Omuz Sıkışma Sendromu Nedenleri Nelerdir? Omuz Sıkışma Nasıl Geçer?, Omuz sıkışma sendromu tedavisi ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Omuz Sıkışma Sendromu Nedenleri Nelerdir? Omuz Sıkışma Nasıl Geçer?
Omuz sıkışma sendromu, aktif yetişkinlerde rastlanan yaygın omuz rahatsızlığıdır. Omuz sıkışma sendromunda, omuzun hareketlerini sağlayan kaslarla, kemik yapı arasındaki mesafe çeşitli nedenler ile daralmaktadır. Kaslar ile kemik yapı arasındaki mesafenin daralması omuz ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için omuz sıkışma sendromu nasıl geçer? ve omuz sıkışma sendromu tedavisi ile ilgili soruların cevaplarna ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Omuz sıkışma sendromu nedenleri nelerdir?
Omuz, üst kol kemiği, kürek kemiği ve köprücük kemiği olmak üzere üç kemikten meydana gelmektedir. Kol omuz eklemine soket biçiminde rotator manşet tarafından tutunmaktadır. Rotator manşet, omuzu ssabitlemek için birlikte çalışan kas ve tendon grrubuna denmektedir. Buradaki tendonlar omuz bölgesini sabitler ve kaslar da omuzun kolayca hareket etmesini sağlamaktadır.
Omuzun üst akromion denilen kemiğiyle, rotator manşet arasında bursa denilen yapı bulunmaktadır. Bursa denilen yapı kolun hareket ettiğinde rotator manşetin akromion altında rahat kaymasını sağlamaktadır. Tanı fizik muayeneyle koyulmaktadır. Bunun yanında tedavide sıkışmanın düzeyi vede eşlik eden patolojileri incelemek adına omuza görüntüleme tetkikleri uygulanabilmektedir. Tanısını doğrulamaya yardımcı bazı testler vardır. BunlaR; Röntgen, MR ve ultrasondur. Rotator manşet gibi yumuşak dokuların değerlendirilmesinde USG ve MR daha faydalı olmaktadır. Rotator manşet ve bursadaki ödemi, iltihap ya da hasarı daha iyi gösterir. Bazı vakalarda kısmı yırtıkların da görüntülenmesini sağlamaktadır. Yazımızın devamına giderek omuz sıkışma sendromu nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Omuz Sıkışma Nasıl Geçer?
Omuz Sıkışma Sendromu Nedenleri
– Duruş bozuklukları sonucu anatomik yapının bozulması,
– Eklemlerdeki aşınmalar sonucu bu aralığın daralması,
– Tendon hastalıkları,
– Omuz etrafındaki kaslarda yırtık ve yozlaşmalar,
– Bursa adı verilen keseciklerin şişmesi,
– Boyun omurgasındaki bozukluklaa bağlı kas tonusu değişiklikleri.
Omuz Sıkışma Sendromu Risk Faktörleri
– Yaşlanmaya bağlı dejenerasyonlar,
– Aşırı güç ve düşme gibi,
– Tekrarlayıcı baş üzeri hareketler. Fırlatma sporları ve tavan boyama gibi,
– Rotator manşeti akromion denilen kemik çıkıntının altındaki yüzey tarafından zedelenmesi.
Omuz sıkışması sendromu tedavisinde temel amaç, ağrıyı azaltmak ve omuz fonksiyonlaırnı tekrar geri kazanmak ile uygulanmaktadır. Tedavinin planlanmasında hasta kişinin yaşı, aktivite seviyesi ve genel sağlık durumu dikkate alınmaktadır. Tedavide en çok fizik tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Hafif durumlarda ağrı antiinflamatuar ilaçlar ve istirahat yeterlidir. Omuz ağrısının artmaısna neden olan hareketlerden kaçınılması ve kolun istirahat ettirilmesi önerilmektedir. Germe egzersizleri ve rotator manşeti güçlendirme programı uygulanmaktadır. Germe egzersizleri hareket açıklığını artırmaktadır. Ağrılı durum geçtikten sonra kasların güçlendirilmesi adına egzersizleri yaptırılmaktadır. Dinlenme, ilaç ve fizik tedavi ağrıyı ortadan kaldırmıyor ise, lokal anestezi altında kortizon enjeksiyonu yararlı olabilmektedir. Kortizon etkili bir antiinflamatuar ilaçtır ve enjeksiyon sonrası ağrı dindirilebilmektedir.
Omuz sıkışma sendromu tedavisinde, tek başına ya da fizik tedaviyle birlikte kuru iğne tedavisi kullanılabilmektedir. Hastalığın ileri evrelerinde ve fizik muayenede kolunu kaldıramayan hastakar, ilaç ve egzersiz tedavisine yanıt vermeyen hastalar ile MR’da rotator manşet yırtığı olan hasta kişiler cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi açık ya da artroskopik olarak kapalı yöntem ile yapılabilmektedir. Cerrahide sıkışıklığa neden olan nedenler ortadan kaldırılmaktadır. Eğerki tendon yırtığı var ise tamir edilmektedir. Ameliyat sonrası omuz hareketlerinin geri kazanılması için fizik tedavi uygulanmaktadır.
Omuz Sıkışma Sendromu Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin omuz sıkışma sendromu nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Omuz sıkışma sendromu nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da omuz sıkışma sendromu nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çiriş Otu Nerede Kullanılır?