Bacillus Cereus Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Bacillus Cereus Nedir?, Bacillus cereus zehirlenmesi nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gerekenler.
Bacillus Cereus Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Bacillus Cereus Nedir?
Bitkilerde, toprakta vede suda rastlanan bireye besin yolu ile bulaşarak gıda zehirlenmesine neden olan bakteri türüne bacillus cereus denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz bacillus cereus zehirlenmesi nasıl tedavi edilir? ve bacillus cereus nedir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bacillus cereus zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Bacillus cereusun ismi latince mumsu anlamına gelen, cereus kelimesinden geldiği bilinmektedir. bunun sebebi de, mumsu bir görünümü olduğundan kaynaklanmaktadır. Gıda yolu ile insana bulaşan bacillus cereus bakterisi midede bulantıya, kusma vede ishal gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Genellik ile hafif biçimde etkileyen bu bakteri bir kaç gün içerisinde vücuttan atılmaktadır. Bacillus cereus etkilediği bölgeye göre sindirim sistemi yani, bağırsakları vede vücudun diğer bölgeleri olarka ayrılan bağırsak dışı alanlar olarak iki türde bulunmaktadır.
Bağırsakları etkileyen bacillus cereus gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır. Zaman içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Yalnız bireyin bağışıklık sistemi düşük ise, bireyde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzden tedavi gerektirmektedir. Gastrointestinal hastalıklara nedne olan bu bakterinin iki tipi vardır. Birinci tipi enterotoksinler yani ishal sendromu, ikinci tipi de, emetik kusma sendromudur. En yaygın bacillus cereus türü olan enterotoksinler, ince bağırsakta üretilmektedir. Bu durum besin tüketiminden sonra meydana gelmektedir. Et, balık, sebze gibi yiyeceklerden bu bakteri vücuda alınabilmektedir. Bacillus cereus bakterisinin emetik türü de, birey besini tüketmeden önce gıdada meydana gelmektedir. Kirli gıda tüketimi sonucunda da, ortalama 6 saat sonra birey hastalanabilmektedir. Makarna, pirinç, patates gibi besinler bu bakteri türünü vücuda taşımaktadır. Yazımızın devamına giderek bacillus cereus zehirlenmesi belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Bacillus Cereus Nasıl Teşhis Edilir?
Bacillus Cereus Belirtileri
Bacillus cereus nedeni ile görülen zehirlenme sonucunda emetik veya diyarejenik belirtileri görülmektedir. Kusma formundaki durumda besin tüketiminden bir kaç saat sonra midede bulantı, karın ağrısı ve kusma görülmektedir. Diyarejenik fromda da, ortalama 8 ila 16 saat sonra sulu ishal ve karın ağrısı, kramp gibi belirtilere rastlanılmaktadır. Hafif şekilde seyreden bu belirtiler bir gün içerisinde kendiliğinden kaybolabilmektedir. Geçmeyen belirtiler görüldüğü durumda da, hekime başvurmak oldukça önemlidir.
Bacillus cereus enfeksiyonu hekimin genel muayenesinden sonra, klinik beliritlerin incelenmesi ile birlikte bireyin gıda tüketimine bakılarak teşhis edilebilmektedir. Tanının kesin olarak konulması için de, hasta kişinin dışkı kontrolü gerekebilmektedir. Hasta kişiden alınan örneklerden sonra inceleme yapılarak teşhis konulmaktadır. Bağırsak dışı bacillus cereus da, gastroinstestinal sisteminin dışındaki her bölgeyi etkileyebilmektedir. En sık görüldüğü alanlar gözler, yaralar vede solunum sistemidir. Bağırsak dışı bacillus cereus, bitkiler, toz ve topraktan bireye geçebilmektedir. Vücutta enfeksiyona neden olarak bağışıklık sistemi düşük olanları etkilemektedir.
Bacillus cereus tedavisi gıda zehirlenmesine yönelik olarak planlanır ve uygulanmaktadır. Tedavi içeriği enfeksiyonun türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Kusma formundaki bu bakteride genellik ile kusma vede mide bulantısı olduğundan vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması gerekmektedir. Bu neden ile sıvı takviyesi vede antibiyotik desteğiyle tedavi edilebilmektedir. İshal formundaki bacillus cereus bakterisinde de, bağırsaklarda toksin üretildiğinden ishal ve karın ağrısı meydana gelmektedir. Dehidrasyonu önlemek adına sıvı dengesinin sağlanması ve ilaç kullanımı önerilebilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde de ciddi enfeksiyonlar meydana gelebilmektedir. Bu durumda ilaç tedavisinin yanınd hekim kontrolünde kalmak önemli olabilmektedir.
Bacillus Cereus Riski Nasıl Azaltılır?
Bacillus bakterisi, özellik ile toprakta, suda vede pişmemiş gıdalarda bulunabilmektedir. Bunun yanıdna süt ürünlerinde de bacillus cereus bakterisi gelişebilmektedir. Bacillus cereus riskini azaltmanın yollarından en önemli olan gıdaların doğru şekilde saklanmasıdır. Bunun yanında besinlerin iyi bir şekilde pişirilmesi de gerekmektedir. Mutfakta hijyen ve temizlik de bu bakterinin vücuda alınmasının önüne geçebilmektedir. Bacillus cereus sebebi ile ortaya çıkan bağırsak dışı hastalıklarda göz enfeksiyonları, sepsis, nefes darlığı, menenjit, baş ağrısı, kemiklerde ağrı gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler genellik ile bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ortaya çıkmaktadır.
Bacillus Cereus Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de bacillus cereus zehirlenmesi belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bacillus cereus zehirlenmesi belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı bacillus cereus zehirlenmesi belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Skafoid Kırığı Belirtileri Nelerdir?