Bel Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Bel Kırığı Belirtileri Nelerdir? Bel Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?, Bel kırığı kaç günde iyileşir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Bel Kırığı Belirtileri Nelerdir? Bel Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bel Kırığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Bel Kırığı Belirtileri Nelerdir

Bel kırılması, bir çeşit omurga kırığıdır. Omurganın alt kısmında bulunan bölgenin travmatik bir kaza ya da bele ağır yük bindirilmesi durumunda meydana gelebilen durumdur. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için bel kırığı kaç günde iyileşir ve bel kırığı nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bel kırığı belirtileri nelerdir?

Bel kırıklarının en ciddi komplikasyonları arasında felç ve ömür boyu yatağa bağımlılık vardır. Yalnız bu komplikasyonlar, kırığın oluşmasını takiben hemen müdahale edilmeyen vakaların bir sonucu olarak oluşmaktadır. Hasta kişinin sağlık durumunun daha kötüye gitmemesi vede iyileşmenin hızlı biçimde gerçekleşmesi için kırık bel için acil müdahale gerekir. Omurga genel itibariyle, birbirine yumuşak doku ve eklemler aracılığı ile bağlanan 33 tane omurdan oluşmaktadır. Bu yapıları birbirine bağlayan diğer yapılara da disk verilir. Ortaya çıkan bu dizilim ile bir zincir oluşur ve bu zincir vücudun dik durmasına olanak tanımaktadır. Genel olarak vücudun sola, sağa, öne ve arkaya doğru hareket etmesini sağlar.

Bununla birlikte eğilip kalkma, yan taraflara yönelme gibi günlük yaşamı idame ettirir iken sıklık ile kullanılan hareketleri omurga ile gerçekleştirirsiniz. Bu hareketleri yapabilmeniz için omurga vücudunuza destek yapı oluşturmaktadır. Omurların arka tarafında yer alan halka şeklinde kemik yapısı omuriliği dışardan gelen darbelere vede diğer yabancı etkenlere karşı korur. Bel bölgesi de, omurganın alt kısmında yer alan kemiklerin bulunduğu alandır. Bununla birliklte vücudun en hareketle olan bölgesinda bulunmaktadır. Hareket etmede destek ve kaynak merkezi görevini görmektedir. Bu neden ile bel geögesinde meydana gelen bir hasar sonucu günlük yaşam aktiviteleri büyük ölçüde olumsuz etkilenmektedir. Oluşan bel kırılmaları da, bu anlamda ciddi sağlık problemleri olarak gelişebilmektedir. Yazımızın devamına giderek bel kırığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bel Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bel Kırığı Belirtileri

Bel krıklarında rastlanan belirtiler genellik ile travmanın şekline ve oluşan hasara göre farklılık gösterir. Bunlara göre semptomlar daha şiddetli ya da hafif seyredebilmektedir. Görülen ilk belirtiler çoğunluk ile bel bölgesinde sırt boyunca kaslarda spazm ve boyun ağrısı, bel bölgesinde ağrı gibi kendini göstermektedir. Bunları takiben ilerleyen evrede bacaklarda uyuşukluk, yürümede zorluk, idrar ve dışkı kaçırma ile kaslarda kuvvetsizlik gibi semptomlar görülür. Düşme ya da çarpma gibi travmatik bir kuvvet uygulandığında omurgayı oluşturan kemikler bu baskıyı taşıyamayabilmektedir. Yalnız baskı uygulandığında kemiklerde oluşan sıkışma hafif olur ise, bel bölgesi az hasar ile bu travmadan kurtulmaktadır. Belirtileri de doğal olarak hafif seyreder. Bunun ile birlikte kemiklere binen yükün altında çok fazla sıkışma olması halinde daha ciddi sonuçlar ile karşılaşılabilir. Bel kırılması çoğunlukla travmatik bir düşme, atlama ya da çarpma gibi kazalar sonucunda meydana gelebilmektedir. Bunun yanında osteoporoz vb. gibi kemik hastalıklarına sahip olan ya da bağışıklığı düşük olan kişilerin ağır iş yapmaları sonucunda bu sorunla karşılaşması mümkün olmaktadır.

Bel Kırığı Nedenleri

Omurgada oluşan tümörler,
Osteomalazi,
Osteoporoz,
Ağır bir yük taşıma,
Uzun süre ayakta durma,
Düşme, çarpma vb. gibi travmatik yaralanmalar.

Bel Kırığı Nasıl Anlaşılır
Bel Kırığı Nasıl Anlaşılır

Bel kırığı tedavisinde öncelik ile uzman doktor tarafından yapılan detaylı fizik muayene ve klinik testler sonucunda bu hastalığa kesin tanı konulmaktadır. Daha sonra kasta kişinin bel bölgesindeki kuvveti ve herhangi bir alanda sinir yaralanmalarının olup olmadığı araştırılır. Öncelikli olarak ağrıların giderilmesine yönelik tedavi uygulanmaktadır. Hastalığın ciddiyetine göre süreç içinde yatak istirahati de istenebilir. Bununla birlikte hasta kişinin bel korsesi kullanması sağlanmaktadır. Medikal tedaviler ile geçmeyen, felç durumu olan ve günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremeyecek ölçüde ağır olan vakalar için de, cerrahi müdahaleler yapılır.

Bel Kırığı Nasıl İyileşir?

Kırıkların onarılması vede omurga bütünlüğünün sağlanması cerrahi tedavilerde temel amaç olarak görülür. Hastalığın ielrleyen kamburluk ya da felç gibi durumlara yol açması bu şekilde kesin tedavi ile önlenmektedir. Cerrahi tedavilerin dışında alçı tedavisi de uygulanan diğer yöntemler arasında yer almaktadır. Özellik ile çökme kırıkları ve yumuşak bağ doku yaralanmalarında alçı uygulaması ile sorun kontrol altına alınmaya çalışılır. İşlem sırasında kırık dışardan tespit edilerek sabitlenir ve omuriliğe baskı yapmayacak biçimde bu bölge alçıya alınmaktadır. Alçının vücutta kalma süresi de ortalama 3 aylık süreyi kapsar.

Bel Kırığı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin bel kırığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bel kırığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bel kırığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Dizde Sıvı Birikmesi Nasıl Önlenir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2025 Kardesiz Blog Designed