Hematemez Belirtileri Nelerdir?

Hematemez Belirtileri Nelerdir? Hematemez Komplikasyonları Nelerdir?, Hematemez nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri hazırladık.

Hematemez Belirtileri Nelerdir? Hematemez Komplikasyonları Nelerdir?

Hematemez Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Hematemez Belirtileri Nelerdir

Hematemez, kan kusmak anlamına gelmektedir. Ciddi komplikasyonlara nedne olabilen hastalık türüdür. Bireyler, midede bulunan diğer içecekler ile birlikte veya doğrudan kan kusabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız hematemez komplikasyonları nelerdir? ve hematemez nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Hematemez belirtileri nelerdir?

Kan, açık kırmızı renkte vede parlak olabileceği gibi koyu renkte vedep pıhtılaşmış da olabilmektedir. Sindirim sisteminin yemek borusu, mide vede bağırsağın ilk kısmını içine alan bölümünde oluştuğunda, iç kanama anlamına gelebilmektedir. Bu durumda bireyelerin vakit kaybetmeden tıbbi yardım alması lazım. Ağızdan kan gelmesi, klinikte sık karşılaşılan belirti olamak ile birlikte, her durumda kan kusma ya da kanamanın sindirim sistemi kaynaklı olduğu düşünülmemelidir. Az miktarda ağızdan kan gelmesi durumunda, kanamanın kaynağı ağız içi dokular, dişler ya da boğaz olabileceği gibi şiddetli öksürük ya da burun kanaması sonrası gelişen kanamaların yutulması nedeniyle de gerçekleşebilmektedir. Ağızdan kan gelmesi halinde kanamanın ciddiyeti vede lokasyonu açısından detaylı değerlendrmenin yapılması oldukça önem taşımaktadır. Kusmuskta kan olması, anormal durum olarak kabul edilmektedir. Çok küçük bir miktar dahi olsa ciddi komplikasyonlara işaret edebilmektedir. Kusmanın ölüme neden olması düşük ihtimal olsa da, kanamanın çok fazla olması durumunda organ yetmezliği veya hipovolemik şok görülebilmektedir.

Hematemezin ana belirtisi, kusmukta rastlanan kandır. Kan parlak kırmızı, koyu kırmızı veya kahve telvesi gibi siyah ya da kahverengi renkte olabilmektedir. Kanın parlak kırmızı renkte olması, genellik ile hızlı kanayan bir kaynağa, mide veya yemek borusunda meydana gelen kanamaya işaret etmektedir. Koyu renkte kan da, kanın bir kaç saattir gastrointestinal sistem içinde bulunduğunu belirtmektedir. Daha yavaş vede sabit kanama anlamına gelmektedir. Yazımızın devamına giderek hematemez nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Hematemez Nedenleri Nelerdir?

Hematemez Belirtileri

Kanlı veya siyah dışkılama,
İshal veya kabızlık,
Solunumun ve nabzın hızlanması,
Yorgunluk ve halsizlik,
Ten rengine göre dudakların ve tırnakların morarması veya grileşmesi,
Soğuk terleme ve nemli cilt,
Ten renginde soluklaşma,
Kafa karışıklığı,
Baş dönmesi,
Aşırı kan kaybı.

Hematemez Nedenleri

Kronik pankreatit,
Akut inflamasyon,
Genişleyen kan damarları,
Kanayan ülser,
Travmatik yaralanmalar,
Tümörler,
Kanama bozuklukları,
Mallory-weis sendromu,
Anjiyodisplaziler.

Kan kusmanın nedenine bağlı olarak bireylerde bir takım komplikasyonar rastlanmaktadır. Rastlanan bazı komplikasyonlar; Ölüm, şok, solunum sorunları, enfeksiyonlar ve kalp krizidir. Acil müdahale ile komplikasyon riskinin azalması için, kan kusan bireylerin hemen tıbbi yardım alması oldukça önemlidir.

Kusmukta herhangi bir miktarda rastlanan kan, özellikle de yaralanmayı takip ediyor ise, acil tıbbi müdahale gerektirmektedir. Kanama, hayati tehlikeye atacak farklı nedene bağlı gelişebilmektedir. Bu neden ile tıbbi muayene olunması vede kanamanın nedeninin bulunması oldukça önemlidir. Teşhisin kolaylaşması için, hastaların kusmun örneği alması da faydalı olmaktadır. Kan testleri vede röntgen taramaları, enfeksiyon ve pıhtılaşma sorunlarının tespiti için kullanılan yöntemler arasında yer alır. Endoskopi, yemek borusunun, nükleer tıp taramaları da organların görütüsünün alınması amacı ile kullanılmaktadır.

Biyopsi için endoskopi esnasında doku örneği de alınabilmektedir. Nazogastrik lavaj, endoskopiyi kolaylaştırmak vede üst gastrointestinal sistemde kanamanın kaynağının tespit edilmesi amacı ile tercih edilmektedir. Tüp aracılığı ile kanın drene edilmesi vede hasta kişinin klinik olarak rahatlatılması sağlanmaktadır. Bu noktada lezyonun şiddetinin de belirlenmesi faydalı olmaktadır. Kanama durmuş ise, nazogastrik lavaj negatif sonuç verebilmektedir. Kan yerine safrelı su görünmesi durumunda da, aktif üst gastrointestinal sistem kanaması olduğu düşünülebilmektedir. Kanamaya bağlı olarak şok belirtileri varsa vede bireyler nefes almakta güçlük çekiyor ise acil tedavi uygulanmalıdır.

Hematemez Nasıl Tedavi Edilir?

Hematemez acil müdahale gerektiren durum olarak kabul edilmektedir. Evde kesinlikle tedavi edilemez. Bireylerin kaybettiği kan kaybına göre, kan nakli yapılması lazım. Donör kanı, damar içine enjekte edilerek kan ihtiyacı karşılanmaktadır. Hasta kişinin zor nefes alması gibi durumlarda oksijen desteği de sağlanmaktadır. Bunun yanında kan kaybı ile birlike sıvı ve mineral kaybına da uğrayan hasta kişilerde damar içinde sıvı ve mineral desteği verilmektedir. Kanama süresince hastaların ağızdan beslenmemesi temin edilmektedir. Sindirim sistemi için, toksik kabul edilen ilaçlar kesilmektedir. Tedavinin doğru planlanması adına, kanamanın kaynağının tespit edilmesi lazım. Hematemezin nedenine bağlı olarak mide asidini azaltmak veya kusmayı durdurmak amacı ile ilaçlı tedaviye başlanabilmektedir. Özellik ile ülser kaynaklı durumlarda, hastalık ile ilgili doktorun bilgilendirmesi önem taşımaktadır.

Hematemez Kendiliğindne Geçer Mi
Hematemez Kendiliğindne Geçer Mi

Daha şiddetli üst sinidirim sistemi kanamalarında da, hasta kişiler gastroenterolojiye yönlendirilebilmektedir. Gastroenterolog, kanama kaynağını tespit etmek adına endoskopi uygulayabilir. Endoskopi eşliğinde kanayan bölgeye bant ligasyon, koteterizasyon gibi farklı yöntemler yardımı ile müdahale ederek kanamayı durdurabilmektedir. Mide vede bağırsakta oluşan ciddi komplikasyonlar için ameliyat gerekebilmektedir.

Bu anlamda tedavi, altta yatan nedene göre antibiyotikler, ilaç tedavi, embolizasyon işlemi gibi farklı yöntemleri barındırmaktadır. Şok, hipertansiyon ve aktif kanama durumlarında hasta kişinin yaşamsal belirtilerinin ve klinik durumunun takip edilmesi adına hasta kişiler yoğum bakım ünitesine alınabilmektedir. Özellik ile dolaşım sisteminin bir kısmını kaybetmiş yüksek riskli hastalara, kırmızı kan hücresi transfüze edilebilmektedir. İskemik kalp hastalarında da transfüzyon hedeflenmektedir. Gerekli durumlarda trombosit ve plazma ihtiyacının da karşılanması gerekmektedir.

Hematemez Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin hematemez belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hematemez belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da hematemez belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Eklem Kanaması Nasıl Geçer?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed