Maloklüzyon Belirtileri Nelerdir? Maloklüzyon Nasıl Anlaşılır?, Maloklüzyon nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Maloklüzyon Belirtileri Nelerdir? Maloklüzyon Nasıl Anlaşılır?
Dişlerin düzensiz dizilimi, çene yapısı uyumsuzluğu gibi nedenler ile ağzın kapalı olduğu pozisyonda alt vede üst dişlerin hızalanmaması için kullanılan tıbbi ifadeye maloklüzyon denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz maloklüzyon nedir? ve maloklüzyon nasıl anlaşılır? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Maloklüzyon belirtileri nelerdir?
Dişlerin düzensiz dizilimi, çene yapısındaki değişiklik, dişlerin ağız için çok büyük olması ya da çarpık olması nedeni ile alt ve üst dişlerin birbirine temasını engelleyecek ölçüde hizasızlık söz konusu olmaktadır. Bu duruma da genetik faktörler, travmalar veya çocukluk dönemindeki emzik kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Besinleri ısırırken güçlük çekme, peltek konuşma veya rahatsızlık hissetme gibi belirtileri bulunmaktadır. Maloklüzyon ortodonti veya diş telleriyle düzeltilerek tedavi edilebilir bir durumdur. Ciddi maloklüzyon görüldüğünde de cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Maloklüzyonun en yaygın belirtisi çenede rastlanan yamukluk ve dişlerin düzensizliğidir. Üst çene veya alt çenede çıkıntı şeklinde kendini gösterebilmektedir. Maloklüzyon, genetik faktörler ve çeşitli travmalara bağlı olarak gelişerek dişlerin vede çene kemiğinin düzgün hizalanmamaı sonucunda görülen durumdur. Maloklüzyon çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Genellik ile genetik, çevresel ve alışkanlıklar ile ilgili görülmektedir. Yazımızın devamına giderek maloklüzyon belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Maloklüzyon Nasıl Teşhis Edilir?
Maloklüzyon Belirtileri
– Dişlerde çarpıklık,
– Yüz simetrisinin olmaması,
– Çenede ağrı,
– Dişlerin düzensiz sıralanması,
– Isırma veya çiğneme sırasında zorluk çekme,
– Ağızdan nefes alma,
– Dudakları kapatmakta zorlanma,
– Peltek konuşma,
– Konuşmada güçlük çekme.
Maloklüzyon Sınıfları
– Sınıf 1 Maloklüzyon,
– Sınıf 2 Maloklüzyon,
– Sınıf 3 Maloklüzyonç.
Sınıf 1 en yaygın rastlanan maloklüzyon sınıfıdır. Isırma normaldir. Yalnız üst dişler alt dişleri örtmektedir. Sınıf 2 ise retrognati ya da overbite olarak isimlendirilmektedir. Üst çenede bulunan dişlerin alt çenedeki dişleri çok fazla örtmesinden kaynaklanmaktadır. Sınıf 3, prognatizm olarak da isimlendirilen bu sınıflandırmada alt çene öne doğru çıkıntı yapmaktadır. Böylece alt çene, üst çene ve dişleri örtebilmektedir.
Maloklüzyon Nedenleri
– Yanlış beslenme alışkanlıkları,
– Dişlerin büyümesi veya küçük kalması,
– Çene yaralanmaları,
– Çocukluk döneminde emzik kullanımı ya da parmak emme,
– Diş sorunları,
– Genetik faktörler.
Gün içerisinde sert besinleri tüketme, yetersiz çiğneme çene kaslarının gelişiminde olumsuzluklara neden olabilmektedir. Bu da dişlerin vede çenenin düzgün gelişmeyerek maloklüzyon neden olmaktadır. Dişlerin özellikle gelişim çağında aşırı büyümesi veya küçük kalması sonucunda düzgün şekilde yerleşme göstermeyebilmektedir. Bu çarpık ve şekilsiz görüntünün oluşmasına neden olarak maloklüzyon sebep olmaktadır. Çene bölgesine alınan darbeler sonucunda bireyde maloklüzyon görülebilmektedir. Çenedeki kırıklıklar dişlerin kapanmasını etkileyerek hizalanmayan bir görüntüye sebebiyet vermektedir. Çocukluk dönemindeki alışkanlıklar maloklüzyon oluşumuna neden olabilmektedir. Özellikle parmak emme ve emzik kullanımı çene ve diş gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu da dişlerin düzgün hizalanmasının önüne geçmektedir.
Aşırı diş çekimi veya diş kaybı sonucunda bireyde dişlerin yer değiştirmesine neden olabilmektedir. Bu da çene hizalanmasında bozulmalara sebebiyet vererek maloklüzyona zemin hazırlamaktadır. Çocukluk döneminde diş kaybının yaşanmasının yanında kalıcı olarak çıkan dişlerin düzgün yerleşmemesi de nedenleri arasında yer almaktadır. Bunların yanında çürükler ya da diş eti hastalıkları çene yapısını bozabilmektedir. Aile geçmişinde maloklüzyon bulunan bir kişi, genetik bir yatkınlık gösterebilmektedir. Bu kişilerde bu daha sık görülen bir durumdur. Dişler ve çene yapısının genetik olarak geçmesi çocuğa aktarılması sonucunda görülebilmektedir.
Maloklüzyon Nasış Tedavi Edilir?
Diş hekimi bireyin bir diş sorunu olduğu durumda dişlerin hizalı olup olmadığının da kontrolünü yapmaktadır. Detaylı şekilde inceleme ve tanı koymak için dişlerin ölçüleri alınarak diş röntgenleri çekilebilmektedir. Diş hekimi bireyin dişlerinin hizalanması vede çene yapısının düzeltilmesi için ortodontiste yönlendirebilmektedir. Bazı durumlarda maloklüzyonun teşhisi, multidisipliner bir yaklaşım gerektirebilmektedir. Böylelikle ana nedeni anlaşılarak buna yönelik olarak bir tedavi olanı oluşturulabilmektedir. Maloklüzyon belirtileri olduğunu düşündüğünüz durumda, diş hekimine veya ortodontiste başvurmak önemlidir.
Maloklüzyon tedavisi, dişlerin düzeltilmesinin vede çene kemiğinin hizalanmasınıı içeren yöntemler barındırmaktadır. Bu yöntemler maloklüzyonun türüne, şiddetine vede bireyin yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Maloklüzyon tedavisinde kullanılan yöntemler ise, ortodontik tedaviyle kullanılan diş telleri veya şeffaf plaklar özellikle estetik kaygısı yaşayanlar için tercih edilmektedir. Bu yöntemler ile dişlerin hizlanması sağlanmaktadır.
Cerrahi müdahale ile bireyin çene kemiklerinin pozisyonun düzeltilmesi sağlanmaktadır. Düzgün kapanmayan çenelerde veya dişlerin eğriliğinin fazla olması durumunda bu yöntem kullanılmaktadır. Diş kaybı durumunda maloklüzyon oluşan bireylerde, diş protezleri kullanılarak çiğneme fonksiyonu vede estetik geri kazandırılabilmektedir. Protezler, bu sayede dişlerin düzgün biçimde hızalanmasına yardımcı olmaktadır.
Maloklüzyon Belirtileri Nelerdir?, eğer ki sizin de maloklüzyon belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz.
Maloklüzyon belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı maloklüzyon belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Nar Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?