Çene Geriliği Nedenleri Nelerdir? Çene Geriliği Tedavi Edilir Mi?, Çene geriliği belirtileri nelerdir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.
Çene Geriliği Nedenleri Nelerdir? Çene Geriliği Tedavi Edilir Mi?
Genetik faktör, çene kemiğindeki anormallik vede dişte oluşan sorunlara bağlı olarak çenenin gelişimini tam olarak tamamlayamamasına çene geriliği denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz çene geriliği belirtileri nelerdir? ve çene geriliği tedavi edilir mi? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Çene geriliği nedenleri nelerdir?
Çene gerliği aynı zamanda üst ya da alt çenede rastlanan ortondontik bir sorun vede gelişim bozukluğu olarak da kabul edilmektedir. Buna bağlı olarak dişlerin dizilimini de etkiler, yeme vede çiğneme gibi fonksiyonları nyerine getirilmesini zorlaştırmaktadır. Çoğu zaman alt çenede görülen bu durum ısırma, yutma problemlerinin yanı sıra kronik ağrıyı da beraberinde getirmektedir. bu neden ile alt çene geriliği ortodontik vede cerrahi yöntemler ile düzeltilmesi gereken rahatsızlıktır.
Çene geriliğinin ortaya çıkması bir çok nedene bağlıdır. Genetik faktörler ile birlikte gelişim sorunları ya da anormal doğum uygulamaları da önemli etmenleri arasında bulunmaktadır. Çene geriliği hem fiziksel görünüm, hem de işlevsel bozuklukların yaşanması ile anlaşılabilen rahatsızlıktır. Üst ya da alt çenenin pozisyonunun geride durması en önemli belirtilerdne biridir. Buna ısırma, yutkunma vede konuşma bozuklukları eşlik ediyor ise, çene geriliğinin varlığı söz konusudur. Bununla birlikte ilgili bölgede eklem ağrıları yaşanıyor ise, bu da rahatsızlığın anlaşılması için önemli bir durumdur. Yazımızın devamına giderek çene geriliği nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Çene Geriliği Tedavi Edilir Mi?
Çene Geriliği Belirtileri
– Diş ve çene bölgesinde hassasiyet,
– İlgili bölgede ağrı,
– Isırma, yutkunma ve konuşma bozukluğu,
– Üst ya da alt çenenin geride durması.
Çene Geriliği Nedenleri
– Parmak emme alışkanlığı,
– Diş sorunları,
– Çene bölgesine alınan darbeler,
– Doğuştan genel yüz anomalileri,
– Dar üst çene varlığı,
– Yüz travmaları,
– Malforme diş ya da dişlerin olması,
– Çene çevresinde kas disfonksiyonu,
– Eklem romatizması.
Alt çene geriliği tedavisi yapılmadan önce sorunun hangi nedenlerden dolayı ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bebek, çocuk ya da yetişkinlerde uygulanan iyileştirme yöntemleri değişkenlik göstermektedir. Bunun için çoğunlukla ortodontik vede cerrahi işlemler uygulanmaktadır. Meydana gelen gelişim bozukluğunun evresine göre uygun yöntemlere başvurulmaktadır. Ortognatik cerrahi asimetrik sorunları gidermek vede çene konumunu düzeltmek için kullanılan bir tedavidir. Alt çene geriliği, en çok kgörülen ortodontik vede çene problemlerinden biridir. Alt çene daha az gelişim gösterdiğinden bu sorunun ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Tıp dilinde retrognati inferior olarak da isimlendirilen alt çene geriliğinde çiğneme vede konuşma sorunları ile birlikte estetik sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Bunu düzeltmek için özel tedavisi yapılabilir vede egzersizleri uygulanabilmektedir. Ortognatik tedavi de çocukluk döneminden itibaren diş teli uygulaması ile alt çene geriliği düzeltme amaçlayan bir yöntemdir.
Alt çene geriliği egzersizleri çenede kayma vede çapraşıklıkların düzeltilmesi amacı ile uygulanabilmektedir. Özellikle erken yaşlarda uygulandığında bozuklukların giderilmesini sağlayabilmektedir. Çene eklemini zorlamadan alt çenenizi bir kaç defa sağa ve sola doğru kaydırabilirsiniz. Dil ucunu ön dişlerin arkasına yerleştirin vede damak bölgesinin tamamına dairesel hareketler çizmelisiniz. Ağzınızı hafif şekilde açın vede alt çeneyi üst ön dişlerden daha öne alarak ileri geri hareket ettirmelisiniz. Bu egzersiz önerileri hekim kontrolünde yapılır ise daha sağlıklı olmaktadır.
Üst çene geriliği, üç çenenin anormal pozisyonda olması durumudur. Alt çene ile uyumsuz görünümde olduğu için çoğunlukla anlaşılabilmektedir. Üst ön dişlerin alt ön dişlerin geride konumlanması durumunda ortaya çıkan bir görünüm söz konusudur. Kişi gülümsediğinde üst dişler daha az görünmektedir. Bununla birlikte yemek yeme ve ısırma gibi fonksiyonlarda zorluk yaşanacağı için tedavi edilir. Üst çene geriliğ tedavisinde kullanılan yöntemler yaşa göre değişmektedir. Küçük çocuklarda hareketli ortodontik apareyler vede plaklar kullanılmaktadır. Yetişkin kişilerde de ortognatik cerrahi uygulanmaktadır.
Çocuklarda Çene Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?
Yalnız tek başına uygulanmadığından öncesinde ortodontik tedavinin denenmiş olması gerekmektedir. Uygulanan ameliyatta çene kemiğine kesi yapılarak üst çenedeki diş vede damaklar hareket ettirilmektedir. Üst çene hadeflenen pozisyona getirilir vede ardından mini vidalarla sabitlenmektedir. Üst çene egzersizleri, üst çenenin yapısının sağlıklı hale gelmesini amaçlamaktadır. Dilinizi damağınıza yerleştiriniz ve 10 ila 15 defa ileri geri doğru hareket ettiriniz. Dik oturun ve başınızı geriye doğru alınız. 5 ila 6 saniye bekledikten sonra gevşek bırakınız. Çenenizin sağ, sol vede yukarı doğru beşer saniye aralıklarla basınç uygulayınız. Bu hareketleri 3 set uygulayabilirsiniz. Alt çenede olduğu gibi üst çene egzersizleri de hekim kontrolünde yapılması önerilen uygulamalardır.
Çocuklarda çene geriliği büyük oranda genetik vede doğumsal faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bunun için rahatsızlığın evresine göre başta ortodontik tedavi uygulanmaktadır. Bu süreçte diş teli, aparey ve plak gibi diş vede çene hizalamasını amaçlayan yöntemler kullanılmaktadır. Küçük yaşlarda ameliyatsız şekilde tedavi edilebilen alt çene geriliği ergenlik vede yetişkinlik döneminde cerrahi müdahale gerektirebilmektedir. Bu durumda erken tespit vede ileri düzeyde olmayan çene sorunlarının ameliyat edilmesine gerek duyulmamaktadır.
Yeni doğan bebeklerde alt çene geriliği, çenenin normalden daha küçük vede geride konumlanmasıdır. Bazı vakalarda bebeğin dili normal pozisyonda olmayıp geriye doğru ise bu da önemli unsurdur. Bu durum hava yolunun tıkanmasına vede solunum sorunlarının oluşmasına neden olacağından alt çene geriliğinden şüphelenen ebeveynlerin mutlaka hekime danışmaları gerekmektedir. Alt çene geriliği, tedavi edilmediğinde diş sorunlarını artırmaktadır. Bunlar arasında aşınma, çürük vede diş eti hassasiyeti gibi durumlar görülmektedir. Dişlerin yalnış dizilimi diş minesine zarar vereceğinden zamanla ağrı vede diş kaybı artabilmektedir. Bunların da ötesinde estetik sorunlar kişiyi rahatsız edebilir vede özgüven sorunlarına neden olabilmektedir.
Çene Geriliği Aparatı Nasıl Kullanılır?
Çene geriliği aparatı çoccuk vede yetişkinler tarafından kullanılabilmektedir. Ortadontik sorunlar saptandığında diş hekimliği tarafından uygulanan bu tedavi yöntemi ameliyatsız bir düzeltme amaçlamaktadır. Özel olarak tasarlanan aparatlar herkes için ayrı çözümler sunmaktadır. Ağız içine vede çene yapısına göre tasarlandığı için kullanımı da kolaydır. Üst vede alt çene geriliği aparatları alt vede üst dişlerin üzerine oturtularak kullanılmaktadır. Kullanım süresi ve diğer önemli talimatlar diş doktoru tarafından belirtilmektedir. Temizliğine vede hijyenine de dikkat edilmesi gereken aparatların uygun şekilde kullanılması gerekmektedir.
Çene Geriliği Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin de çene geriliği nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Çene geriliği nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı çene geriliği nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kaşeksi Belirtileri Nelerdir?