Boyun Tümörü Neden Olur? Boyun Tümörü Belirtileri Nelerdir? Boyn tümörünün türleri, hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri yazımızda derledik.
Boyun Tümörü Neden Olur? Boyun Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Boyun tümörü, her insanda görülebilir vede çeşitli sebepleri olabilir. Boyun tümörüne neden olan etkenler alkol ve sigara tüketimi, kötü beslenme, genetik, çevresel vede hijyenik nedenler olabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için boyun tümörünün türleri vede boyun tümörü belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Boyun tümörü neden olur?
Araştırmalara göre boyun tümörünün en yaygın nedeni sigara ve alkol tüketimi gösterilmektedir. Genetik, çevresel vede beslenme ile ilgili faktörler de, boyun tümörü oluşumunda daha seyrek biçimde etkisini göstermektedir. Cinsel yolla bulaşan EBV virüsü, HPV virüsü, radyasyon, meslek gereği asbest, sentetik lifler ya da ahşap tozuna maruz kalmak da, bireyde boyun tümörü görülmesine yol açar. Tümör, iyi huylu ya da kötü huyku olabilir. Kötü huylu tümörlere kanser ismi verilir. Bu nedenle her tümör kanser değildir. Her kanser, tümördür demek de yanlış yaklaşımdır. Boyun tümörüne nörinom, lipom, fibrom vede hemanjiom gibi iyi huylu tümörler neden olabileceği gibi sarkoma, lanfoma, tükürük bezi kanserleri, tiroid bezi kanserleri, ağız, gırtlak, yutak kanserlerinin metastazları, vücudun başka bölgelerindeki kanserlerin metastazları da neden olur. Boyun tümörleri, söz konusu olduğunda baş, boyun kanserleri de incelenmelidir. Baş, boyun kanserleri, kanserin meydana geldiği bölgeye göre isimlendirilmektedir. Yazımızın devamına giderek boyun tümörü türleri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Boyun Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Boyun Tümörünün Türleri
– Diş eti vede ağız tabanı kanserleri,
– Kulak kepçesi vede dış kulak kanserleri,
– Dudak kanseri,
– Parotis tümörleri,
– Tükürük bezi kanseri,
– Paranazal sinüsler vede burun boşluğu kanseri,
– Gırtlak kanseri,
– Üst yutak kanseri.
Boyun Tümörü Belirtileri
– Ağızda vede boğazda kanama,
– Konuşmada vede nefes almada zorlanma,
– Yutkunmada vede çiğnemede zorluk çekme,
– Ses kısıklığı vede seste değişiklik,
– Dilde, dudakta ya da ağız içinde iyileşmeyen yaralar,
– Gözlerde şişlik veya çift görme,
– Kulak çınlaması vede kulak ağrıları,
– Baş vede boyun bölgesinde genellikle ağrısız vede gittikçe büyüyen şişlikler.
Tükürük bezleri tümörlerinde belirtiler yüz kaslarında felç, uyuşma ya da ağrı ile çene veya çene kemiğinin alt kısmında şişlik görülmektedir. Paranazal sinüsler vede burun boşluğu tömrlerinde belirtiler üst dişlerde sorun, baş ağrısı, burun kanaması vede kronik sinüs enfeksiyonları görülmektedir. Gıırtlak tümörlerinde belirtilr yutmada zorluk vede ağrı çekme ile kulak ağrısı görülmektedir. Yutak tümörlerinde belirtiler konuşmada, nefes almada, yutkunmada, duymada zorluk, boyun veya boğazda ağrı, kulak çınlamaları ve baş ağrısı görülebilmektedir. Ağız boşluğu tümörlerinde belirtiler ağızda uyuşma, kanama, diş etleri, dil ya da ağızda beyaz veya kırmızı yamalar görülmektedir.

Boyun tümörü teşhisi için, hastanın şikayetleri dikkatli biçimde dinlenmeli, var olan semptomların başka hastalıklar ile karıştırılmamasına dikkat edilmelidir. Hastanın daha önce benzer bir durum yaşayıp yaşamadığı, sağlık geçmişi, aile öyküsü vede hangi alışkanlıklara sahip olduğu tespit edilmelidir. Bu bilgiler öğrenildikten sonra fiziksel muayene işlemleri gerçekleştirilmeli vede eldeki iki veri hekim tarafından değerlendirilmelidir. Boyun tümörü tanısı doğru şekilde yapılabilmesi adına, bazı testler yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Hastanın şikayetine göre uygulanan testler değişebilir. Bu testlerin başlıcaları; Kan ve idrar tahlilleri, boyun muayenesi, panendoskopi, biyopsi vede ultrasonografi testleri uygulanır.
Boyun Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Her hastalıkta olduğu gibi, boyun tümöründe de, tek bir tedavi seçeneği yoktur. Boyun tümörü, farklı bölgelerde meydana gelebileceği için tedavisinde de farklı yöntemlere ihtiyaç duyulabilir. Bunlardan bazıları ameliyat, radyoterapi, kemoterapi ve immünoterapi olmaktadır. İmmünoterapinin yan etkisi daha azdır vede bu yöntem, kemoterapinin etkisinin artırmaya destek olmaktadır. Kanserin son evresinde, bu yöntem kullanılır. İmmünoterapi ile bağışıklık sisteminin kansere karşı savaşma gücü artırılmaktadır. Kemoterapi yöntemi, kanser tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem ilaç tedavisi metodudur. Kol damarından ya da hap şeklinde verilen ilaç, kana karışır vede vücuda yayılmaktadır. Kemoterapide tek bir ilaç kullanılmaz vede bu tedavi yöntemi bir kereliğe mahsus olmamak ile birlikte aylarca sürebilmektedir. Çoğu bireyin bildiği üzere kemoterapi, hastada yorgunluk, saç dökülmesi, mide bulantısı vede kusma gibi yan etkilere neden olmaktadır.
Boyun tümörü tedavisinde en ço ktercih edilen yöntemlerden biride, cerrahi operasyondur. Ameliyat ile kanserli doku vede etrafındaki sağlıklı dokunun bir kısmı alınabilir. Kimi durumlarda da dilin, gırtlağın, boğazın veya çene kemiğinin çıkarılması gerekebilir. Radyoterapi, yüksek enerjili ışınların kanserli hücreleri öldürmek için tercih edilen işlemdir. Bu yön teme ameliyat öncesinde kanserli bölgeyi küçültmek vede sonrasında ameliyat ile kanserli bölgeyi temizlemek için başvurulmaktadır.
Boyun Tümörü Neden Olur, baş, boyun tümörleri teşhis için kapsamlı ananmez vede detaylı muayene, biyopsi, bilgisayarlı tomografı ya da MR, Pet-BT gibi metotlar tercih edilir. Tedavi cerrahi ya da radyoterapi ile uygulanır. Tümörün yeri, hücre şekli, evresi, hastanın vede cerrahın tercihleri gibi faktörler uygulanacak tedaviyi belirlemektedir. Eğer ki sizin de boyun tümörü neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Boyun tümörü neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da boyun tümörü neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Boğaz İltihaplanması Belirtileri Nelerdir?