Osteokondrom Belirtileri Nelerdir? Osteokondrom Nasıl Tedavi Edilir?, Osteokondrom nasıl anlaşılır? Hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.
Osteokondrom Belirtileri Nelerdir? Osteokondrom Nasıl Tedavi Edilir?

Kemik tümörleri arasında en yaygın rastlanan, çocuklarda ve ergenlerde meydana gelen iyi huylu tümörlere osteokondrom denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz osteokondrom nasıl anlaşılır? ve osteokondrom nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Osteokondrom belirtileri nelerdir?
Osteokondrom kemik tümörü genellik ile kemik çıkıntılarına vede kemiklerin yüzeyinde aşırı büyüme olarak kendini göstermektedir. Vücudun herhangi bir yeridne de rastlanan osteokondrom, ağrısız ve belirtisiz olarak meydana gelebilmektedir. Büyüklüğü ve oluştuğu konum nedeni ile yakınlardaki dokulara baskıya neden olabilmektedir. Bu da sinirlerin sıkışmasına vede bireyin hareketinin kısıtlanmasına neden olmaktadır. Çoğu durumda tedavi gerektirmeyen osteokondrom, bireye rahatsızlık verdiği durumda cerrahi müdahale ile çıkarılabilmektedir.
Osteokondrom, büyüyerek dokulara baskı yapması, ağrı oluşturması vede hareket kısıtlılığı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Oluştuğu bölgede uyuşma vede karıncalanma da osteokondrom beliritleri arasında bulunmaktadır. Osteokondrom genellikle belirti vermeyen vede küçük olduğunda fark edilmeyen tümör türüdür. Büyüklüğü ya da konumu nedeni ile çevre dokulara bastı yaptığında bazı belirtiler meydana gelebilmektedir. Osteokondrom belirtileri genellik ile büyüklüğüne vede konumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Osteokondromlar zararsız olarak kabul edilen sorun yaratmayan tümör türüdür. Belirtilerin görülmesi durumunda hekime başvurmak vede görüş almak önemlidir. Yazımızın devamına giderek osteokondrom belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Osteokondrom Tipleri Nelerdir?
Osteokondrom Belirtileri
– Kalça ekleminizde çıkıklık,
– Damarlarda sıkışma,
– Kemik çıkınsıtı kas ya da tendonlara sürtündüğü durumda bölgede tahriş veya kasılma,
– Sinirlere baskı yapılması durumunda görülen sinir sıkışması,
– Uzuvların boylarında meydana gelen farklılık,
– Eklem hareketlerinde kısıtlılık,
– Tümörün büyümesi durumunda görülen ağrı ve dokulara baskı,
– Kemik üzerinde meydana gelen sert çıkıntı veya bitle.
Osteokondrom Nedenleri
– Travmalar ve yaralanmalar,
– Kıkırdak dokusunun anormal şekilde büyümesi,
– Bireyin büyüme döneminde yer alması,
– Genetik faktörler.
Kıkırdak ve kemiklere etki eden travma veya yaralanma sonucunda bireyin vücudunda osteokondrom oluşabilmektedir. Osteokondrom, kemik yüzeyinde kıkırdak dokusunun anormal biçimde büyümesi sonucunda meydana gelebilmektedir. Kemiklerin uç kısımlarında yer alan kıkırdak dokusu aşırı büyüdüğü durumda osteokondromlar geliştirebilmektedir.Osteokondromlar, çocukluk ve ergenlik döneminde sıklık ile görülen kemiklerin büyüme ve gelişiminin en aktif olduğu dönemlerde ortaya çıkabilen durumdur. Bu durum kemiklerin vede kıkırdakların gelişimin değişiklere neden olabilmektedir. Osteokondrom, kendiliğinde oluşabileceği gibi ailelerdeki kalıtsal eğilim nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Bazı duurmlarda bireyde osteokondrom ismi verilen birden fazla osteokondromun görüldüğü kalıtsal durum da görülebilmektedir.

Hekim bireyin tıbbi geçmişini inceledikten vede fiziksel muayene gerçekleştirdiktne sonra çeşitli testlerin uygulanmasını isteyebilmektedir. Osteokondrom şüphesi olduğu durumda bireye röntgen ile bakılabilmektedir. Bunun yanında daha ayrıntılı bir görüntüleme için MR ya da BT taraması yapılabilmektedir. Nadir de olsa osteokondromun kanserli bir lezyon olup olmadığını ortaya çıkarmak için biyopsi uygulanabilmektedir. Bu işlem, kitlenin bir parçasının alınarak mikroskop altında incelenmesini içeren bir işlem türüdür. Teşhis sonraısnda da tedavi planı oluşturulmaktadır.
Osteokondrom Nasıl Tedavi Edilir?
Osteokondrom tedavisi bireyin durumun vede belirtilerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bir çok osteokondrom türü, sorun yaratmayan ve iyi huylu olduğundan dolayı sadece gözlem gerektiren bir biçimde kontrol edilebilmektedir. Ağrısız vede küçük olduğu durumda düzenli olarak takip gerektirmektedir. Osteokondrom çevre dokulara zarar veriyorsa vede ağrı oluşturuyor ise, anti-inflamatuar ilaçlar önerilerek semptomları yönetebilmektedir.
Osteokondrom Tedavi Yöntemleri
Osteokondrom rahatsızlık yaratıyor ise, büyüdüyse ya da çevresindeki dokulara baskı yapıyor ise, cerrahi olarak alınabilmektedir. Osteokondromun tekrarlama riski bulunuyorsa ya da çevresel yapılar ile ilişkisi komplikasyona yol açıyorsa, yeniden değerlendirilerek cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Düzenli kontroller yaptırarak iyileşme süreci izlenebilir vede osteokondromun tekrarlayıp tekrarlamadığını değerlendirilmektedir. Osteokondrom, iyi huylu bir tümördür. Yalnız ağrı veya sinir sıkışması görüldüğü durumda cerrahi müdahale gerektirerek alınabilmektedir. Osteokondrom genellik ile ağrısız olarak meydana gelmektedir. Yalnız, bazı durumlarda ağrı yapabilmektedir. Büyüdüğünde, çevredeki dokulara baskı yaptığında ağrıya neden olabilmektedir.
Osteokondrom Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de osteokondrom belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Osteokondrom belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı osteokondrom belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Situationship Nedir?