iğne Korkusu Nasıl Geçer? İğne Korkusu Nasıl Anlaşılır?, İğne korkusu nedir? Hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
İğne Korkusu Nasıl Geçer? İğne Korkusu Nasıl Anlaşılır?
İğnelerden, bir çok insan hoşanmaz. enjeksiyon ve kan alma gibi işlemlerden önce bir miktar gergin olurlar. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için iğne korkusu nedir? vede iğne korkusu nasıl anlaşılır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki İğne korkusu nasıl geçer?
Bireyler, iğnelerin az miktarda da olsa acıya neden olması, özellikle de daha önceden bu konuda kötü deneyimler oluşmuş ise, anlık bir tedirginliğe yol açmaları doğal karşılanabilmektedir. Yalnız bazı kişilerde iğneye karşı duyulan korku o kadar büyüktür ki, bu durum sağlık kontrollerinden, yapılacak bazı taramalar vede tedavilerdne kaçınmaya neden olmaktadır. Bu durum ise iğne fobisi ya da iğne korkusu olarak isimlendiririr vede tıbbi ismi de tripanofobidir. İğne fobisi olan insanlarda, iğnelere karşı güçşü mental, fiziksel ya da davranışsal tepkiler ortaya çıkabilmektedir. Özellik ile engelli kişilerde korkulara ilişkin iletişimin yetersiz olması vede prosedürlerin hasta tarafından anlaşılmasının daha zor olması nedeni ile iğne korkusuna çok daha sık rastlanmaktadır. İğne korkusu olan insanların, iğne içeren herhangi bir aşı, enjeksiyon ya da kan alma gibi işlemlerden önce gösterdiği bazı belirtiler bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek bu belirtiler ile alakalı daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
İğne Korkusu Nasıl Anlaşılır?
İğne Korkusu Belirtileri
– Uykusuzluk,
– Tıbbi tedaviden kaçınma isteği,
– Duygusal ya da fiziksel anlamda şiddet isteği,
– Panik ataklar,
– Kalp ritminin hızlanması,
– Bayılmak ya da bayılacak gibi hissetmek,
– Baş dönmesi,
– Tansiyon yükselmesi,
– Titreme,
– Aşırı endişe hali.
İğne korkusu, özellik ile çocukluk döneminde oldukça yaygındır. Yalnız çoğu zaman büyüme ile birlikte azalan korkular yetişkinlik döneminde tamamen kaybolmaktadır. Bazı kişilerde yetişkinlikte de devam eden ciddi iğne korkusu, tripanofobi veya iğne fobisini işaret etmektedir. Fobilerin neden oluştuğuna dair pek çok bilimsel araştırma olsa da, bazı insanlarda fobi gelişirken diğer insanlarda gelişmediği henüz tam olarak bilinmiyor.
İğne Korkusunu Yenmek İçin Bazı Yöntemler
Bir sağlık taraması yaptırarak ya da enjeksiyon, aşı gibi işlemler yaptıracak olan birey bu işlemin neden iğne içerdiğini vede yapılacak iğnenin hastaya ne gibi faydalar sağlayabileceğini kavramış olmalıdır. Korku duygusuna neden olan etkenlerin anlaşılması, korkunun yönetilmesine oldukça etkili olmaktadır. İğne resmi görmek, iğnenin yapılışını izlemek gibi korkuyu şiddetlendiren durumlar var ise, bunlara maruz kalmaktan kaçınmak oldukça etkili olabilmektedir. Bazı bireyler için çevrede farklı kişilerin de iğne ya da aşı olduğunu görmek rahatlatıcı olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise, bir odada çok sayıda kişinin iğne olduğu ortamlarda tedavi almak daha faydalı olabilir.
İğneyi yapacak olan sağlık personelinin hastaya davranışı oldukça önemlidir. İşleme başlamadan önce, prosedürü açıklayan, gerçekçi olan vede aşının dürtme, çimdik atma gibi basit bir acı hissinden ibaret olduğunu belirtiniz. İşlem sırasında da hastayı bilgilermeye devam eden bir sağlık personeli hastada korkunun önemli düzeyde azalmasını sağlayacaktır. Hasta tarafından bilinen vede güvenilen sağlık kuruluşlarının vede sağlık profesyonellerinin tercih edilmesinde fayda vardır. Çoğu zaman iğnenin yol açtığı acı hissi, bir çok insan için hafif vede kısa süreli olmaktadır. Yalnız iğne korkusu olan bireylerde beyin iğneye vede yol açtığı acıya odaklanma eğiliminde olduğundan bu ağrı olduğundan çok daha şiddetlidir. Bazı durumlarda iğne olmadna önce uyuşturucu krem ya da spreylerden, titreşim veya soğutma gibi uygulamalar tercih edilebilmektedir.
Bunun haricinde dikkati dağıtacak bazı düşüncelere odaklanmak, bir video izlemek, gevşeme vede nefes kontrolü tekniklerinden yararlanmak gibi davranışlara başvurulabilmektedir. Bu şekilde rahatlatılan her iğne işlemi hasta kişi için olumlu bir deneyim oluşturacak vede korkuyu yenmede önemli adımlar atılmasını sağlamış olacaktır.
İğne Fobisi Kendiliğinden Geçer Mi?
Özellik ile bilişsel davranışçı terapi ile bireyin iğneye vede iğne ile alakalı koşullara adım adım maruz bırakılarak değerlendirilmesi vede korku etkenine karşı duyarsızlaştırılması hedeflenmektedir. Psikoterapinin yetersiz kaldığı durumlarda, çeşitli sakinleştirici vede kaygı azaltıcı ilaçlara da başvurulabilmektedir. İğne fobisi yetişkinliğe doğru kendiliğinden geçebilmek ile birlikte, devamda edebilmektedir.
İğne Korkusu Nasıl Geçer, eğer ki sizin iğne korkusu nasıl geçer, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. İğne korkusu nasıl geçer, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da iğne korkusu nasıl geçer, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sinirsel Kaşıntı Belirtileri Nelerdir?