Holter Nasıl Takılır?

Holter Nasıl Takılır? Holter Cihazı Takılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?, Holter neden takılır? Hakkında merak edilen, bazı bilgilere yazımızda derledik.

Holter Nasıl Takılır? Holter Cihazı Takılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Holter Nasıl Takılır
Sayfa İçeriği: Holter Nasıl Takılır

Holter, kalp ritim bozukluklarını tespit etmek adına, kullanılan bir tür taşınabilir elektrokardiyografi cihazıdır. Bu cihaz bir bireyin kalp atışını devamlı bir biçimde kaydeder ve bu kayıt belirli süre boyunca 24 ila 48 saat yaılmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için holter neden takılır? ve holter cihazı takılırken nelere dikkat edilmelidir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Holter nasıl takılır?

Holter cihazının bir çok elektrodu bulunmaktadır. Elekrotları göğüs bölgesine, bir göğüs bandı yardımıyla veya doğrudan yapıştırılarak takılmaktadır. Elektrotlar takılı kaldığı süre boyunca kayıt alır ve sonrasında bu kayıt doktorun incelemesi adına bilgisayara aktarılmaktadır. Kayıtların sonucuna göre yapılan değerlendirmede bireyin kalp ritmi ile ilgili hastalığının olup olmadığı tespit edilmektedir.

Holter cihazı, kalp ritim bozukluklarını tespit etmek adına takılmaktadır. Kalp ritim bozuklukları kalbin düzenli olarak atmadığı ya da anormal bir biçimde attığı durumlardır. Bu bozukluklar arasında atriyal fibrilasyon, atriyal taşikardi, ventriküler taşikardi ve ventriküler fibrilasyon gibi çeşitli türde hastalıklar bulunmaktadır. Holter bir bireyin kalp atışlarını sürekli olarak kaydeder ve bu kayıt belirli süre boyunca yapılmaktadır. Bu süre boyunca bir kişi normal aktivitelerini yapabilir ve holter cihazını yanlarında taşıyabilmektedir. Böylelikle günlük yaşantısında yaptığı ve yaşadığı durumlar sırasında, ritim bozukluğu yaşayıp yaşamadığı görülmüş olmaktadır. Yazımızın devamına giderek holter nasıl takılır, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Holter Cihazı Takılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Holter Cihazı Nasıl Takılır?

Holter cihazı bir kaç elektrotun yerleştirildiği, bir göğüs bandı ya da doğrudan göğüs elektrotları kullanılarak takılmaktadır. Önce var ise, göğüsdeki kılların tıraş edilmesi tavsiye edilir, böylelikle elektrotların daha iyi temas etmesi sağlanmaktadır. Göğüs bandı ve göğüs elektrotları takılmadan önce cilt temizlenir ve kurulanmaktadır. Göğüs bandı göğsün çevresinden sarılarak elektrotlar olması gereken yerlere sabitlenmektedir. Göğüs elektrotlarını bant olmadan doğrudan cilde yapıştırmak da mümkündür ama bu durumda elektrotların düşmeyeceğinden emin olmak gerekmektedir.

Takılan elektrotlar holter cihazına bağlandıktan sonra, cihaz çanta ya da kemer ile bele takulmaktadır. Holter cihazı genellik ile 24 ila 48 saat arası bir süre boyunca bu biçimde takılı kalmaktadır. Takılı kaldığı sürede cihazın zarar görmesini önleyecek şekilde günlük aktivitelere devam edilebilmektedir. Holter cihazı çıkarıldığında elektrotlar ve cihaz temizlenir, daha sonra hekimin belirttiği zamanda geri verilmektedir.

Holter cihazının çalışma mantığı, kalp ritim bozukluklarını tespit etmek adına kullanılmaktadır. Bir göğüs bandı ve göğüs elektrotları kullanarak kalbin elektrik sinyallerini toplar ve böylelikle kallp atışlarını kaydetmektedir. Alınan kayıt, bir bilgisayara aktarılır, daha sonra hekimler tarafından incelenmektedir. Holter cihazı, bir bireyin normal günlük aktivitelerini yaparken kalp atışlarını kaydettiği için kalp ritim bozukluklarının doğal olarak ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Hekimlerin hastadaki kalp ritim bozukluklarını tespit etmesine yardımcı olmaktadır. Holter cihazı, kalp ritim bozukluklarının türünü, şiddetini ve sıklığını belirleye yardımcı olur iken kalp hastalığı olan bireylere uygulanacak tedavi planının belirlenmesine katkı sağlamaktadır. Holter cihazı, bir bireyin kalp hastalığının varlığı ya da kalp ilaçlarının etkililiği hakkında da önemli bilgiler elde etmeyi sağlamaktadır.

Holter Cihazı Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Holter cihazının doğru kullanımı, testin doğru sonuçlar vermesi adına, son derece önem taşımaktadır. Bu nedenle cihaz takılırken ve takıldıktan sonraki süreç ile ilgili sorunlarınız var ise, hekimize mutlaka danışınız. Holter cihazının doğru biçimde takılması ve böylelikle test sürecinin doğru çalışması için bazı önemli hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Holter cihazı takılması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar;

Holter Cihazı Kimlere Takılır
Holter Cihazı Kimlere Takılır

Holter cihazının sıkıca takılması oldukça önemlidir. Çünkü elektrotlar yerinde kalır ise, doğru şekilde kalp sinyalleri kaydedilmektedir. Cihaz taşıma kılıfı herhangi bir fiziksel hasardan korunmalı ve nemli ya da ıslak ortamlardan uzak tutulmalıdır. Duş ve banyo yaparken veya yüzme ve diğer su aktiviteleri yaparken cihazın çıkarılması ya da o süreçte bu aktivitelerin yapılmaması gerekmektedir. Cihaz suya maruz kaldığında hasar görebilir vede kalp ritmini yanlış okuyabilmektedir.Holter cihazının sıkıca takılması oldukça önemlidir. Çünkü elektrotlar yerinde kalır ise, doğru şekilde kalp sinyalleri kaydedilmektedir. Cihaz taşıma kılıfı herhangi bir fiziksel hasardan korunmalı ve nemli ya da ıslak ortamlardan uzak tutulmalıdır. Duş ve banyo yaparken veya yüzme ve diğer su aktiviteleri yaparken cihazın çıkarılması ya da o süreçte bu aktivitelerin yapılmaması gerekmektedir. Cihaz suya maruz kaldığında hasar görebilir vede kalp ritmini yanlış okuyabilmektedir. Holter cihazı manyetik alanlardan uzak tutulmalıdır. Bu neden ile MRI veya radyo frrekansı tedavi gibi manyetik alanlar oluşturan durumlar esnasında cihazı çıkarmalısınız.

Test süresince normal aktivitelerinize devam ediniz. Yalnız cihazın kaydını etkileyecek normal yaşantınızdan farklı olacak biçimde aşırı aktivitelerden kaçınmak gerekmektedir. Cihazın pilinin düşük olduğunu gösteren uyarıları dikkate alarak, pil değiştirme işlemleri zamanında yapılmalıdır. Holter cihazını taktığınız süre boyunca bir günlük tutarak aktivitelerinizi, yemek yeme saatlerinizi ve varsa yaşadığınız semptomlarınızı not almanız tavsiye edilmektedir. Bu durum hekiminizin kaydı daha iyi anlayıp yorumlamasına yardımcı olabilmektedir.

Holter Nasıl Takılır, eğer ki sizin holter nasıl takılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Holter nasıl takılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da holter nasıl takılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ani Tıkanma Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed