Çocuklarda idrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?, Çocuklarda idrar kaçırma sebepleri hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda gündüz veya gece yineleyen şekilde idrar kaçırma enüresiz noktürna olarak isimlendirilmektedir. Gece altını ıslatma olarak da bilinmektedir. Çocukluk çağının en sık rastlanan üriner sistem yani boşaltım sistemi problemlerindne birisidir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız çocuklarda idrar kaçırma sebepleri ve çocuklarda idrar kaçırma belirtileri ile ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Çocuklarda idrar kaçırma nedenleri nelerdir?
Çocukların çoğu hem tuvalet eğitiminin etkisi, hem de mesane kapasitesinin gelişmesi sonucu 2 ila 4 yaş arasında idrarlarını hem gece, hem de gündüz tutmayı becermektedir. Gece altını ıslatma çoğu zaman mesane gelişimindeki gecikmenin bir sonucudur. Bu nedenle de, yaş ile sıklığı azalmaktadır. 3 yaşındaki çocukların %40’ı altını ıslattığı halde, bu oran 5 yaşında %20’ye, 6 yaşında %10’a düşmektedir. Erkek çocuklar kızlara göre daha sık altını ıslatma sorunu yaşamaktadır. Aileler 5 ila 6 yaş civarında bu sorun ile ilgilenmeye vede genellikle de 7 ila 8 yaşında doktorlardan yardım istemeye başlanmaktadır. Ülkemiz de ise 7 ila 11 yaşındaki erkek çocukların %16’sında, kızların da %11’inde altını ıslatma sorunu olduğu bilinir. İdrar kaçırmanın nedenleri, fizyolojik ya da duygusal olabilmektedir. Sıvı alımının kısıtlanması, gazlı içeceklerden uzak durulması gibi değişiklikler ile sorun çözülmez ise altında yatan diğer nedenler için uzman desteği alınması lazım.
Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir
İdrar yolu enfeksiyonları, kronik kabızlık, uyku sorunları veya aşırı stres bu duruma yol açabilmektedir. Enürezis, gündüz ya da gece görülebilmektedir. Aileler için endişelendirici olsa da, sabırlı olmanız vede bu durumun çocuğunuzun suçu olmadığını hatırlamanız oldukça önemlidir. Çocuk bilinçli olarak idrar kaçırmaz vede bu durumun önüne geçmenin bir çok yolu bulunmaktadır. Çocuklar yatak ıslatma nedeni ile, utanma veya suçluluk duyabilir ve kaygılı olabilmektedir. Çocuğunuzun bilinçli olarak yatak ıslatmadığını vede yardımınız olmadan bunu önleyemeceğini de unutmayınız. Çocuğunuzu azarlamayın veya suçlamayınız. Arkadaşları veya başka aile üyeleri tarafından bu neden ile kendini kötü hissetmediğinden emin olunuz. Yazımızın devamına giderek çocuklarda idrar kaçırma, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Çocuklarda İdrar Kaçırma Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedenleri
– İdrar yolu enfeksiyonları,
– Uykuda iken mesanenin dolu olduğunu hissedememe,
– Küçük mesane,
– Aşırı aktif mesane sendromu,
– Tıkayıcı uyku apnesi sendromu,
– Uyku esnasında vücudun yeterli miktarda antidiüretik hormon salgılamaması,
– Şeker hastalığı,
– Kabızlığın mesane üzerinde baskı yapması,
– Dikkat eksikliği vede hiperaktivite bozukluğu,
– Tuvalet eğitimi esnasında baskı görme,
– Duygusal sorunlar veya aşırı ilgisi, kazalar ya da yaşanılan şoklar,
– Böbrek vede idrar yolunda yapısal sorunlar,
– Aşırı yorgunluk veya yatmadna önce çok sıvı tüketme,
– Çocuğun mesane kaslarının henüz olgunlaşmaması,
– Anne veya babada idrar kaçırma sorunu olması,
– Stres vede kaygı sorunları.
Gece altını ıslatan çocukların, büyük bir grubu fizyolojik altını ıslatma grubunda toplanır. Bu çocukların gece uykuda mesane doluluğunu hissetmelerinin yetersiz, mesane kapasitelerinin küçük vede uyku derinliklerinin fazla olduğu bildirilir. Altını ıslatan çocukların %2 ila %3’ünden şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları gibi sorunlar görülmektedir. Genellik ile nedenler önemli bir faktördür. Anne vede babadan birisinde altını ıslatma öyküsü var ise, çocukta %45, ikisinde birden var ise %77 oranında altını ıslatma sorunu yaşanır. Kabızlık sorunu bulunan, düzenli tuvalete çıkma alışkanlığı olmayan, fiziksel gelişiminde farklılıklar olan vede kaygı sorunu yaşayan çocuklarda idrar kaçırma daha sık rastlanmaktadır. İdrar kaçırmanın yarattığı stresli durum nedeniyle de, anksiyete vede kendine güven gibi enürezis kaynaklı psikolojik sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Gerektiğinde uzman desteği almak çocuğunuzun, fizyolojik vede ruhsal sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Çocuklarda İdrar Kaçırma Belirtileri
Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir
İdrar kaçırmanın kendisi bir hastalık olmaktan ziyade, farklı hastalıklara ait belirti gösterebilir. Bu neden ile çocuğunuzun böyle bir şikayeti olması durumunda, altta yatan nedenlerin değerlendirilmesi amacı ile doktorunuza danışmak önemlidir.
Çocuklarda İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir
Çocuklarda idrar kaçırmanın ilk tedavisi, genellik ile günlük alışkanlıkları değiştirmek ile alaklıdır. Bunu yapmak için de, çocuğa baskı kurmak, aşırı titizlik, suçlama veya azarlama gibi davranışlardan kaçınmak, destekleyici olmak lazım. Davranış vede hayat tarzı değişikliğinden fayda alınamayan çocuklardan alarm tedavisi veya ilaç tedavine başlanabilmektedir. Alarm tedavisinde çocuk yatağı ıslattığında çalan cihazlar kullanılmaktadır. Bunun için çocuğun 8 yaşını bitirmesi beklenmeli vede tedavi 2 ila 3 ay sürdürülmelidir. Bu tedavi ile çocuklarda %70 ile %85 oranında iyileşme görülmektedir. Alarm tedavisi sonunda yineleme riski %10 dolayında olmaktadır. İlaç tedavisinin amacı istek dışı olan idrar torbası kasılmasının önlenmesi vede idrar torbasının büyütülmesidir. İlaç tedavisi ortalama 1 yıl veya daha fazla sürebilmektedir. İlaçlardan dolayı sık görülen yan etkiler ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, yüz kızarması, vücut sıcaklığında artış, sinirlilik vede okul başarısının düşmesidir. idrar kaçırma kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları gibi nedenlere bağlı ise, önce bu sorunların tedavi edilmesi lazım.
Çocuklarda İdrar Kaçırma Nasıl Önlenir?
– Çocuğun benlik saygısının desteklenmesi gibi davranış değişikleri de hekiminiz tarafından önerilebilir.
– Çocuğu kuru kalma sorumluluğu almasına teşvik edilmesi,
– Çocuğun tuvaletinin mutlaka, oturaklı olması vede ayaklarının altına boyuna uygun bir basamak konması.
– Her gün düzenli büyük tuvaleti yaptırılması.
– Okula giden çocukların, her iki teneffüste bir mutlaka çişini yapması.
– Ortalama 2 saatte bir mutlaka idrara çıkılması.
– Yağda kızarmış gıdalardan, gazlı içeceklerden, boyalı şekerlerden uzak durulması.
– Çocuğunuzu belirli bir programda gece idrar çıkması için uyandırma.
– Tuvalete ulaşımın kolaylaştırılması.
– Yatağa girmeden tuvalete gitme.
– Kafeinli gıda vede içeceklerden uzak durma.
– Özellikle yatmadan, 2 saat önce su verilmemesi.
– Günün belirli saatlerinde vede geceleri alınan sıvı miktarının azaltılması.
Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin çocuklarda idrar kaçırma nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Çocuklarda idrar kaçırma nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da çocuklarda idrar kaçırma nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çocuklarda Astım Nasıl Anlaşılır?