Takipne Kimlerde Görülür? Takipne Belirtileri Nelerdir?, Takipne nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda ayrıntılı olarak hazırladık.
Takipne Kimlerde Görülür? Takipne Belirtileri Nelerdir?

Oksijen eksikliği ya da aşırı karbondioksitten kaynaklanan, dakikadaki normal nefes sayısının 20’nin üzerine çıkması ile meydana gelen hızlı ve sığ nefes alma durumuna takipne denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz takipne belirtileri nelerdir? ve takipne nedenleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Takipne kimlerde görülür?
Takipne, yetişkinlerde de görülen rahatsızlıktır. Dakikadaki nefes alma hızı normale göre daha fazla olan yenidoğan bebeklerde sık görülmektedir. Bununla birlikte solunum rahatsızlığı olan kişilerde de hızlı nefes alma durumuna yaygın olarak rastlanmaktadır. Takipnenin nedeni genel olarak oksijen eksikliği ya da karbondioksit fazlalığı olarak gösterilmektedir. Nefes alma hızı geçici bir biçimde artıp normale dönüyor ise, bu duruma geçici takipne ismi verilmektedir. Daha uzun süren durumlarda altta yatan nedenin belirlenmesi gerekebilmektedir. Egzersiz yaparken ya da koşarken de hızlı nefes alma söz konusudur. Bu durum normal karşılanmaktadır. Hatta dinlenir iken bile takipne yaşanması mümkündür. Hızlı nefes alma durumu olan takipne, genellik ile altta yatan nedenlerin tedavi edilmesi ile iyileşir ve solunum hızı normale dönmektedir.
Oksijen eksikliği ya da aşırı karbondioksit oranı takipneye neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Bunların yanı sıra panik atak, anksiyete, astım, sepsis, alerjik reaksiyonlar, zehirlenme vede pulmoner emboli gibi durumlar da takipneye yol açabilmektedir. Takipne aynı zamanda yenidoğan bebeklerde de yaygın olarak görülmektedir. Bebek doğdan önce akciğerleri sıvı ile doludur. Doğum esnasında hormonlar bebeğin akciğerlerindeki hava keselerinin sıvıyı emmesine neden olmaktadır. Bu sıvının çoğu, vajinal doğum esnasında bebeğin akciğerlerinden salınır ve bebeğin hava keselerini kaplayan hücrelere girmektedir. Bu emilim süreci çok yavaş gerçekleşi ise, bebeğin akciğerlerindeki fazla sıvı takipneye neden olur ve solunum hızı artmaktadır. Yazımızın devamına giderek takipne belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Takipne Neden Olur?
Takipne Belirtileri
– Terleme,
– Yenidoğan bebeklerde nefes ile birlikte ses gelmesi,
– Cilt, tırnak ya da dudaklarda renk değişimi,
– Nefes darlığı,
– Göğüs ağrısı,
– Solunum hızının artması, hızlı ve sığ nefes alma.
Takipne Nedenleri
– Pulmoner emboli,
– Zehirlenme,
– Sıcak çarpması ve ateş kaynaklı ısı artışı,
– Sepsis,
– Alerjik reaksiyonlar,
– Astım ve KOAH,
– Anksiyete ve panik atak,
– Aşırı karbondioksit oranı,
– Oksijen eksikliği.
Solunum hızının artması durumu olan takipne, genellik ile yenidoğan bebeklerde görülmektedir. Yenidoğan bebeklerin dışında yetişkin kişilerde de takipne durumu görülebilmektedir. Takipne, bireyin solunum hızının artması şikayeti ile teşhis edilmektedir. Bununla birlikte yaş, mevcut hastalıklar ve kullanılan ilaçlar da takipne tanısı için önemli faktörlerdir. Takipne tanısı için, faydalanılan yöntemlerin başında oksimetre, arteriyel kan gazı, göğüs röntgeni ve solunum fonksiyon testleri gelmektedir.

Takipne tedavisi için öncelik ile altta yatan nedenin tespit edilmesi lazım. Eğerki oksijen eksikliğine bağlı bir takipne durumu söz konusu ise, bireye oksijen takviyesi yapılmaktadır. Astım ve KOAH’ın söz konusu olduğu durumlarda ilaç tedavi gerekebilir iken, antibiyotik ilaçlar da solunum hızının normale dönmesini sağlayabilmektedir.
Uygulanabilecek Takipne Tedavi Yöntemleri
– Anksiyete va panik atak tedavisi için psikolojik destek alınması,
– Antibiyotik tedavisi,
– Astım ve KOAH söz konusu ise reçeteli ilaçlar,
– Oksijen desteği verilmesi.
Takipne Kimlerde Görülür, eğer ki sizin de takipne kimlerde görülür, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Takipne kimlerde görülür, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı takipne kimlerde görülür, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Hemiparezi Belirtileri Nelerdir?