Odun Dumanının Zararları Nelerdir? Odun Kokusu Zararlı Mı?, Odun dumanı kanser yapar mı? Hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Odun Dumanının Zararları Nelerdir? Odun Kokusu Zararlı Mı?
İnsan sağlığı için, bir çok zararlı madde içeren odun dumanı, farklı çeşitteki problemlere yol açabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için odun dumanı kanser yapar mı? ve odun dumanı zararlı mı? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Odun dumanının zararları nelerdir?
Odun dumanı, hava kalitesini düşürmektedir. İnsan yaşamını ise özellikle de çocuk sağlığını tehdit eden yapısı bulunmaktadır. Odun dumanı bazı sorunlara yol açabilmektedir. Çevreye yayılan odun dumanı, daha fazla insana zarar verebilmektedir. En az yakınında bulunan kadar, uzaktaki insan da dumandan etkilenmektedir. Evcil hayvanlar da, dumandan etkilenirler. Odun dumanı zararları oldukça kapsamlıdır. Bu yüzden odun dumanına maruz kalmanın önüne geçilmesi vede hava kalitesi ile mücadelede, öncelikli rol oynayan doğal kaynakların yerine, alternatif enerji kaynakları kullanılması tavsiye edilmektedir. Yazımızın devamına giderek odun dumanı zararları, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Odun Kokusu Zararlı Mı?
Odun Dumanı Hangi Sorunlara Yol Açar?
– Kalp ve damar hastalıkları,
– Nörolojik etkiler,
– Kanserojen etkiler,
– Ciltte zararlar,
– Göz rahatsızlıkları,
– Solunum sorunları.
Odun dumanının zararları kalp vede damar sağlığı için kötü sonuçlar verebilir. Bunlardan başlıcaları;
– Plak oluşumu,
– Oksidan stres,
– Kalp ritmi bozuklukları,
– Tansiyon yükselmesi,
– Kalp atış hızının artması.
Odun dumanı akciğerlerede zarar vermektedir. Karbonmonoksit, kükürtdioksit ya da formoldehit gibi zararlı maddeler barındırmaktadır. Odun dumanı, bu zararlı maddeleri akciğere göndermektedir. Bu maddeler, akciğerleri tahriş edebili vede solunum sorunlarına neden olur. Solunum yollarını tahriş ederek, solunum sorunlarına neden olur. Astım, akciğer kanseri ya da bronşit gibi. Bu tür hastalıkları tetikleyebileceği gibi, direkt olarak, bu hastalıkların nedeni de olabilmektedir. Zamanla akciğer fonksiyonlarını bozmaktadır. Sürekli odun dumanına maruz kalmak, akciğer fonksiyonlarını bozabilir vede zamanla solunum sorunlarını artırabilmektedir. Odun dumanı, oksidan stres oluşmasına neden olur vede akciğer hasarına neden olabilmektedir. Odun duamnı zararlarından, en çok da çocuklar vede bebekler etkilenmektedir. Çocukların sağlığı için zararlı olabilmektedir. Çocukların ve bebeklerin odun sobasından etkileneceği bazı nedenler;
– Çocukları vede bebekleri odun sobasından vede dumanından uzak tutmak lazım. Çocukları ve bebekleri odun dumanı zararlarından korumanın yolu bulunmaktadır. Bunun içinde doğru havalandırma önemlidir. Çocukların vede bebeklerin bulunduğu odalarda hava temizleyici aletleri tercih edebilirsiniz.
– Odun dumanı, çocukların gelişme vede zihinsel işlevlerini bozabilmektedir. İçeriğindeki maddeler, beyne ulaştığında, beyin hasarı görülmektedir.
– Odun dumanı oksidan stres oluşmasına nedne olur vede çocukların vede bebeklerin göz, burun vede diğer organlarının sağlığını bozabilmektedir.
– Çocukların vede bebeklerin kalp ve damar sağlığını bozabilir vede kalp ve damar hastalıklarına neden olur.
– Odun sobasından çıkan duman, çocukların vede bebeklerin solunum yollarını tahri ederek bronşit, astım ya da akciğer kanseri gibi solunum sorunlarına neden olur.
Odun Dumanı Olan Alanlarda Hava Temizleme Yöntemleri
Odun dumanı olan bir alanda hava temizliği için, profesyonel temizlik hizmeti tercih edebilirsiniz. Bu temizlik hizmetine hava temizleyici aletler genellikle eşlik etmektedir. Aktif karbondioksit hava temizleyicileri, havadaki duman maddelerini emebilir ya da adsorbe edebilmektedir. Ozon üreten aletler, havadaki duman maddelerini ortadan kaldırabilmektedir. Yalnız ozonun zararlı etkileri olduğu için, bu aletlerin kullanımı öncesinde dikkatli şekilde değerlendirilmelidir. Hava temizleme aletleri, duman maddelerini fitreleyebilmektedir. Bu aletlerin periyodik olarak değiştirilen filtreleri vardır. Bu fitrelere bakım yapılmalıdır. Çok büyük alanlarda, bu tarz cihazlar oldukça işlevseldir. Ev vede iş yerlerinde de rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra hava temizleyici aletler, fabrika ya da depo gibi yerlerde de kullanım için uygun dizayn edilmiştir. Açık pencereler ya da havalandırma sistemleri kullanarak alanı, havalandırmak en basit yöntemdir. Tabi bu çok büyük alanlarda etkili olmayabilmektedir. Daha çok küçük evlerde ya da odalarda pencere tarzı alanlardan havalandırma yapmak mantıklıdır.
Odun Dumanının Zararları Nelerdir, sağlık sorunlarının yanı sıra, çevreye vermiş olduğu zararlar da bulunmaktadır. Mesela; Mobilyalara ya da eşyalara zarar vererek renklerinde kararma, solma gibi etkiler ortaya çıkarmaktadır. Bina duvarlarında kalıcı koku bırakır vede renk değişimi yaratmaktadır. Eğer ki sizin de odun dumanının zararları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Odun dumanının zararları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da odun dumanının zararları nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Hamilelikte Temiz Hava Neden Önemlidir?