Aspirasyon Belirtileri Nelerdir? Aspirasyon Nasıl Tedavi Edilir?, Aspirasyon nedenleri hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri hazırladık.
Aspirasyon Belirtileri Nelerdir? Aspirasyon Nasıl Tedavi Edilir?
Yutulan besinin, tükürüğün, dışarıdan alınan yabancı maddenin hava yoluna veya akciğerlere girmesine aspirasyon denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz aspirasyon nedenleri nelerdir? vede aspirasyon nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Aspirasyon belirtileri nelerdir?
Boğazda yer alan yaprak şeklindeki kapak olan epiglotun doğru kapanmaması veya bilinç kaybı nedeni ile aspirasyon gerçekleşmektedir. Bunun yanında bir şeyin mideden boğaza geri kaçması durumunda da gerçekleşebilmektedir. Aspirasyon durumunda hava yolu tamamen kapanmaz. Yalnız enfeksiyonlara vede ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle yaşlılarda, yutma güçlüğü çeken kişilerde vede bilinç kaybı yaşayanlarda aspirasyon riski bulunmaktadır. Aspirasyon, aniden gelen öküsürük, nefes darlığı, göğüste ağrı gibi belirtiler ile kendini gösterebilmektedir. Bazı durumlarda besinlerin veya sıvının yanlış şekilde gittiğine dair işaret bulunmayabilmektedir. Özellikle bireyin öksürmesi tıkanmanın etkisi ile birlikte bireyin verdiği bir refleks olarak görülmektedir.
Aspirasyonun en belrigin nedenleri arasında yaş ilerlemesi, yutma güçlüğü vede bilinç kaybı bulunmaktadır. Dışardan alınan yabancı cisimlerin soluk borusu vede akciğere kaçması ile gerçekleşen aspirasyon, boğazda bulunan kapak görevi gören epiglotun düzgün çalışmaması nedeni ile meydana gelmektedir. Nörolojik sorunlar yaşayan hastalarda vede anestezi altında olan bireylerde aspirasyon görülme riski yüksek olur. Yazımızın devamına giderek aspirasyon belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Aspirasyon Nasıl Tedavi Edilir?
Aspirasyon Belirtileri
– Boğazda gıcık hissi,
– Seste kısıklık,
– Tekrarlayan zatürre vede akciğer sorunları,
– Yetersiz oksijen nedeniyle morarma,
– Göğüste ağrı oluşması,
– Yeterli hava alamama hissi,
– Nefes alıp verir iken hırıltılı bir sesin duyulması,
– Boğulma hissi,
– Çiğnemede zorlu yaşama,
– Nefes almada güçlük çekme,
– Bireyin boğazına bir şey takılmış gibi hissetmesi,
– Vücudun verdiği bir refleks olarak aniden gelen öksürük.
Aspirasyon Nedenleri
– Diş sorunları,
– Hızlı yemek yeme ya da yeterince iyi çiğnememe,
– Nörolojik sorunlar,
– Yaşlanmak,
– Gastroözofageal reflü hastalığı.
Hijyensiz bir ağız bakımı, besinlerin doğru biçimde çiğnenmemesi gibi durumlar aspirasyon riskinin artmasına neden olabilmektedir. Özellikle protez kullanan bireyler besinleri doğru biçimde çiğneyemediği için zorluk yaşayabilirler. Bireyin hızlı yemek yemesi veya yerken acele etmesi durumuna bağlı olarak yeterince çiğneyemediği durumda aspirasyon oluşabilmektedir. Tüketilen büyük parçalar vede besinler soluk borusuna kaçarak bireyin öksürmesine neden olabilmektedir. Nörolojik hastalıklar arasında bulunan alzheimer, multiple skleroz vede parkinson nedeni ile bireyin yutma refleksi etkilenebilmektedir. Yaşlılık ile birlikte, bireyin kas fonksiyonlarında vede reflekslerinde yavaşlama meydana gelebilmektedir. Bu nedenle yaşlılarda yutma sorunu vede aspirasyon riski artabilmektedir. Gastroözofageal reflü hastalığı mide suyunun yemek borusuna kaçması ile meydana gelmektedir. Mide asidi yemek borusundan soluk borusuna giderek aspirasyona neden olabilmektedir. Reflü riski olan vede yemeği yatar pozisyonda yiyen bireyler aspirasyon yaşayabilmektedir.
Aspirasyon tedavisinin ilk adımı soluk borusuna kaçan maddeden arındırılmasıdır. Eğerki yutulan madde nefes darlığına neden oluyor ise, heimlich manevrası gerekerek hava yolunun açılması sağlanabilmektedir. Kronik olarak aspirasyon gerçekleşiyor ise, tedavi için uzun vadede bir yöntem geliştirilmektedir. Aspirasyon tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım gerekebilmektedir. Solunum yollarının tıkanması durumunda temizlenmesi bronkoskopi yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Oksijen tedavisi de destekleyici tedavi olarak uygulanabilmektedir. Aspirasyon nedeni ile soluk borusunda enfeskiyon oluşmuşsa antbiyotik kullanılabilmektedir. Cerrahi müdahale gerektiği durumlar da genellikle yutma güçlüğü veya yapısal bozukluklar yaşandığı zamanlarda uygulanmaktadır.
Aspirasyon Nasıl Önlenir?
– Reflüye karşı önlem almak için kızarmış veya ağır besinlerden uzak durunuz.
– Tütün ürünlerinden uzak durunuz.
– Ağız vede diş bakımına özen gösteriniz.
– Yemek yerken veya içerken konuşmayınız.
– Birbirine yapışmış büyük besinleri tüketmekten kaçınınız.
– Diğer lokmaya geçmeden önce, mutlaka bir önceki lokmayı yutunuz.
– Kuru besinler tüketir iken, mutlaka yanında sıvı da tüketiniz.
– Yatarak değil, rahat bir pozisyonda yemek yiyiniz.
– Besinleri küçük parçalar halinde bölerek tüketiniz.
Aspriasyon riski bulunan bireyler arasında yutma güçlüğü çeken, yaşlı kişiler veya bilinç kaybı yaşayan bireyler bulunmaktadır. Aspirasyon besin tüketir iken aniden başlayan öksürükler kendini belli etmektedir. Nefes darlığı çekme, hırıltılı nefes alma veya öğürme durumunda aspirasyon oluşması normal durumdur. Uzman hekim bireyin semptomlarını öğrendikten sonra, fiziki bir muayene gerçekleştirmektedir. Bireyin ağız vede yanaklarını kontrol ettikten sonra, yutma kasları ile ilgilenmektedir. Bütün kontrollerden sonra, aspirasyonun doğru teşhisi için çeşitli testlerin uygulanmasını isteyebilmektedir.
Aspirasyon Tanı Testleri
– Bronkoskopi,
– Görüntüleme testleri,
– Laboratuvar testleri,
– Videofloroskopik yutma çalışması,
– Yutma bozukluğunda fiberoptik endoskopik tanı yöntemi.
Aspirasyon ile birlikte meydana gelen enfeksiyonların kontrolü için, bireyden balgam testi istenebilmektedir. Eğerki aspirasyona bağlı olarak bir iltihap meydana gelmiş ise, bireye antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir. Diğer bir enfeksiyon kontrolü için de kan testi yapılabilmektedir. Aspirasyon tanısının konulmasından sonra, önleme vede tedavi süreci uzman hekim tarafından değerlendirilerek belirlenmektedir. Endoskopik yöntemden yararlanarak bireyin yutma süreci doğrudan izlenebilmektdir. Böylelikle herhangi bir anormallik durumunda besinlerin yanlış yola gidip gitmemesi değerlendirilmektedir.
Aspirasyon Nasıl Anlaşılır?
Bronkoskopi ile solunum yolları detaylı olarak incelenebilmektedir. Soluk borusuna kaçan yabancı maddelerin çıkarılmasını sağlamaktadır. Aspirasyonun tanısında kullanın videıfloroskopik yutma çalışması testi, bireyin dışardan aldığı besinin soluk borusuna kaçıp kaçmadığını belirleyen bir testtir. Bireye radyoopak madde ile karıştırılan besin verilir vede yutma süreci röntgen ile takip edilmektedir. Akciğerlere kaçan herhangi bir yabancı madde, sıvı birikimi ya da zatürre gibi komplikasyonlaırn olup olmaıdğını kontrol etmek için göğüs röntgeninden yararlanılmaktadır. Bilgisayarlı tomografi taraması ile bireyin vücudunda daha detaylu görüntüleme sağlanmaktadır. Özellikle akciğerlerde bir hasar olup olmadığı kontrol edilmektedir.
Aspirasyon Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de aspirasyon belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Aspirasyon belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı aspirasyon belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Yuka Bitkisinin Yaprakları Neden Solar?