Mide Yanması Nedenleri Nelerdir? Mide Yanması Nasıl Geçer?, Mide yanması nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.
Mide Yanması Nedenleri Nelerdir? Mide Yanması Nasıl Geçer?
Midede vede yemek borusunda hissedilen yanma şikayetine mide yanması denir. Yanma yemek yedikten sonra, akşam olduğunda, uzanıldığında ya da eğilince daha da kötü olabilmektedir. Bunun yanında ağızda acı ya da asidik tat hissedilebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için mide yanması nasıl tedavi edilir? vede mide yanması sebepleri ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Mide yanması nedenleri nelerdir?
Halk arasında mide yanması, sık gözlenen şikayetir. Özellikle bu durum yemek yedikten sonra midede vede midenin üst tarafında bulunan yemek borusundaki yanma şikayetleri, sık tekrarlanmaya başlandığında bir sindirim sistemi rahatsızlığı belirtisi olabilmektedir. Eve uygulanan bazı basit yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte, bu yöntemlere vede yaşam standardı değişikliklerine rağmen haftada iki defadan daha fazla mide yanması yaşıyorsanız veya mide yanmanız aralıksız bir iki gün sürüyor ise, bir doktor görünemnizde fayda var. Mide yanması aslında bir hastalık değil, belirti olduğu için, önce mide yanmasına neden olan hastalık teşhis edilir. Doktorunuz tıbbi öykünüzü alacak vede sizi muayene edecektir. Bunun yanı sıra midenizi incelemek için, endoskopi denen bir tetkik de isteyebilmektedir. Bu tetkikte ucunda kamera olan çok ince bir boru midenizin içerisine ağız yolu ile sokulur vede burada yara olup olmadığı araştırılmaktadır. İstenir ise küçük bir mide dokusu alınıp incelenmek için laboratuvara gönderilebilmektedir. Hekiminiz H.Pylori enfeksioyonu veya şüphelendiği farklı rahatsızlıkları elemek için de ek testler yapabilmektedir. Yazımızın devamına giderek mide yanması nedenleri ile alakalı daha fazla bilgileri ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?
Mide Yanması Nedenleri
– Gastrit,
– Gastroözofageal reflü,
– İlaç kullanımı,
– H.pylori enfeksiyonu,
– Belirli gıdalara karşı hassasiyet.
Bu gibi durumlar da hasta kişinin diyet ile desteklenen bir ilaç tedavisi uygulanıp, midenin kendisini onarması sağlanabilmektedir. Mide yanmasında tıbbi tedavisinde, mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan antasitler, mide asidini azaltabilen H2 reseptör antagonistleri veya lansoprazol ya da omeprazol gibi proton pompa inhibitörleri reçetelenmektedir.
Mide Yanması Nasıl Önlenir?
– Yatmadan önce yemek yememek,
– Yatarken yastığınızı yükseltmek,
– Giysilerinizi gözden geçirmek,
– Mideye zarar veren ilaçlardan kaçınmak,
– Mideye zarar veren gıdalardan kaçınmak,
– Az ama sık yemek yemek,
– Sigara vede alkok tüketimini kontrol altına almak.
Mide Yanması Kendiliğinden Geçer Mi?
Çölyak hastalığı bulunan kişiler gluten barındıran gıdalara karşı, laktoz intoleransı olanlar da süt ürünlerine karşı reaksiyon gösterebilmektedir. Bu reaksiyon mide yanması haricinde diğer şikayetlere de neden olabilmektedir. Özellik ile steroid olmayan antienflamatuvar ilaç grubuna giren ağrı kesiciler mide yanmalarına neden olabilmektedir. Bu ilaçların başında aspirin, ibuprofen vede naproksen gelmektedir. Helicobacter pylori, midenin asidik ortamında yaşayabilen bakteri türüdür. Bu bakterinin mideye yerleşmesi mide yanması ,bulantı, iştah vede kilo kaybı gibi belrtiler görstermektedir. Toplumlarda çok yüksek oranda bulunur vede uzun süre semptom vermeden seyredebilmektedir. Gastrit midenin iç yüzeyinde bulunan dokunun iltihaplanmasıdır. Gastritte hasta aynı zamanda bulantı, yemek sonrası şişkinlik de hissedebilmektedi. Gastrit tedavi edilmediğinde ülsere dönüşebilmektedir. Ülserler mide kanseri riskini artırır vede mide kanamasına yol açmaktadır.
Reflü mide asidinin yemek borusuna geri kaçması ile meydana gelen bir hastalıktır. Bu rahatsızlık sadece mide yanması değil, mide ekşimesi, göğüs bölgesinde yanma, yutkunma güçlüğü vede kuru öksürük gibi şikayetlere de neden olabilmektedir. Çikolata, limon, kafein, baharatlı, yağlı vede kızartma yiyecekler, sarımsak vede domates semptomların armasına neden olabilmektedir.
Mide Yanması Nedenleri Nelerdir, mide yanması rahatsızlığınız 2 günden uzun sürüyor ise, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Uzun süren mide yanmalarının altında yatan hastalık teşhis ediliğ, tedavisine erken başlanmalıdır. Eğer ki sizin mide yanması nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Mide yanması nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da mide yanması nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sinüzit Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?