Psödotümör Serebri Belirtileri Nelerdir? Psödotümör Serebri Nedir?, Psödolümör nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri hazırladık.
Psödotümör Serebri Belirtileri Nelerdir? Psödotümör Serebri Nedir?
İdiyopatik kafa içi hipertansiyonu olarak da bilinen beyin içerisinde anormal biçimde artan basınç nednei ile ortaya çıkan duruma psödotümör serebri denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz psödotümör serebri nedir? ve psödotümör serebri nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Psödotümör serebri belirtileri nelerdir?
Psödotümör serebrinin en yaygın belirtileri arasında yer alan keskin vede şiddetli baş ağrısı, görme bozuklukları, göz arkasında baskı hissi bulunmaktadır. Bilinmeyen sebeplerden dolayı, kafatasında çok fazla beyin omurilik sıvısı birikerek psödotümör serebri oluşturmaktadır. Tedavi edilmediğinde de görme kaybına neden olabilecğeinden erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Psödotümör serebri beliritleri, kafatası içerisindeki basıncın artmasına bağlı olarak kulakta çınlama, baş ağrısı, baş dönmesi, çift görme vede ani ışık parlaması biçiminde kendini gösterebilmektedir. İlerlediği durumda da görmenin azalması, bulanık görme gibi görme bozukluklarına, bulantı vede kusmaya neden olabilmektedir.
Psödotümör serebri nedenleri arasında hormonal değişikler, kronik börek hastalığı, obezite, uyku apnesi ve lupus gibi hastalıklar bulunmaktadır. Beyinde omurilik sıvısı beyin vede omuriliği çevrelemektedir. İdyopatik intrakraniyal hipertansiyon yani psödotümör serebri görüldüğü durumda da vücut çok fazla omurilik sıvı üretir ve kafatasında basıncın artmasına neden olmaktadır. Yazımızın devamına giderek psödotümör serebri belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Psödotümör Serebri Teşhisi Nasıl Olur?
Psödotümör Serebri Belirtileri
– Fotopsi. Yani, ani ışık parlamaları,
– Papil ödemi. Gözdeki optik sinirin şişmesi,
– Tinnitus. Kulak çınlaması,
– Mide bulantısı vede kusma,
– Göz arkasında baskı hissi,
– Bulanık ya da çift görme gibi görme bozuklukları,
– Şiddetli baş ağrıları.
Psödotümör Serebri Nedenleri
Obezite özellik ile kadınlarda psödotümör serebri gelişiminde önemli rist faktörü olarak bilinmektedir. Vücutta meydana gelen hormonal değişikler, psödotümör serebri riskinin artmasına neden olabilmektedir. Kullanılan bazı ilaçlar bu durumun tetiklenmesine neden olabilmektedir. Vücutta sıvı dengesinin bozulması nednei ile beyinde basınç artabilmektedir. Uyku apnesi vede lupus gibi bazı hastalıklar psödotümör serebri nedenleri arasında yer almaktadır. Psödotümör serebri teşhisi, bireyin belirtilerinin dinlenmesinden sonra çeşitli testler uygulanması sonucunda konulabilmektedir. Hekim hasta kişinin tıbbi geçmişini öğrenir ve genetik durumları sorgulamaktadır. Sonrasında göz muayenesi gerçekleştirilir vede beyin tomografisi, manyetik rezonans görüntüleme gibi testler uygulanabilmektedir.
Psödotümör Serebri Tanısı ve Teşhisinde Uygulanan Yöntemler
– Manyetik rezonans görüntüleme,
– Bilgisyaarlı tomografi,
– Venografi. Damarlara özel bir kontrast madde enjekte edildikten sonra, damarların fotoğrafını çekmektedir.
– Omurga musluğu. Lomber ponksiyon, beyin vede omuriliğin etrafnda ne kadar basınç oluştuğunu söyleyebilmektedir.
Psödotümör serebri tedavisi, beyin içerisinde meydana gelen baskıyı hafifletmeyi ve A vitamini kısıtlamasını barındıran bir yaklaşım içermektedir. Bireyin genel sağlık durumu da göz önünde bulundurularak tedavi planı oluşturulmaktadır. Bu tedavi planı içerisinde kilo verme veya sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini değiştirme gibi durumlar da bulunmaktadır.
Psödotümör Serebri Tedavisinde Uygulanan Yöntemler
İlaç tedavisi olarak diüretikler yani idrar söktürücüler, kullanılarak beyin omurilik sıvısının artmasının önüne geçilebilmektedir. Şiddetli baş ağrıları için ağrı kesiciler ya da kortikosteroidler tavsiye edilebilmektedir. Görme kaybını önlemek adına, bazen lomber ponksiyon ile fazla sıvı alınarak basınç azaltılabilmektedir. İlerlediği durumda da beyindeki fazla sıvıyı boşaltmak adına şant takılması ya da göz sinirlerine baskıyı hafifletmek amacı ile cerrahi müdahale istenebilmektedir. Tedavi sürecinde düzenli göz muayeneleri de önemli olmaktadır. Çünkü tedavi edilmez ise, görme kaybı kalıcı olabilmektedir.
Psödotümör serebri rahatsızlığı durumunda nöroloji hekimleri teşhis vede tedaviyi gerçekleştirmektedir. İleri vakalarda da göz hastalıkları bölümü dahil olabilmektedir. Psödotümör serebri tedavi edilmediği durumda, kalıcı görme kaybına yol açtığı için tehlikeli olabilmektedir. Beyin bayıncının artması ile birlikte ciddi baş ağrılarına vede görme bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu neden ile erken teşhis ve tedavi oldukça büyük önem taşımaktadır.
Psödotümör Serebri Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de psödotümör serebri belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Psödotümör serebri belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı psödotümör serebri belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; İnositol Türleri Nelerdir?