ilk Yardım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? İlkyardım Nasıl Yapılmalı?, İlk yardım yaparken bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda ayrıntılı derledik.
İlk Yardım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? İlkyardım Nasıl Yapılmalı?
Hasta ya da yaralı bireye, daha ciddi bir tıbbi yardım uygulanmadna önce yapılan ilk bakım oldukça önemlidir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için ilk yardım yaparken bilmeniz gereken bazı bilgiler vede ilkyardım nasıl yapılmalı? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki İlk yardım yaparken nelere dikkat edilmelidir?
Herhangi kaza ya da hayati tehlikeye düşüren durumda, sağlık personellerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması veua durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç vede gereçler ile uygulanan ilaçsız uygulamalara ilk yardım denmektedir. İlk yardım uygulamasında bazı bilmeniz gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Bu durumda yaralı kişinin zararını en aza indirmek vede yaşam kaybını önlemek gibi durumlara müdahale edebilmektedir. İlk yardım yaparken bilinçsizce davranmak, hasta ya da yaralı kişiyi daha çok riske sokacağından, bilinçsizce ilk yardım yapmadan önce bu işi bilen birinin yapması daha doğrudur. İlk yardım eğitim öğretim yıllarında verilen dersler içinde olduğundan, günümüzde şuanda bilmeyen yok denecek kadar azdır. O yüzden yazımızın devamında ilk yardım yaparken nelere dikkat edilmeli, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
İlkyardım Nasıl Yapılmalı?
İlk Yardım Yaparken Bilmeniz Gereken Bazı Bilgiler
Dış kanamalarda yapacağınız ilk yardımda bilmeniz gereken bazı bilgiler;
Öncelikle yaralının durumu değerlendirilir ve 112 aranarak tıbbi yardım istenmelidir. Yara veya kanama değerlendirilir. Kanamayan yer üzerine temiz bez ile bastırılır. Kanama durmaz ise, ikinci bir bez ile bastırılır. Gerekir ise, bandaj ile sararak basınç uygulanmalıdır. Kanayan yere en yakın basınç noktasına baskı uygulanmalıdır. Kayan bölge yukarı kaldırılmalı ve çok sayıda yaralının bulunduğu bir ortamda, tek ilk yardım var ise, yaralı güç koşullarda bir yere taşıancak ise, uzuv kopması varsa ya da baskı noktalarına baskı uygulamak yeterli olmuyor ise, boğucu sargı yani turnike uygulanmalıdır. Şok pozisyonu verilmeli ve sık aralıklar ile yaşam bulguları değerlendirilmelidir. Kanayan bölge dışarıda kalacak şekilde yaralının üstü örtülmelidir. Yapılan uygulamalar ile ilgili bilgiler, yaralı kişinin üzerine yazılmalıdır. En son olarakta hızla yaralı kişi sevk edilmesi sağlanmalıdır.
Burun kanamasında yapacağınız ilk yardımda bilmeniz gereken bazı bilgiler;
Yaralı kişi sakinleştirilir ve endişeleri giderilmelidir. Sonra oturtulur ve başı hafifçe öne eğilir. Burun kanatları 5 dakika süreyle sıkılmalıdır. En son olarakta uzman bir doktora gitmesi sağlanmalıdır.
Kulak kanamasında yapacağınız ilk yardımda bilmeniz gereken bazı bilgiler;
Yaraki kişi öncelikle sakinleştirilir ve endişeleri giderilmelidir. Kanama hafif ise, kulak temiz bez ile temizlenmelidir. Eğer kanama ciddi ise, kulağı tıkamadan temiz bezlerle kapatılır. Yaralı kişinin bilinci yerinde ise, hareket ettirmeden sırtüstü yatırılır, bilinçsiz ise kanayan kulak üzerine yan yatırılmalıdır. Kulak kanaması, kan kusma, anüsten ya da üreme organlarından gelen kanamalarda yaralı kişi kanama örnekleriyle uzmana doktora sevk edilmelidir.
İlk Yardım Hangi Sırayla Yapılmalı?
İlk Yardım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli
İlk yardım da öncelik ile yaralı kişinin hava yolu, solunum vede dolaşımı kontrol edilmelidir. Hastanın solunumunu engelleyen bir şey var ise, dilin geriye düşmesi gibi buna uygun müdahalede bulunulmalıdır. Yaralı kişinin dolaşımında vede nefes almasında bir sorun yok ise, o zaman hasta koma pozisyonuna alınarak 112 personelleri gelene kadar bekletilmelidir.
İlk Yardım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli, ilk yardım yaparken çok dikkatli olunmalıdır. ilk yardım temel uygulamaları arasında koruma, bildirme ve kurtarma olarak bilinmektedir. Koruma da, kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için, olay yerinin değerlendirilmesini kapsamaktadır. En önemli işlem, olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır. Daha sonrası ise 112 aranarak bildirim sağlanmalıdır. Eğer ki sizin ilk yardım yaparken nelere dikkat edilmeli, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. ilk yardım yaparken nelere dikkat edilmeli, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ilk yardım yaparken nelere dikkat edilmeli, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Mukoza Kesecik İltihabı Belirtileri Nelerdir?