Doğum Borçlanması Nedir? Doğum Borçlanması Hesaplama, Tüm kadınların merak ettiği doğum borçlanması ile erken emeklilik hakkında bilgiler…
Doğum Borçlanması Nedir? Doğum Borçlanması Hesaplama
Doğum borçlanması nedir ile ilgili kadınların merak ettiği erken emeklilik hakkında bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Doğum borçlanması hesaplama ile ilgili tüm herşeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz. Sizde doğum borçlanması ile erken emekli olabilirsiniz. Doğum borçlanması yöntemi ile çalışan kadınlar erken yaşta emekli olabilmektedir. Erken emeklilik uygulamasından faydalanmak isteyen kadınlar ne yapmalı? Bilinmesi gereken tüm detayları sayfamızda sizler için derledik.
Bir çok anne adayı, doğum sebebi ile kullandıkları izin vede iş hayatından uzaklaştıkları için emekliliğin aksadığını düşünmektedir. Gündeme gelen torba yasası ile birlikte doğum borçlanması yapan kadın çalışanlar emeklilik zamanını 6 yıl kadar geriye alabiliyor. Doğum borçlanmasından kimler yaralabilir? Doğum borçlanması için hangi şartlar aranmaktadır? gibi sorulara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
DOĞUM BORÇLANMASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Doğum borçlanması ile ilgili merak edilen tüm soruları sizler için hazırladık. Sizde doğum borçlanması ile erken emekli olabilirsiniz. Çalışan kadınların doğum borçlanması sayesinde erken emekli olabilirler, peki doğum borçlanması uygulamasından kimler yaralanabilir?
– Kamu görevlisi kapsamında bulunan vede sigortalısı bulunan kadın sigortalılar. Yani, ‘Mülga 5434 sayılı kanun 5510 sayısı kanun 4/c’
– Kendi hesabına bağımsız vede nam çalışma kapsamında sigortası bulunan kadın sigortalılar. Yani ‘Mülga 1479 sayısı kanun, mülga 2926 sayısı kanun, 5510 sayılı kanun 4/b’
– Hizmet akdin de bulunan çalışmasında yer alan kadın sigortalılar ‘2925 sayılı kanun, 5510 sayılı kanun, mülga 506 sayılı kanun 4/1-a’ ile hak sahipleri doğum borçlanması erken emeklilikten yararlanabilir.
DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELERDİR?
– Doğum sonrası adına prim ödenmemesi.
– Kadın sigortalının doğum öncesi çalışarak sigortalılık şartlarını yerine getirmesi.
– Borçlanacağı sürede çocuğun hayatta olması.
– Kamu görevlisi kapsamında bulunan vede sigortalısı bulunan kadın sigortalılar. Yani, ‘Mülga 5434 sayılı kanun 5510 sayısı kanun 4/c’ sigortalılıklarının tescil edilmiş olması.
– Kendi hesabına bağımsız vede nam çalışma kapsamında sigortası bulunan kadın sigortalılar. Yani ‘Mülga 1479 sayısı kanun, mülga 2926 sayısı kanun, 5510 sayılı kanun 4/b’ primin ödendiğine yada ödenmediğine bakılmaksızın sigortalılıklarının tescil edilmiş yada tahakkuk etmiş olması.
– Hizmet akdin de bulunan çalışmasında yer alan kadın sigortalılar ‘2925 sayılı kanun, 5510 sayılı kanun, mülga 506 sayılı kanun 4/1-a’ sigortalılıklarının tescili vede adına prim bildirilmiş yada tahakkuk etmiş olması gerekmektedir.
DOĞUM BORÇLANMASI SÜRESİ
Sigortası bulunan kadının doğum yaptıktan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri kapsamında doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde doğum yaptıktan sonra istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresiyle birlikte toplam iki yıllık süre borçlanabilmektedir. Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi durumunda vefat ettiği tarih kadar olan süre borçlanabilmektedir. İlk doğumdan sonra iki yol dolmadan ikinci doğumu yapan sigortalı kadın, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilmektedir.
Sigortalı kadın doğum sebebi ile çalışamadıkları en fazla üç defa olmak şartı ile ikişer yıllık sürelerini toplamda, en fazla 6 yıla kadar tekabül ederek borçlanabilirler. Doğum borçlanması talebinde bulunan sigortalı kadın, doğumu yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşürülerek kalan süreler borçlandırılır.
Doğum Borçlanması Nedir, hakkında kadınların doğum borçlanması erken emeklilik ile ilgili merak ettiklerini yazımız da hazırladık. Doğum borçlanması nedir yazımız hakkında kafanıza takılan soruları bize yorum bölümünden sorabilirsiniz. Doğum borçlanması nedir sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla da paylaşarak sayfamızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bebeklerde Hıçkırığa Ne İyi Gelir?