Anjina Pektoris Belirtileri Nelerdir? Anjina Pektoris Nasıl Tedavi Edilir? Anjina pektoris nasıl teşhis edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler.
Anjina Pektoris Belirtileri Nelerdir? Anjina Pektoris Nasıl Tedavi Edilir?
Genellik ile koroner arter hastalığının bir belirtisi olarak meydana gelen, kalbin atardamarlarında tıkanıklık ya da darlık oluşması sonucu kalbin yeteri kadar oksijen alamadığı durumda görülen göğüs ağrısına anjina pektoris denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz anjina pektoris nasıl teşhis edilir? ve anjina pektoris nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Anjina pektoris belirtileri nelerdir?
Anjina pektoris durumunda, kalp daha fazla oksijen vede kan alabilmek adına daha hızlı ve daha sert atmak zorunda kaldığında, bu durum da fark edilir bir göğüs ağrısına yol açmaktadır. Yalnız anjina pektoris tek başına bir hastalık olamaz ve kabul edilmez. Genellikle bir semptom ya da kalp hastalığının bir uyarı işareti olarak tanımlanmaktadır. Anjina pektoris genel olarak göğüste sıkışma, ağırlık, basınç, gerginlik ya da ağrı olarak belirti vermektedir. Birey göğsünde bir ağırlık vede yük varmış gibi hissetmektedir. Genellik ile bir süre sonra geçen bu ağrı hissi çok şiddetli olduğu durumda hekime başvurmak gerekmektedir.
Kalbin önemli bir bölümü yeterli kan vede oksijen almadığı durumlarda oluşan anjina pektoris, tıbbi olarak koroner arter hastalığının bir belirtisi olarak rastlanmaktadır. Bu durum, kalbe kan taşıyan atardamarların ateroskleroz ya da kan pıhtısı nedeni ile daralması vede tıkanması ile meydana gelmektedir. Koroner arter hastalığı, anjina pektorisin en yaygın nedeni olarak kabul edilmektedir. Koroner arter hastalığı kalbe kan akışını sağlayan koroner arterlerde plak biriktiğinde ortaya çıkmaktadır. Bu arterler daralıp ya da sertleştiğinde kalbe giden kan akışı vede oksijen azaltmaktadır. Bunun sonucunda da anjina pektoris meydana gelmektedir. Yazımızın devamına giderek anjina pektoris nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Anjina Pektoris Neden Olur?
Anjina Pektoris Belirtileri
– Tükenmişlik hissi,
– Nefes darlığı,
– Terleme,
– Mide bulantısı,
– Baş dönmesi,
– Kol, omuz ya da sırtta da ağrı,
– Göğüs yanması,
– Göğüste ağırlık vede baskı hissi,
– Belirgin bir göğüs ağrısı.
Anjina Pektoris Nedenleri
– Stres,
– Hareketsizlik,
– Yüksek tansiyon vede yüksek kolesterol,
– Diyabet,
– Sigara tüketimi,
– Genetik,
– Yaş faktörü,
– Koroner arter spazmı,
– Kalp kasının pompalamasının azalması,
– Daralmış kalp kapağından kan akışının zayıf olması,
– Atardamarda yırtılma riski olan plaklar,
– Kan pıhtısı,
– Atardamar sertleşmesi.
Anjina pektorisin, en karakterize belirtisi göğüs ağrısı olmaktadır. Birey göğsünde bir ağırlık ya da yük varmış gibi hisseder vede bu durum ağrıya yol açmaktadır. Ağrı ile birlikte göğüste dolgunluk, yanma, baskı vede sıkışma da meydana gelmektedir. Göğüste meydana gelen ağrı bazen sırt ya da kollara da yayılabilmektedir. Bazen de hazımsızlık ya da ülser ile karıştırılabilmektedir. Anjina pektorisin şiddeti, süresi vede türü bireye göre farklılık göstermektedir. Yeni ya da farklı semptomlar kararsız anjina pektorisine ya da kalp krizine işaret edebilmektedir. Herhangi bir yeni ya da kötüleşen anjina pektorisin semtpımu var ise, vakit kaybedilmeden uzman bir hekim tarafından kontrol edilmelidir.
Anjina Pektoris Nasıl Teşhis Edilir?
Anjina pektoris tanısı için, hekim öncelik ile hasta kişiyi fiziki olarak muayene eder vede meydana gelen semptomlar hakkında sorular sormaktadır. Daha sonra da şüpheli bir durum tespit edilir ise bazı testler istenebilmektedir.
Anjina Pektoris Teşhisi İçin Uygulanan Testler
– BT ya da MR,
– Stres testi,
– Kan tahlili,
– Göğüs röntgeni,
– Ekokardiyogram,
– EKG.
Anjina pektoris tedavisi altta yatan bir kalp hastalığı söz konusu ise, hastalığın tedavisi şeklinde ilerlemektedir. Tedavide amaç, kalbe giden kan akışını artırmaktır. Bunun için ise, kan damarlarını genişletecek vede ağrıyı giderecek ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar kalp kasına daha fazla kan akışı sağlar vede kalbin iş yükünü azaltmaktadır. Bunlarla birlikte kan pıhtılaşma riskini azaltan ilaçlar, tansiyon vede kolesterol ilaçlarının yanı sıra bireyin yaşam tarzında yapacağı değişiklikler de anjina pektorisin tedavi sürecinde bulunmaktadır. Tedavi yöntemlerine rağmen anjina pektorisin meydana getirdiği ağrıyı yaşamaya devam eden bireyler için, cerrahi müdahaleler de uygulanabilmektedir.
Anjina pektorisin oluşmaması için, bireyin kalbine iyi bakması geremektedir. Kalp-damar sağlığını korumak adına da sağlıklı beslenilmeli, kilo kontrolü sağlanmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, sigara-alkolden uzak durulmalı, uyku kalitesine dikkat edilmeli vede mümkün olduğunca stresten kaçınılmalıdır. Anjina pektoris kalp krizinin bir belirtisi olarak değerlendirilebilmektedir. Hem anjina, hem de kalp krizi ise genellikle koroner arter hastalığının sonucudur. Anjina pektoriste kalp kalıcı olarak hasar görmez. Yalnız kalp krizinde görebilmektedir. Anjina pektoris kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır. Bunlar stabil anjina, kararsız anjina, varjant anjina vede refrakter anjinadır.
Anjina Pektoris Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de anjina pektoris belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Anjina pektoris belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı anjina pektoris belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Adem Elması Nerede Bulunur?