Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir? Böbrek Yetmezliği Nedenleri, Böbrek yetmezliği nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilgileri ayrıntılı olarak derledik.
Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir? Böbrek Yetmezliği Nedenleri
Böbrekler, bel arka kısmında, omurganın sağına vede soluna birer tane olmak üzere yerleşen organlardır. Böbreklerin vücuttaki temel görevi, kanı zararlı maddelerden temizlemesidir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımıziçin böbrek yetmezliği nasıl tedavi edilir? ve böbrek yetmezliği nedenleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir?
Kalpten pompalanan kanın önemli bir bölümü, böbreklere gelerek burada süzülmektedir. Süzülme esnasında kandaki üre gibi toksik maddeler böbrek aracılığı ile filtrelenmektedir .Zararlı maddeler suda çözünmüş bir halde idrar olarak, idrar kesesine gönderilmektedir. Bireyde idrar çıkışıyla birlikte zararlı maddeler vücut dışına atılmış olmaktadır. Böbrek yetmezliği, çeşitli nedenler ile böbreğin, kanı temizleme fonksiyonunu yitirmeyle meydana gelen bir tablodur. Böbrek eytmezliği ani veya diğer ismi akut gelişebileceği gibi yıllar içerisinde gelişen kronik bir sorun olarak da ortaya çıkabilmektedir. Böbrek yetmezliğine neden olabilecek durumlar, toksik madde maruzietinden aşırı sıvı kaybına, böbrek yaralanmasından çeşitli tıbbi rahatsızlıklara kadar çok geniş yelpazede bulunmaktadır. Böbrek yetmezliğinde organların fonksiyonunu geri kazanabilmesi adına, yetmezliğe neden olan durumun ortadan kaldırılması büyük önem taşımaktadır.
Böbrek yetmezliği, insanlar arasında böbrek çürümesi olarak da bilinmektedir. Böbreği çürüyen bireylerde vücutta üre gibi zararlı maddelerin birikimine bağlı olarak çeşitli belirtiler ortaya çıkmaktadır. Böbrek çürümesi belirtiler bakımından oldukça zengin olmaktadır. Organ yetmezliği, böbrekler ile ilgili olsa da, hastalık belirtileri farklı organlaır da etkiler ve vücudun farklı bölgelerinde problemlere yol açabilmektedir. Yazımızın devamına giderek böbrek yetmezliği belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Böbrek Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?
Böbrek Yetmezliği Belirtileri
– Koma,
– Güçsüzlük,
– Nöbet geçirme,
– Göğüs ağrısı,
– Kalp ritminde bozukluk,
– Yorgunluk ve halsizlik,
– Mide bulantısı,
– Nefes darlığı,
– El, ayak ve bacaklarda sıvı tutulumu ve ödem oluşumu,
– İdrar çıkışında azalma.
Böbrek yetmezliğinde rastlanan belirtilerin sayısı vede şiddeti hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Bazı hastalarda böbrek yetmezliği ileri evreye gelene kadar herhangi bir belirtiye neden olmayabilmektedir. Bu neden ile böbrek hastalıkları bakımından risk grubunda bulunan bireylerin düzenli olarak kontrollerini yaptırması faydalı olur. Böbreklerin, yıllar içinde işlevinin bozulması ile kronik böbrek yetersizliği ismi verilen tabo meydana gelmektedir. Başlıca kronik böbrek yetmezliği nedenleri ise, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon’dır. Kronik glomerülonefrit ismi verilen bazı iltihabı böbrek hastalıklarında da benzer klinik tablo oluşabilmektedir. Kronik böbrek hastalarında, yıllarca hiçbir şikayet vede belirti ortaya çıkmayabilmektedir. Bazen, altta yatan hastalığa özgü bulgular ile karşılaşılabilmektedir. Kronik böbrek hastalığına sıklıkla eşlik eden hipertansiyonun tespiti için, toplumda herkesin kan basıncını kontrol ettirmesi vede periyodik olarak sağlık taraması yaptırması oldukça önemlidir.
Böbrek yetmezliği, akut böbrek yetmezliği ya da kronik böbrek yetmezliği biçiminde ortaya çıkabilmektedir. Böbreklerin aniden işlevlerini kaybetmesine akut böbrek yetmezliği denmektedir. Akut böbrek yetmezliği, böbrek işlevlerinin günler, haftalar gibi kısa bir süre içinde azalması vede bunun sonucunda kan üre azotu, kreatinin vede diğer üremik toksinlerin vücutta birikimi ile ortaya çıkmaktadır. Akut böbrek yetmezliğinde idrar miktarı azalmasına oligüri denmektedir. İdrarın azalma miktarı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Akut böbrek yetmezliği genellik ile hastanede yatarak tedavi alan hastalarda gelişir vede bir çok nedene bağlı olabilmektedir.
Tromboz, emboli, vaskülit, hemolitik üremik sendrom, trombositopenik trombotik purpura, yaygın damar içi pıhtılaşması gibi küçük böbrek arterlerini ilgilendiren hastalıklar akut böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Akut böbrek yetmezliği, travmatik nedenlere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Uzun süre susuz kalmak vede kusma, ishal nedeni ile sıvı kaybı, ani vede çok kan kaybı, uzun süre göçük altında kalmak, ağır yanıklar, çocukluk döneminde sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları, prostat büyümesi sonucu uzun süre idrar yapamama gibi bir çok neden de akut böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir.
Akut Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?
– Koma,
– Ruhsal ya da akıl değişiklikler,
– Nefes darlığı,
– Göğüs ağrısı,
– Mide bulantısı ve kusma,
– İştah kaybı,
– Halsizlik,
– Yorgunluk,
– Ayaklarda ve dizlerde sıvı birikimine bağlı ödem,
– İdrar miktarında azalma.
Kronik böbrek hastalıkları, çoğunluk ile çok sinsi bir biçimde seyrettiğinden, bir çok hastada, hem tanının konmasında, hem de tedavide geç kalınmaktadır. Kan basıncının düzenli olarak ölçülmesi vede idrar tahlili yapılması gibi basit tetkikler ile kronik böbrek hastalığı erken dönemlerde teşhis edilebilmektedir. Erken evrelerde tanı konulmasıyla hem kronik hastalığına özgün genel önlemler, hem de altta yatan veya eşlik eden hastalıklara yönelik tedavi yaklaşımları ile, hastalığın ileri evrelere doğru seyri yavaşlatılabilmektedir.
Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri
– İştahsızlık,
– Halsizlik,
– Bulantı ve kusma,
– Kaşıntı,
– Uykuya meyil.
Kronik böbrek yetmezliğinin daha ileri aşamalarında da, vücuda alınan su vede tuz yeteri kadar atılamaz. Bunun sonucunda, göz kapaklarında, ayaklarda vede bacaklarda şişmeler meydana gelebilmektedir. Buna, tansiyon yüksekliği eşlik edebilmektedir. Akciğerlerde sıvı birikerek, nefes darlığına yol açabilmektedir. Vücuttaki potasyumun atılamamasına bağlı olarak, halsizlik, felçler vede kalp durmasına kadar gidebilen ölümcül bir tablo meydana gelebilmektedir. Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda böbreklerin işlevlerini yerine getirememesi sonucunda oluşabilecek önemli problemlerdne biri de anemi, gelişmesidir. Anemi, halsizlik, çok yorulma, baş dönmesi, konsantrasyon güçlüğü, çarpıntı vede nefes darlığına neden olabilmektedir. Kronik böbrek yetmezliği hastalarında, D vitamininin yapılamaması vede fosforun vücuttan atılamamasına bağlı olarak fosfer vede kalsiyum dengesinde bozukluk ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda, boyundaki tiroid bezinin arkasında bulunan ve kalsiyum-fosfor dengesini düzenleyen paratiroidi bezlerinin fazla çalışması ile ortaya çıkan tablo gelişmektedir. Buna, ikincil hiperparatirodi ismi verilmektedir. Tüm bunlara bağlı olarka, kemik yapımında bozulma, kemiklerin direncinde azalma vedek olay kırılmalar ile karşılaşılabilmektedir.
Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri
Böbreğe Giden Kan Akımında Azalma Nedenleri
– Ciddi sıvı kaybı,
– Ciddi yanıklar,
– Şiddetli alerjik reaksiyon,
– Karaciğer yetmezliği,
– Enfeksiyon,
– Kalp krizi ve benzeri kalp hastalıkları,
– Kan basıncını düzenlemeye yarayan ilaçlar,
– Vücuttan kan ya da sıvı kaybedilmesi.
Böbrekte Hasar Oluşması Nedenleri
– Çok sayıda tümör hücresinin aniden yıkımına neden olan tümör lizis sendromu verilebilir,
– Kontrolsüz diyabet,
– Kas dokusunda yıkımı neden olan durumlar,
– Alkol, ağrı metal, uyuşturucu gibi toksik maddeler,
– Bir kan hastalığı olan trombotik trombositopenik purpura,
– Cilt ve bağ dokusunda hasar oluşturan skleroderma,
– Clomerülonefrite neden olan lupus gibi otoimmün hastalıklar,
– Enfeksiyon,
– Kırmızı kan hücrelerinin yanlış bir şekilde yıkıldığı hemolitik üremik sendrom,
– Böbreğin filtreleme yani süzme birimi olan glomerül yapısında iltihaplanma, glomerülonefrit,
– Böbreğe olan kan akımında azalmaya neden olan damar içi kolesterol plağı,
– Böbrek yakınındaki kan damarlarında pıhtı oluşumu,
– Kemoterapi ilaçları, antibiyotikler, görüntüleme teknikleri için kullanılan boya özellikli maddeler.
İdrar Yollarında Tıkanıklığı Neden Olan Böbrek Hasarı Nedenleri
– Mesane kontrolü sağlayan sinirde zedelenme,
– Böbrek taşları,
– Prostat büyümesi ya da prostat kanseri,
– Kolon kanseri,
– Rahim ağzı kanseri,
– İdrar yollarında kan pıhtısı,
– Mesane kanseri.
Yetmezlik Bakımından Risk Oluşturan Durumlar
– Karaciğer sorunları,
– Böbrek hastalığı,
– Kalp yetmezliği,
– Tansiyon,
– Diyabet,
– Kol ve bacaklardaki kan damarlarında tıkanıklık,
– İleri yaş,
– Yoğun bakımda yatışı gerektirecek kadar ciddi sağlık sorunu yaşama.
Böbrek yetmezliği belirti vede bulgularına sahip hastada, tanıyı kesinleştirmek adına çeşitli testlerden yararlanılabilmektedir. Bunlar; İdrar tahlili, idrar çıkışı takibi, kan tahlili, görüntüleme yöntemleri, biyopsidir. Böbrek yetmezliğinin tedavisi için, hasta kişinin genellik ile hastaneye yatışının yapılması gerekmektedir. Hasta kişinin ne kadar hastanede kalacağı ya da tedavisinin ne kadar süreceği gibi konularda bir standart yoktur. Hasta kişide yetmezliğe neden olan durum, hasta kişinin yaşı ve genel sağlık durumu gibi bir çok faktör, tedavi planlamasında göz önünde bulundurulmaktadır.
Böbrek yetmezliği tedavisinin başarılı olabilmesi adına, öncelikle böbrek hasarına neden olan durumların düzeltilmesi gerekmektedir. Altta yatan sebebin ortadan kaldırılması, böbrek fonksiyonlarının geri getirilmesi bakımından oldukça önemlidir. Böbrek yetmezliği tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerdne birisi diyalizdir. Diyaliz tedavisi, hastaların haftanın belirli günlerinde bir merkeze giderek bir kaç saatliğine diyaliz makinesine bağlandığı şekilde olabilmektedir. Diyaliz tedavisinin bir diğer türü de peritoneal diyaliz ismi verilen hastanın karın boşluğuna bağlı bir torba ile kanının temizlendiği yöntemdir. Genellik ile hastalarda ilk diyaliz yöntemi kullanılmaktadır. Diyalize bağlanan hastanın günlük yaşamında potasyum vede sodyum oranı düşük besinleri tüketmesi gerekmektedir. Hastaların fosfor ve protein tüketimini de dikkatli bir birçimde yürütmesi, diyaliz tedavisinin başarısını artırabilmektedir.
Böbrek Sağlığı Nasıl Korunmalı?
– Doktor tavsiyesi olmadan bilinçsiz ilaç kullanmamak,
– Aşırı alkolden uzak durmak,
– Yeterli miktarda sıvı almak,
– Tuz tüketimini azaltmak,
– Sigarai içmemek,
– İdeal vücut ağırlığında olmak,
– Düzenli egzersiz yapmak.
Halk arasında özellikle bazı ağrı kesicilerin bilinçsiz bir biçimde kullanılması böbrek fonksiyonlarındkai bozulmayı hızlandırmaktadır. Bazı bitkisel ürünlerin de, böbrekler vede karaciğer üzerinde zararlı etkilerinin olabileceği unutulmamalı ve dikkat edilmelidir.
Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?