CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir? CRP Yüksekliği Nedir?, CRP neden yükselir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda ayrıntılı olarak hazırladık.

CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir? CRP Yüksekliği Nedir?

CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir

Vücudumuzda gerçekleşen iltihabı reaksiyon sırasında, tepki gösterilen yabancı maddenin türüne bağlı olarak fizyolojik mekanizmalar devreye sokulmaktadır. Mesela; Viral bir enfeksiyonun ayırt edilmesi adına, vücut ısısı yükseltilir veya ciltte gerçekleşen bakteriyel bir enfeksiyonda bölgeye daha çok bağışıklık sistemi elemanının ulaşması için, damarlar genişleyerek bölgenin kızarmasına yol açmaktadır. Yazımızın devamına giderek CRP neden yükselir? ve CRP yüksekliği nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki CRP Yüksekliği nedenleri nelerdir?

C-reaktif protein veya kısaca CRP, çeşitli sağlık problemlerinin değerlendirilmesi vede tanısında önemli veriler sunabilen, kanda ölçülen bir protein molekülüdür. Vücudumuz sağlıklı gelişimi sırasında, kendi yapısını oluşturan molekülleri tanıyıp, öğrenerek yabancı özellikteki diğer tüm maddelere karşı tepki göstermek üzere programlanmıştır. Bu tepkinin sonucunda iltihabi reaksiyonlar gelişir vede yabancı molekülün vücuttan uzaklaştırılması ya da ortadan kaldırılması gerçekleşmektedir. Bu tepki ve iltihabi reaksiyon aşamalarında önemli görevler üstlenen kandaki beyaz kan hücreleri ile çeşitli biyokimyasal moleküllerin yanında, ciddi fonksiyonları olan maddelerden bir de C-reaktif proteindir.

Vücudumuzda gerçekleşen bu gibi olayların başlamasını sağlayan molekül ailesi vardır. Özellikle iltihabı durumlarda kandaki miktarları önemli ölçüde artan ya da azalan bu moleküllere akut faz reaktanları ismi verilmektedir. CRP molekülü de akut faz reaktanları içerisinde, iltihabi durumda miktarı artanların arasında bulunmaktadır. CRP gibi akut faz reaktanlarının miktarındaki artış ile vücut ısısının artması, iştahın azalması, halsizlik-yorgunluk gibi belirtiler ile iltihap bölgesindeki çeşitli değişikliklerin süreci başlatılmış olmaktadır. CRP gibi akut faz reaktanları genel olarak karaciğerde üretilir ve kana verilmektedir. Bu doğrultuda, karaciğerde çeşitli düzeylerde hasar meydana geldiğinde akut faz reaktanlarının vede dolayısı ile CRP’nin miktarında azalma görülebilmektedir. Yazımızın devamına giderek CRP yüksekliği nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

CRP Yüksekliği Nedir?

CRP Yüksekliği Nedenleri

CRP molekülünün bağışıklık sisteminde de önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Vücudumuzda yabancı organizmaların ortadan kaldırılmasında ciddi görevler üstlenen elemanların başında kompleman ismi verilen, belirli sayıda molekülden oluşan protein ailesi bulunmaktadır. Kompleman proteinleri yabancı organizmanın çeperine bağlanarak aktifleşir ve çeperinde delik açarak zararlı hücrenin öldürülmesini sağlamaktadır. CRP molekülü kanda arttığında, vücuda giren yabancı hücrelere bağlanarak kompleman proteinlerinin bağlanabileceği bir köprü vazifesini görür vede komplemanları aktifleştirerek yabancı organizmarın elimine-edilmesine katkılarda bulunmaktadır.

Sağlıklı kişilerde kanda ölçülen CRP değeri, 0 ila 0,5 mg/L arasındadır. Bununla birlikte, CRP tahlilinde ölçülen değerin, hastalık bakımından anlamlı olarak değerlendirilebilmesi adına, kanda CRP yüksekliği 5 ila 10 mg/L değerinin üzerinde ölçülmelidir. CRP yüksekliği genel manada vücutta iltihabı bir reaksiyonun geliştiğini ifade etmektedir. İnflamasyon çok çeşitli nedenler ile gelişebildiğinden, CRP yüksekliği tek bir hastalığa işaret etmez. Bu nedenle CRP yüksekliği tespit edilen bireylerde, altta yatan nedenin çok iyi incelenip kesin tanısının konulması, doğru tedavinin uygulanabilmesi için oldukça önemlidir. Bazı sağlık sorunları kanda ölçülen CRP değerini yükseltebilir. Bunların bazıları;

otoimmün hastalıklar,
Kanser,
İnme,
Kalp krizi,
Enfeksiyonlar.

Vücudun kendi hücrelerini tehdit olarak algılayıp, kendi hücrelerine saldırdığı otoimmün hastalıklarda, yaygın inflamasyon geliştiğinden CRP yüsekliği görülmektedir. Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan, kötü huylu tümör varlığından, vücut tümör hücrelerinin ortadan kaldırabilmesi adına iltihabi reaksiyon başlattığında CRP yüksekliği de gelişebilmektedir. Kalp krizine benzer biçimde, beyin damarlarının çeşitli etkenler sonucu tıkanması ile bölgesel bir inflamasyon reaksiyonu sonucu CRP miktarında artış görülmektedir. Araştırmalar, uzun süreli CRP yüksekliğinin kalp krizi geçirme riskini artırdığını göstermektedir. Bununla birlikte, kalp krizine yol açan damar tıkanıklığı o bölgede bir iltihabı reaksiyonu başlattığından kriz sırasında CRP değerini de yükseltmektedir. Her çeşit mikroogranizmanın yol açtığı enfeksiyonlar sonucunda CRP değeri artabilmektedir. Bu anlamda grip, EBV, hepatit, tüberküloz, dizanteri, pnömoni, boğaz iltihabı, konjuktivit gibi vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen viral, bakteriyel, mantar ya da parazit enfekyionlarında CRP yüksekliği görülmektedir.

CRP Yüksekliği Olanlar Ne Yapmalı?

Her tespit edilen CRP yüksekliği ciddi hastalığın varlığını ifade etmemektedir. Bu anlamda basit soğuk algınlığı da, CRP’yi yükseltebilir iken, altta yatan ciddi enfeksiyon nedeniyle de CRP değeri artabilmektedir. Bu neden ile uzman doktor tarafından gerçekleştirilen ayrıntılı hastalık öyküsü sorgulanması vede detaylı fizik muayenenin kesin tanıdaki önemi oldukça büyüktür. Doktor gerekli görür ise, tanıyı kesinleştirmek için ek kan tahlillerine vede görüntüleme yöntemlerine başvurabilmektedir. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda tespit edilen hastalığın uygun tedavisi planlanmaktadır. Eğerki CRP yüksekliği enfeksiyondan ileri geliyor ise, enfeksiyon etkeni çeşitli mikrobiyolojik yöntemler ile tespit edilir vede uygun ilaç tedavisine başlanmaktadır.

CRP Çok Yüksek Olursa ne Olur
CRP Çok Yüksek Olursa ne Olur

Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi uygulanır iken, viral enfeksiyonlarda etkene göre antiviral tedavi ya da semptomatik tedaviler tercih edilebilmektedir. Bununla birlikte, antibiyotik ile düşmeyen CRP varlığında, verilen antibiyotiğe dirençli bir organizmanın bulunması ya da apse oluşumu gibi çeşitli komplikasyonların geliştiği düşünülebilmektedir. Bu durumda, antibiyotik direnç testi uygulanarak en uygun antibiyotik seçimi yapılmaktadır. Apsenin drene edilmesi gibi komplikasyona yönelik spesifik tedavi yöntemi tatbik edilmektedir. Altta yatan neden otoimmün hastalık, kalp krizi ya da inme gibi .çeşitli nedenlerden ileri gelebildiğinden, bunlara yönelik uygun ilaç ya da cerrahi tedavi gerçekleştirilmektedir. CRP değeri, tedavi başarıya ulaştıkça günden güne azalacaktır. Bu neden ile, tedavi başarısının ölçülmesi için aralıklı olarak CRP değerinin ölçülmesi gerekebilmektedir.

CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin de CRP yüksekliği nedenleri nelerdir yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. CRP yüksekliği nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı CRP yüksekliği nedenleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Doğum Sancısı Nasıl Başlar?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed