Bademcik Ameliyatı Neden Yapılır?

Bademcik Ameliyatı Neden Yapılır? Bademcik Ameliyatı Tehlikeli Mi? Bademcik Ameliyatı Kaç Gün Sonra İyileşir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Bademcik Ameliyatı Neden Yapılır? Bademcik Ameliyatı Tehlikeli Mi?

Bademcik Ameliyatı Neden Yapılır
Sayfa İçeriği: Bademcik Ameliyatı Neden Yapılır

Bademciklerin cerrahi müdahele ile alınma işlemine bademcik ameliyatı denmektedir. Bademciklerin iltihaplanması sürecine ise tonsilik ismi verilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız bademcik ameliyatı kaç gün sonra iyileşir? ve bademcik ameliyatı tehlikeli mi? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bademcik ameliyatı neden yapılır?

Bademcikler, boğazın arkasında yer alan iki adet oval şekilli organa verilen addır. Boğazın iki tarafında birer tane bademcik yer alır. Bademcikler, bağışıklık sisteminin parçasıdır vede vücudun ağızdan giren bakteri ve virüslere karşı ilk savunma işlevini görmektedir. Bademciklerin bağışıklık sistemi içinde, işlevinin ergenlikten sonra azalmasının bademcik iltihaplanması vakalarının yetişkinlerde nadir rastlanmasından sorumlu olabilecek faktör olduğu belirtilmektedir. Geçmişte bademcik ameliyatı, sık tekrarlayan bademcik iltihaplanmasının tedavi sürecinde yaygın olarak kullanılan uygulamaydı. Günümüzde ise, bu durum ek olarak uyku sırasında meydana gelen solunum bozukluğunun neden olabilen bademcik yapıları da cerrahi olarak çıkartılabilir. Yazımızın devamına giderek bademcik ameliyatı, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Bademcik Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Bademcik Ameliyatı Neden Uygulanır?

Bademcik ameliyatları, sıklık ile tekrarlayan yani, kronik veya şiddetli bademcik iltihabı vakalarında vede bademciklerin büyümesinden dolayı nefes almada sıkıntılar yaratması durumunda uygulanmaktadır. Bademcik iltihabına neden olan, bir bakteriyel enfeksiyon antibiyotik tedaviyle düzelmediği durumlarda veya bademcik arkasında iltihap birikimi yani, bademcik apse oluşmasına neden olan enfeksiyon ilaç tedavisi ya da drenaj prosedürlü ile düzelmediği vakalar da uzman hekim bademcik ameliyatı yapılmasını önermektedir.

Bademcikler sık ya da kalıcı enfeksiyonlardan sonra büyüyebilir ya da doğal olarak büyük olabilmektedir. Doktor, bademciklerin büyümesinin neden olduğu nefes almada zorluk vede nefes almanın uyku esnasında kesilmesi yani, obstrüktif uyku apnesi gibi komplikasyonları tedavi etmek adına da, tonsillektomi önerebilmektedir. Uzman hekimler ayrıca bir ya da iki bademcikte kötü huylu ya da kötü huylu olduğundan şüphelenilen tümör dokusu gibi diğer daha nadir hastalık ya da komplikasyonları tedavi etmek adına da, bademcik ameliyatı tavsiye edebilmektedir.

Bademcik Ameliyatı Riskleri Var Mı?

Diğer ameliyat uygulamaların da olduğu gibi, bademcik ameliyatında da çeşitli riskler vardır. Ameliyat esnasında kişinin uyumasını sağlayacak ilaçlar genellik ile mide bulantısı, baş ağrısı, kusma ya da kas ağrısı gibi küçük, kısa vadeli problemlere neden olmaktadır. Ciddi, uzun vadeli problemlerin de meydana geldiği vakalar ise daha nadir görülmektedir. Nadiren, ameliyat esnasında ya da sonrasında şiddetli kanama meydana gelir vede ek tedavi ile daha uzun hastane de kalış gerektirebilmektedir.

Bademcik ameliyatı, bir çok vaka da oldukça kolay vede uzun yatış gerektirmeyecek cerrahi işlemdir. Yalnız komplikasyonların meydana geldiği vakalar da, kişinin karmaşık tıbbi komplikasyonu var ise, uzamış hastane kalışları gerektirebilmektedir. Bademcik ameliyatı, yaygın olarak genel anestezi altında uygulandığından, ameliyat esnasında kişi işlemden haberdar olmayacak ya da ağrı hissetmemektedir. Uzman cerrah, dokuları çıkarmak vede kanamayı durdurmak için, bir neşterden ya da ısı veya yüksek enerjili ısı ya da ses dalgaları kullanan özel cerrahi aletten faydalanarak ameliyatı gerçekleştirebilmektedir.

Ameliyat Sonrası Hangi Komplikasyonlar Our?

Bademcik ameliyatı sonrasın da kişi susuzluk, ateş, kanama vede solunum sorunları yaşıyor ise acil yardım almalıdır. Kişi operasyon sonrasındaki dönem de, burunda ya da türükte küçük koyu kan lekeleri görebilir, bu durum normaldir. Yalnız herhangi miktar da parlak kırmızı kan, hızlı bir değerlendirme vede tedavi için acil servise gitmeyi gerektirmektedir. Kanamayı durdurmak adına acil cerrahi müdahale yapılması gerekli olabilmektedir. Kişi nefes almakta güçlük çekiyor ise, uzman hekime başvurulmalıdır. 38 dereceyi geçen yüksek ateş veya idrar da azalma, susuz hissetme, halsizlik, baş ağrısı yada baş dönmesi gibi belirtiler oluştuğunda doktora başvurulmadır. Çocuklar da yaygın sıvı kaybı belirtileri arasında günde iki ya da üç kereden az idrara çıkma ya da gözyaşı olmadan ağlama bulunmaktadır.

Bademcik Ameliyatı Neden Yapılır, bademcik ameliyatın da, risk oldukça düşüktür. Ameliyat sonrası ciddi kanama da düşük orandadır. Anesteziye ya da cerrahiye bağlı ciddi komplikasyonlar rastlanabilmektedir. Eğer ki pelvis kırığı teşhisi konuldu ise vede yeni ya da ilgili semptomlar baş gösteriyor ise, mutlaka doktora görünmelisiniz. Eğer ki sizin de bademcik ameliyatı neden yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bademcik ameliyatı neden yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bademcik ameliyatı neden yapılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Yoğurdun Zararları Neledir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed