Yakıt Tasarrufu İçin Aracınıza Yapılması Gereken Altın Kurallar…

Yakıt Tasarrufu, deyince akla gelen onca çok şey olduğunu bilmekteyiz. Her sürücü aracının çok yaktığını dile getirmektedir… Her araç sürücülerinin nerde ise çoğunluğu, araçlarının yakıt tüketiminden şikayetci. Peki yakıt tasarrufunu az bir kullanıma indirebilmek vede performans sağlamak için neler yapmalıyız? Hiç düşündünüz mü, neden çok yakıt harcadığını? Bizler ise sizler için bu sorunların üstesinden gelmeniz için yazımızda neleri yapabileceğinize değindik. Sizlere yararlı bilgiler sunmaya yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Yakıt Tasarrufu İçin Aracınıza Yapılması Gereken Altın Kurallar…

Yakıt Tasarrufu Önerileri

YAKIT TÜKETİMİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN NELER YAPILMALI? NE GİBİ YOL İZLENMELİ?

Aslında kimi insan, yani eski sürücüler bu sayacağımız kuralları bilmekte bizler bilmeyen sürücülere öğrenmeleri için yardımcı olacağız.

Gelelim şimdi bu altın kuralların sıralanmasına…

1- Aracınızı her zaman uygun devirde kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Ne çok gaz verin, nede çok yavaş gidin. 2000 ile 3000 devir arası tutmanızda fayda var.

2- Işıklarda ani çıkışlardan kaçınılmalı vede gerekmedikçe çok ani frene basılmamalıdır. Hatta ışıklara yaklaştığında, kırmızının yanacağını uzaktan ayarlayıp motor frenile önce fren yapılmalı daha sonra yavaş yavaşta frene yaklaşıldığında hafif dokunulmalıdır.

3- Yolda giderken devamlı, boş yol üzerinde devamlı frene basılmaması gerekmektedir. Risk önceden görülüp ayak gazdan çekilmeli. Unutmayalım ki her frene basıp, araç tekrar aynı hıza ulaşacağından yakıt tüketimini harcayacaktır. Araçınızı çok risk olmayan durumlarda fren ile değilde, ayağınızı gaz pedalındna çekerek, vites küçülterek yavaşlatın.

4- Araç boş trafikte, düşük viteste kullanılmamalıdır. Uygun viteste tutulmalıdır, aracınız hız kazanır, kazanmaz vites yükseltilmelidir. Düşük viteste aracınız unutmayın ki daha çok yakıt harcayacaktır. Unutmayın ki yüksek vites, düşük devir. Her zaman aracınızın yakıtını normal tüketime sağlayacaktır.

5- Aracınızın bakımları, zamanında yapılmalıdır. Yağ vede fitre değişimlerini vakit kaybetmeden yakın. Zamanında yapılmayan hava fitresi motoru boğacağı için yakıt tüketiminiz artacaktır. Yağ değişimi ile ise motor temiz yağ ile çalışacağından sürtünmeler azalacaktır. Motorun ısınması azalacağından yakıt tüketimide düşecektir.

6- Araçınızı rölantide çok çalıştırmamalısınız. Yazın ortalama, 30 ile 40 saniye, kışın ise 1 ile 2 dakka arası. Rölantide çalışan araç deviri, çalışmadığından soğuk olan pistonun genleşip silindir çeperine oturarak vuruntu yapması önlenmiş olacak ve silindir içerisinde iyi bir yap yağlama yapacağından hem yakıtınızı fazla tüketmeyecek, hemde motorunuzun ömrünü uzatmış olacaksınız.

7- Lastiklerinizin basınçlarını sık sık kontrol etmelisiniz. Unutmayın ki lastiklerinizin havası nekadar asfalta yakın olursa okadar çok yakıt tüketiminiz artacaktır. Lastiklerinizi soğuk iken hava basınçı kontrolu yapınız.

8- Kar lastiklerinizi yaz ayında mutlaka değiştiriniz. Kar lastiklerinin performansı genellikle kış aylarındadır, yaz ayında kullanan sürücüler unutmasınki çok yakıt harcayacaklardır. Yazlık lastiklerinizi takmayı ihmal etmeyin.

9- Yakıtınızı lisanslı istasyonlardan alın. Lisanssız olan istasyonlardan aldığınız yakıtlar, unutmayın ki içlerine karıştırdıkları kimyasallar ile motorunuza zarar vermektedir. Hemde motor içinde uygun yanma gerçekleştiremediğinden araçınızın yakıt tasarrufu artacaktır.

Yakıt Tasarrufu İçin Aracınıza Yapılması Gereken Altın Kurallar…

10- Klima hava sıcak değilse açılmamalıdır. Eğerki klimayı açarsanız, yakıt tasarrufunuz artacaktır. Klimayı çalıştırmadan önce, aramanın içindeki sıcak havayı dışarı atmasını sağlamanız lazım camlarınızı açarak sıcak havanın dışarı çıkmasını sağlayın.

11- Benzini genellikle geç saatlerde almanız gerekmektedir. Unutmayın ki soğuk – serin saatlerde benzin alınmalıdır. Bunun sebebi ise, daha yoğun vede ağır benzin almış olursunuz. Buda yakıt tüketiminizi azaltacaktır.

12- Deponuzu gerekmedikçe, ağzına kadar doldurulmaması gerekmektedir.

13- Araçınızın bağajında gerekmedikçe ağır malzemeler bulunmamalıdır, ağır malzemeler yakıt sarfiyatını arttıracaktır. Her türlü ağırlık yakıt tüketimi demektir.

14- Gaz pedalınıza çok hızlı vede çok sert basılmamalıdır, sanki altında yumurta varmış gibi yumuşak basılmalıdır.

15- Otoyollarda araç sahip hızda kullanılmalıdır.

16- Çok yoğun vede ilerlemeyen yollarda araç durdurulmalı. Gerekmedikçe, çalıştırılmamalıdır. Kontağınızı çok kısa işlerinizde 1 dakkikadan fazla kapalı tutmayınız.

17- Depo yeni doldurulmuşsa araçınızın burnu yokuş aşağıya vede gölgeye park edilmelidir. Bu esnada yakıt tasarrufunuza performans katmış olacaksınız…

18- Araçınızı mümkün olduğunca tek manevralar yaparak park edin. Çok sık manevra ve zor park etmekten kaçının.

19- Hız sabitleyicinizi sadece düz yollarda kullanın.

20- Uzun süre hareketsiz kalınacak yerlerde mutlaka motoru kapatın, rölantide çalıştırılmamalıdır.

21- Aerodinamik, yapısına etki edecek eklentilerden kaçınılmalıdır.

22- Öndeki araç ile takip mesafenizi korumanız ise, ani fren vede tekrar hızlanma durumunuzu ortadan kaldırır. Araçlar ile aranızda takip mesafenizi mutlaka koruyun.

23- Otomobilinizi mutlaka trafiğin durumuna vede akışına göre kullanın. Bu durumda ani hızlanma vede ani fren yapılmamış olur.

24- Viraj vede ışıklara gelmeden önce ayak gaz pedalından çekilir, böylece tekrar gaza basıp fren yapma derdindende kurtulunur. Yakıt tasarrufunuza katkı sağlayacaktır.

25- Yokuş yukarı çıkarken, yüksek vites tam gaz yerine düşük vites ile yarım yada çeyrek gaz vermek yakıt tasarrufu sağlamaktadır.

26- Yokuş aşağı inerken ayak gaz pedalından çekilmeli, yalnız asla araçımızı boşa almıyorum vede kontağı asla kapatmıyoruz bu durumlarda araçınızın fren tutmama olasığı var.

27- Araçınızı mümkün olduğunca, yakın mesafelerde değilde uzun mesafelerde kullanmaya çalışın. Yakın mesafelerde unutmayın ki daha çok yakıt tüketecektir.

28- Motor durdurulmadan önce vites boşa alınır daha sonra, motor durdurulmalıdır.

29- Ani kalkışlar vede duruşlar yakıt tüketimini arttırabilmektedir.

Yakıt Tasarrufu İçin Aracınıza Yapılması Gereken Altın Kurallar…

30- Son olarak ise, araçınızın camları açık iken kullanılması yakıt tasarrufunuzu arttıracaktır. Mümkünse araçınızı camları kapalı kullanın. Buda size bir nevi yakıt tüketiminizde yarar sağlayacaktır.

Yakıt Tasarrufu; konusunda sizleri bilgilendirmeye özen gösterdik. Unutmayın ki bunların bir çoğu sizin işinize yarayacak bilgilerdir. Uyguladığınızda yakıtınızın size nekadar tüketim sağladığını anlayacaksınız. Otomatik vitesli arabalarda genellikle, ani gaz vermeden kaçının vede ani duruşlardan. Zaten vitesi kendi ayarladığından uygun devirde gitmek sadece size kalmıştır. Umarım yazımızı yararlı bulmuşunuzdur, sizlerde bize destek vermek isterseniz yazımızı paylaşın yorum yazın. Her türlü soru vede şikayetlerinize açığız.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed