Dil Uyuşması Nedenleri Nelerdir?

Dil Uyuşması Nedenleri Nelerdir? Dil Uyuşmasına Ne İyi Gelir?, Dil uyuşması nasıl geçer? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda derledik.

Dil Uyuşması Nedenleri Nelerdir? Dil Uyuşmasına Ne İyi Gelir?

Dil Uyuşması Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Dil Uyuşması Nedenleri Nelerdir

Dilde ortaya çıkan uyuşma ile birlikte hissizlik durumu, dil uyuşması olarak ifade edilebilmektedir. Bu duruma aynı zamanda dilde karıncalanma ismi de verilebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz dil uyuşmasına ne iyi gelir? ve dil uyuşması nasıl geçer? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Dil uyuşması nedenleri nelerdir?

Dil uyuşması kimi zaman çok geçici bir durum olan ve kendiliğinden de yok olan bu durum, bazen bir takım sağlık problemlerinin habercisi olabilmektedir. Özellikle uzun süren ve geçmediğini hissettiğiniz dil uyuşmaları söz konusu olur ise, hekime başvurmayı ihmal etmeyiniz. Dil uyuşması genellik ile cerrahi operasyonlar öncesi yapılan anestezi uygulamaları, bazı diş operasyonları gibi durumlar sonrasında görülmektedir. Bunlar dışında dil uyuşmasının yaygın nedenleri, alerjik reaksiyon, kan şekerinin düşmesi, vitamin eksikliği, ağız ülserleri, migren, dil enfeksiyonları, kansızlık, kısmi nöbetler, stres ve sıcak bir içecek yiyecek sonra dil yanmasıdır.

Rahatsız edici uyuşmalar felç vede dil kanseri gibi sebepler ile gerçekleşebilir iken, bu durum çok yaygın olarak görülmez. Psikolojik hastalıklar vücudun bir çok bölgesinde fizyolojik etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Ağız, el ve ayaklarda meydana gelen karıncalanmaların dışında dilde de strese ve panik atağa bağlı uyuşma görülebilmektedir. Dil uyuması genellik ile kısa süreli bir durumdur ve geçicidir. Neden olan faktörler arasında dilin ısırılması, B12 eksikliği, diş operasyonları, anestezi uygulamaları, ağız yaraları ve alerjik reaksiyonlar bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek dil uyuşması nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Dil Uyuşmasına Ne İyi Gelir?

Dil Uyuşması Nedenleri

Felç durumları,
Stres ya da travma,
Vitamin ya da minerak eksikliği,
Ağız yaraları,
Alerjik reaksiyonlar,
Dilin yanlışlıkla ısırılması,
Diş operasyonları,
Anestezi uygulamaları.

Dil Uyuşmasına Yol Açabilen Faktörler

Hipoglisemi, hipokalsemi,
Tiroid sorunları,
MS hastalığı,
Felç durumları,
Stres ya da travma,
Vitamin ya da mineral eksikliği,
Ağız yaraları,
Alerjik reaksiyonlar,
Dilin yanlışlıkla ısırılması,
Diş operasyonları,
Anestezi uygulamaları.

Ortaya çıkan bir felç vakası, beynin yeterli oksijen almasını önleyerek dilin karıncalanmasına neden olabilmektedir. Bu durum aynı zamanda yüzde, dilde ve başka bölgelerde sinirler vede kaslar ile ilgili sorunlara da yol açabilmektedir. Stres ya da travma gibi psikolojik faktörlerin de vücuda olumsuz etkisi çok fazladır. Bir çok hastalığın kaynağı olabilen stres faktörü dilde kısa süreli uyuşmalara da yol açabilmektedir. Bu durum psikolojik faktörlerin fizyolojik sorunlara neden olabileceğinin göstergesidir. B vitamini formlarından B12 vitamini vede B9 vitamini eksikliği vücutta bazı reaksiyonlar ortaya çıkarabilmektedir. Bunlardan biri de ağız uyuşması ile birlikte dil uyuşmasıdır. Bu eksikliklerin doğal yollar ile giderilmesi ya da takviye alınması ortaya çıkan sorunların giderilmesine yardımcı olabilmektedir.

Dilde Uyuşma için Hangi Doktora Gidilir
Dilde Uyuşma için Hangi Doktora Gidilir

Aft olarak ifade edilen ağız yaraları ağzın yumuşak bölgelerinde, diş etlerinde ya da dilin altında ortaya çıkabilmektedir. Özellikle yaralar ortaya çıkmadan bir ya da iki gün önce dilin karıncalanmasına, uyuşmasına ya da yanmasına neden olabilmektedir. Bazı besinler vede kullanılan ilaçlar dilde, uyuşma ya da karıncalanmaya yol açabilmektedir. Spesifik olarak uyuşmanın hangi besin vede ilaçtan sonra yaşanması, gözlem yapmak için bireye fikir verebilmektedir. Dil uyuşması ile birlikte aynı zamanda ağızda kaşıntı ya da reaksiyona bağlı olarak şişme de meydana gelebilmektedir. En rahatsız edici vede can yakan durumlardan biri de dilin yanlışlıkla ısırılmasıdır. Farkında olmadna yapılan bu durum can yakabildiği gibi kısa süreli bir uyuşma da yaşatabilmektedir. Acı ile birlikte gelen uyuşma kısa sürede kendiliğinden geçmaktedir. Yalnız hafif bir yara bırakabilmektedir.

Dil Uyuşması Kaç Günde Geçer?

Diş operasyonları esnasında da operasyonun şekline göre dilde uyuşma ya da karıncalanma meydana gelebilmektedir. Yalnız bu durum genellik ile geçici olarak yaşanmaktadır. Anestezi uygulamaları, operasyon öncesi bireyi bölgesel ya da tamamen uyuşturmayı içermektedir. Bu durum bir çok bölgede uyuşma meydana getirebileceği gibi dilde uyuşma da ortaya çıkarabilmektedir. Dil uyuşması vakaları genellik ile kendiliğinden kısa süre içinde geçmektedir. Yalnız altında yatan tıbbi bir nedene bağlı olarak bazı müdahaleler gerekebilmektedir. Öncelik ile felç gibi ciddi bir durum söz konusu ise acil müdahale şarttır. Onun dışında B12 eksikliği var ise, takviyeler uyuşmayı giderebilmektedir. Ağız yaraları için de, yara tedavisi ile birlikte dil uyuşması da iyileşecektir.

Dil Uyuşması Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin de dil uyuşması nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz.
Dil uyuşması nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı dil uyuşması nedenleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Maloklüzyon Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2025 Kardesiz Blog Designed