Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir? Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Olur Mu?, Tetanoz aşısının yan etkileri ne kadar sürer? Hakkında merak edilenler.

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir? Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Olur Mu?

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir

Tetanoz aşısının uygulandığı bireyler, büyük çoğunluk ile hiçbir ciddi sorun yaşamazlar. Genellik ile tetanoz aşısının uygulandığı yerde şişlik, ağrı, ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi günlük aktiviteyi etkilemeyen hafif yan etkiler görülebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için tetanoz aşısının yan etkileri ne kadar sürer? ve tetanoz aşısının yan etkileri olur mu? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Tetanoz aşısı yan etkileri nelerdir?

Tetanoz aşısı vücudun clostridium tetani bakterisinin ürettiği toksinin neden olduğu enfeksiyon ile savaşabilmesi adına, vücudun antikor üretmesini sağlayan aşıdır. 4 tür aşı, tetanoza karşı korunmaya yardımcı olur ve aynı zamanda diğer enfeksiyonlara karşı da koruma sağlamaktadır. Tetanoz aşısı, clostridum tetani bakterisinin yaralara yerleşip salgıladığı, tetanoz hastalığına neden olan tetanoz toksinine karşı bağışıklık oluşturmaktadır. Aşı tetanoz hastalığının ortaya çıkmasını önlemektedir.

Tetanoz aşısı için koruma süresi 10 yıl olmaktadır. Her 10 yılda bir tetanoz aşısı tekrar yaptırılmalıdır. Tetanoz aşısı 3 doz olarak yapılmaktadır. İlk doz yapıldıktan sonra 1 ya da 2 ay sonra ikinci doz ve sonraki 6 ila 12 ay içinde üçüncü doz yapılacak biçimde uygulanmaktadır. Tetanoz aşısı olduktan sonra, uzman hekimin bir uyarısı olmadığı sürece duş alınabilir veya banyo yapılabilir. Tetanoz aşısı kas içi enjeksiyon ile uygulanmaktadır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda uyluğun dış kısmı olan vastus lateralis kasına, yetişkinlerde de, üst kolun gövde ile birleştiği yer olan deltoid kasına enjekte edilmektedir. Yazımızın devamına giderek tetanoz aşısı yan etkileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Tetanoz Aşısı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri

Hastalık hissiyatı oluşması,
İshal ve karın ağrısı,
Mide bulantısı ve kusma,
Baş ağrısı,
Hafif ateş ve titreme,
Mide bulantısı,
Halsizlik ve yorgunluk,
Kaslarda ve eklemlerde ağrı,
Aşının uygulandığı yerde şişlik, kızarıklık ve kaşıntı.

Tetanoz aşısını doğru zamanda yaptırmak, tetanozdan korunmanın en iyi yollarından biridir. Çocukluk çağında yaptırılan aşlar ile 10 yılda bir yapıldıktan sonra koruyuculuğunu devam ettirmektedir. Bu yüzden bir yara, çizik veya enfeksiyona açık olan yaraların korunması için tetanoz aşısı uygulanmalıdır. Tetanoz aşısı olmayan herkes için, küçük bir yaralanma sonrası bile tetanoz hastalığına yakalanma riskini oluşturmaktadır. Tetanoz hastalığı genellik ile yaralanmalardan 3 ila 21 gün sonra meydana gelmektedir. Bu süre ortalama 10 gün olmaktadır. Yalnız yaranın cinsine bağlı olarak bu süre bir günden, bir kaç aya kadar farklılık gösterebilir. Ciddi doku hasarı olan vede kirli yaralarda hastalığın ortaya çıkması için, geçen süre daha kısa olabilir. Bu tür yaralanmalarda daha ciddi bir tetanoz hastalığı görülmekte ve hastalığın sonucu da daha olumsuz olabilmektedir.

Tetanoz aşısı, erişkinde vede büyük çocuklarda sol kol üst dış yanında deltoid kasına uygulanmaktadır. Bebekler ve küçük çocuklarda da uyluktan yapılmaktadır. Tetanoz aşısı çocuklarda 2, 4 , 6, 18, 48 aylar ve 13 yaşında yapılmaktadır. Erişkinlerde ise 10 yılda bir tekrarlanmaktadır. Tetanoz aşısı çocuklarda 2, 4, 6, 18, 48 aylar ve 13 yaşında yapılır. Erişkinlerde 10 yılda bir tetanoz aşısı tekrarlanmaktadır. Daha önce tetanoz aşısı olmamış erişkinlere 3 doz aşıyla, primer aşı şeması tamamlanır ve sonrasında 10 yılda bir aşı tekrarlanmaktadır. Tetanoz antikorları zamanla azalmaktadır. Bu neden ile aşı tekrar dozları yapılmaz ise ileri yaşlarda tetanoz gelişebilmektedir.

Tetanoz Aşısı Nereye Yapılır
Tetanoz Aşısı Nereye Yapılır

Tetanoz aşısı uygulanmaz ise, özellik ile kirli yaralanmalar sonucunda ortaya çıkan tetanoz hastalığı ölümle sonuçlanabilmektedir. Yaygın tetanoz hastalığında hastaların %10 ila %30’u uygulanan tedavilere rağmen kaybedilebilmektedir. Tetanoz hastalığından korunabilmek için, herkese tetanoz aşısı yapılmalı ve erişkinlerde 10 yılda bir aşı tekrar edilmelidir. Tetanoz aşıları son derece güvenilir olmaktadır. Genellik ile aşının uygulandığı yerde meydana gelen şişlik, ağrı, bazen ateş, baş ağrısı, halsizlik gibi günlük aktiviteyi etkilemeyen hafif yan etkiler rastlanmaktadır.

Tetanozdan Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Tetanoz hastalığını önlemenin tek etkili yolu aşı yaptırmaktadır. Tetanoz toksoidi güvenli, etkili ve ucuz aşıdır. Tetanoz aşısı bebekler ve çocuklar dahil tüm yaşlara, gebelere, bağışıklığı baskılamış kişilere yapılabilir. Tetanoz primer aşı şeması tamamlandıktna sonra da, 10 yılda bir aşı tekrar edilmelidir. Bir yaralanma durumunda hekime başvurmak, yaranın temizlenmesi ve gerektiğinde antibiyotik kullanımı da hem tetanoz hastalığı, hem de yara infeksiyonlarının önlenmesinde oldukça önemlidir.

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir, eğer ki sizin de tetanoz aşısı yan etkileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tetanoz aşısı yan etkileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı tetanoz aşısı yan etkileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tetanoz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed