Mol Gebelik Belirtileri Nelerdir? Mol Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?, Mol gebelik çeşitleri hakkında merak edilen, bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Mol Gebelik Belirtileri Nelerdir? Mol Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Genetik yapısı bozulmuş, trofoblast hücrelerinin oluştuğu rahatsızlığa mol gebelik denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için mol gebeliği çeşitleri ve mol gebelik nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Mol gebelik belirtileri nelerdir?
Trofoblast hücreleri; Plasentayı oluşturan ve gebeliğin başlangıcında embriyonun rahim içine yerleşmesini sağlayan hücrelere denmektedir. Trofoblast hücrelerindeki anormllikler, hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasına vede normal gebelik gelişimine engel olmaktadır. Mol gebelikte ise, rahim içinde anormal bir doku oluşumu görülebilmektedir. Bu rahatsızlık genetik anormalliklere, hormonal değişimlere ya da yaş faktörüne bağlı meydana gelmektedir. Düzensiz adet, vajinal kanama ve rahimde ağrı gibi belirtiler ile kendini belli eder. Çoğunluk ile gebelik kaybına neden olur ve tedavisi cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi gerektirmektedir.
Mol gebelikler, çoğunluk ile yumurtanın sperm tarafından döllenmesi esnasında oluşan genetik hatalardan kaynaklanmaktadır. Tipik bir hamilelikte embriyo, her ebeveynden bir set kromozom (23) alarak toplam 46 kromozom almaktadır. Kromozomlar genleri barındıran yapılardır. Genler vücuda nasıl çalışacağını anlatan yapı taşlarıdır. Mol gebeliklerde kromozon dengesizliği vardır. Tam mol gebelikte yumurtada kromozom bulunmamaktadır. Embriyo spermden 23 kromozom almaktadır. Kısmi mol gebelikte yumurta iki sperm tarafından döllenmektedir. Bu durum embriyonun 69 kromozoma sahip olması ile sonuçlanmaktadır. Bu durumda anormal ebriyo ve plasenta oluşumu görülmektedir. Bu iki durumda mol gebeliği neden olmaktadır. Yazımızın devamına giderek mol gebelik belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Mol Gebelik Çeşitleri Nelerdir
Mol Gebelik Belirtileri
– Trofoblastik proliferasyon,
– Yüksek hCG seviyeleri,
– Vajinal akıntı,
– Rahimde şişlik,
– Aşırı bulantı ve kusma,
– Vajinal kanama.
Mol Gebelik Nedenleri
– Önceki gebelik geçmişi,
– Çevresel faktörler,
– Yaş faktörü,
– Hormonal değişimler.

Mol gebelik, çoğunluk ile genetik anormalliklere bağlı olarak, normal gebelik gelişimin bozulduğu rahatsızlık olup 2 türü vardır. Bunlar; Kısmi mol gebelik ve tam mol gebeliktir. Kismi mol gebelik; Embriyo ile birlikte, anormal bir pasenta oluştuğunda vede iki sperm bir yumurtayı döllediğinde meydana gelmektedir. Bu durumlarda, büyüyen embriyonun fazladan bir kromozom seti bulunmaktadır. Embriyo gelişmeye başlayabilir. Yalnız genellik ile hayatta kalmaz. Tam mol gebelik; Bu gebelikte embriyo oluşmaz. Bu tür rahatsızlıkta anormal yumurta hücresi bir sperm tarafından döllendiğinde olmaktadır. Yumurta boş olduğundan, embriyo büyüyemez. Plasenta dokusu büyür. Yalnız yapısı anormal olup sıvı doku kistler barındırmaktadır. Bu durum anormal doku, hamilelik esnasında sağlıklı plasenta tarafından üretilen hamilelik hormonu hCG’yi üretmektedir. Bu bireyin kendini hamileymiş gibi hissetmesine neden olabilir ve hamilelik testinin pozitif çıkmasını sağlayabilmektedir.
Mol Gebelik Tedavi Yöntemleri
– Takip ve izleme,
– Histeroskopi,
– Metotreksat tedavisi,
– Dilatasyon ve kürtaj.
Mol Gebelik Tedavi Edilir Mi?
Mol gebelik tedavisi, genellik ile gebeliğin sonlandırılması ve anormal trofoblast hücrelerinin temizlenmesi yöntemini içermektedir. Mol gebelik tedavisinde en yaygın yöntem dilatasyon ve kürtaj yöntemidir. Bu işlemde, rahim ağzı genişletilir ve rahim içindeki anormal trofoblast hücreleri ve doku, özel bir alet olan küret ile temizlenmektedir. Bu prosedür, hCG seviyeleri normale dönene kadar tekrarlanabilmektedir. Metotreksat, hücre bölünmesini engelleyen ilaçtır. Mol gebelik durumunda, özellik ile hCG seviyheleri yüksekse ya da hastalık metastatikse, metotreksat tercih edilebilir. Bu ilaç, anormal trofoblast hücrelerini öldürmeye yardımcı olabilmektedir.
Histeroskopi, rahim içini incelemek adına tercih edilen endoskopik yöntemdir. Mol gebelikte, historoskopi ile anormal trofoblast hücreleri ve doku daha hassas biçimde çıkarılabilmektedir. Tedavi sonrasında, hasta kişiler düzenli olarak takip edilmelidir. hCG seviyeleri, ultrason ve diğer testler ile izlenmelidir. Bu uygulama, hastalığın tekrar etme olasılığını izlemek ve gerektiğinde ek tedavi uygulamak için oldukça önem taşımaktadır.
Mol Gebelik Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin mol gebelik belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Mol gebelik belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da mol gebelik belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Göz Kanaması Neden Olur?