotoğrafları çekilmektedir.
– Veznede sıraya girenler ilk olarak dilakçe teslim edecekler. Dilekçeler toplu olarak vezneye teslim edilmekte ve kayıt için gerekli sorular sorulmaktadır. Engelli raporu almak için yapılan başvurularda dilekçe kişinin kendisi tarafından doldurularak teslim edilmelidir.
– Rapor sonuçlarını almak için başvuru da bulunan kişinin kendisi veya birinci dereceden yakını gelebilir. Raporu almaya giden kişilerin kimliklerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
– Muayene olunması gereken tüm bölümlerdeki, muayenelerin bitmesinden sonra evrak zarar görmeden rapor görevlisine teslim edilmelidir. Rapor sonucunun ne zaman alınacağına ilişkin bilgiler ise rapor görevlisi tarafından söylenmektedir.
– Kayıt işlemlerinizi tamamladıktan sonra vezne tarafından verilen engelli raporu için gerekli evrak teslim alınmalıdır. Verilen evrak ile engelli bireylerin muayene için gitmesi gereken sağlık bölümlerinin isimleri yazmaktadır. Başvuru sahibi tüm bölümlerde muayene olmak zorunda. Her muayenenin ardından doktorların teşhis sonuçlarının kaşeli olarak evran üzerine yazdırma gerekmektedir. Muayene olunan ayrı branşlardaki tüm doktorun evrak üzerinde ayrı imza vede kaşesi gerekmektedir.
2019 Engelli Raporu Nasıl Hesaplanır, yazımız da hazırladığımız engelli raporu hesaplama ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Sizin de eğer ki 2019 engelli raporu nasıl hesaplanır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden sorabilirsiniz. 2019 engelli raporu nasıl hesaplanır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak arkadaşlarınızı da sayfamızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tasarruflu Klima Kullanımı Nasıl Olmalı?