Karın Ağrısı Neden Olur?

Karın Ağrısı Neden Olur? Karın Ağrısı Nasıl Geçer? Karın ağrısına ne iyi gelir? Hakkında bilmeniz gereken, bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Karın Ağrısı Neden Olur? Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Karın Ağrısı Neden Olur
Sayfa İçeriği: Karın Ağrısı Neden Olur

Karın ağrısı, her insanın başına gelebilecek sağlık sorunlarından biridir. Karın ağrıları hafif, şiddetli, keskin, kramplı, sürekli ya da tekrar eden özelliklerde olabilmektedir. Karın ağrısı kısa süreli olduğunda akut karın ağrısı ya da haftalar, aylar veya yıllar içinde ortaya çıkarak uzun süreli olduğunda kronik karın ağrısı olarak değerlendirilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için karın ağrısına ne iyi gelir? ve karın ağrısı nasıl geçer? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Karın ağrısı neden olur?

Karın bölgelerindeki ağrılar şiddetli ya da hafif olabilmektedir. Akut karın ağrısı kısa sürede gelişir vede genellik ile bir kaç saat ila bir kaç gün içinde düzelmektedir. Kronik karın ağrısı da, aralıklı yani, epizodik olabilmektedir. Yani gelip gidebilmektedir. Bu tür ağrı haftalar, aylar hatta yıllar boyunca mevcut olabilmektedir. Bazı kronik durumlar, zaman ile giderek kötüleşen ilerleyici ağrıya neden olabilmektedir.

Normal durumlarda karın ağrısı, kısa süre içinde kendiliğinden geçse de, daha fazla ağrıya nedne olmadna hareket edemeyecek kadar şiddetli karın ağrısı olan, hareketsiz oturamayan ya da rahat bir pozisyon bulamayan kişiler derhal doktora görülmelidir. Eğerki karın ağrısı şiddetli acı veriyorsa veya ağrının yanı sıra ateş, beklenmedik ani kilo kaybı, ciltte sarı görünüm, kalıcı mide bulantısı, kusma, kanlı dışkı, karın şişmesi veya karın bölgesine tamas edince aşırı hassasiyet gibi belirti vede semptomlar gözlemleniyor ise, kişi mutlaka tıbbi yardım almalıdır. Karın ağrısından endişelenen veya karın ağrıları birkaç günden uzun süren bireylerde tıbbi yardım almalıdır. Yazımızın devamına giderek karın ağrısı nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Karın Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Karın Ağrısı Nedenleri

Karın ağrısının bir çok nedeni vardır. Gaz ağrıları, hazımsızlık ya da kas ağrıları gibi en yaygın nedenler genellik ile ciddi değildir. Menstrüasyon ile ilişkili kramplar da alt karın ağrısının potansiyel kaynağıdır. Yalnız bunların daha yaygın olarak pelvik ağrıya neden olduğu bilinir. Diğer durumlar da, acil tıbbi müdahale gerektirebilmektedir. Karın ağrısının yeri vede özellikleri önemli ipuçları sağlar iken, zaman ile değişimi özellikle nedenini belirlemede yararlı olmaktadır. Karın ağrısına bir çok vakada, karın bölgesindeki organları etkileyen enflamasyon ya da hastalıklar neden olabilmektedir. Karında yer alan başlıca organlar arasında böbrekler, apandisit, dalak, ince ve kalın bağırsaklar, karaciğer, karın, pankreas vede safre kesesi bulunmaktadır. Akut karın ağrısına neden olan, çeşitli durumlara genellik ile saatler içinde gelişen diğer semptomlar eşlik etmektedir. Aralıklı kronik karın ağrısının, spesifik nedenini belirlemek genellik ile zor olmaktadır. Semptomlar hafif ya da şddetli olabilmektedir. Gelip gidebilmektedir. Yalnız her vakada zaman ile kötüleşmesi şart değildir. Kronik karın ağrısına neden olabilecek durumlar da, geniş yelpaze üzerinde yayılır.

Akut Karın Ağrısı Nedenleri

Mesane iltihabı ve iç organların travmatik hasarları,
Fallop tüplerinin iltihabı,
Akciğerleri çevreleyen zarın iltihabı,
Karın zarının iltihabı,
Kalp çevresindeki doku iltihabı,
Pankreas iltihabı,
Bağırsaklardan kan taşıyan bir bir damarda tıkanıklık,
Karın organlarını yerinde tutan zarın, kıvrımlarında şişmiş lenf düğümleri,
Bağırsaklara kan akışının azalması,
Kolesistit,
Safra kanalı iltihabı,
Karaciğer apsesi,
Kalp krizi,
İdrar yolu enfeksyionu,
Ortadan kaldırılamayan sertleştirilmiş dışkı,
– Ektopik gebelik. Yani döllenmiş yumurtanın uterusun dışına yerleşmesi ve orada büyümesi,
İnce bağırsağın ilk bölümünde iltihaplanma,
Divertikülüit, diyabetik ketoasidoz,
Dalak apsesi,
Çocuklarda instususepsiyon,
Böbrek enfeksyonu,
Bağırsak tıkanıklığı,
Apandisit,
Abdominal aort anevrizması,
Viral ve bakteriyel gastroenteritler.

Kronik Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Ülser,
Safra taşları,
Ülseratif kolit ve yumurtalık kistleri,
Pelvik inflamatuar hastalık,
Orak hücre anemisi,
Yumurtlama ağrısı,
Kasık fıtığı,
Gerilmiş ya da çekilmiş karın kası,
Gastroözafageal reflü hastalığı,
Gastrit,
Fonksiyonel dispepsi,
Endometriozis,
Çölyak hastalığı,
Angina. Yani kalbe giden kan akışının azalması.

Progresif Karın Ağrısı Nedenleri

Tubo-ovaryen apnesi,
Safre kesesi kanseri,
Pankreas kanseri,
Non-hodgkin lenfoma,
Mide kanseri,
Kurşun zehirlenmesi,
Karaciğer kanseri,
Hepatit,
Crohn hastalığı,
Büyümüş dalak,
Böbrek kanseri.

Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikeli Olur
Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikeli Olur

İlerleyen karın ağrısı, zaman içinde sürekli kötüleşen karın ağrısına progresif karın ağrısı ismi verilmektedir. Genellik ile diğer semptomların gelişmesi ile birlikte, daha ciddi ve ağır tıbbi duruma işaret etmektedir. Progresif karın ağrısına neden olabilecek durumlar, geniş yelpaze üzerinde yayılır.

Karın ağrısının, tüm biçimleri engellenebilir değildir. Yalnız bazı vakalarda, sağlıklı diyet takip takibi, sık sık su içilmesi, düzenli egzersiz yapmak vede öğünleri daha küçük yemek gibi önemler karın ağrısı geliştirme riskini en aza indirebilmektedir. Yemekten hemen sonra yatmak, mide yanmasına vede karın ağrısına neden olabilmektedi.r Tıp uzmanları, yemekten sonra yatmadan önce en az 2 saat beklemeyi tavsiye etmektedir. Crohn hastalığı gibi, kronik rahatsızlığı bulunan kişiler, rahatsızlığı en aza indirmek için, hekimin verdiği diyete tamamen uymayı unutmamalıdır.

Karın Ağrısı Neden Olur, eğer ki sizin karın ağrısı neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Karın ağrısı neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da karın ağrısı neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tırnak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed