Çift Terapisi Teknikleri Nelerdir? Çift Terapisi Nedir?, Hangi durumlarda çift terapistine başvurulur? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Çift Terapisi Teknikleri Nelerdir? Çift Terapisi Nedir?
Sevgililerin veya evli bireylerin dahil olabileceği, ilişkiyi geliştirmeye vede iyileştirmeye yönelik olarak yapılan psikoterapiye çift terapisi denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz hangi durumlarda çift terapistine başvurulur? ve çift terapisi nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Çift terapisi teknikleri nelerdir?
İlişkilerde yaşanan zorluklar vede çözümlenemesi profesyonel destek gerektirmektedir. Evlilik terapisi olarak da bilinen çift terapisinde ilgili uzmanlar bağları güçlendirmek vede sağlıklı iletişim kurulmasına yönelik yaklaşımlar benimsemektedir. Konuşmaya dayalı olan bu terapide bazı teknikler kullanılmaktadır. Gottman metodu vede duygu odaklı terapi terapistlerin yaygın olarak başvurdukları yöntemlerdir. İlişki dinamiğine göre daha aktif dinleme ve olumlu konuşma egzersizleri de yapılmaktadır. Psikologların ilgilendiği bir alan olan bu terapi, aile danışmanlığı ya da evlilik terapisi isimleri altında da verilebilmektedir.
Bir çok durumda partnerlerin başvurduğu çift terapisi, bilimsel bir çözüm yöntemidir. Evli ya da evli olmayan çiftlerin yaşadıkları çoğu sorun aşılmaz düzeyde olabilmektedir. Özellikle iletişim zorlukları, sık yaşanan tartışmalar, maddi durum, görev paylaşımı, çocuk yetiştirme vede daha bir çok unsur ilişki dinamiğini zedelemektedir. Buna bağlı olarak çiftlerden birinin memnuniyetsizliği zamanla bağların zayıflamasına neden olmaktadır. Çift terapisine başvurma nedenleri arasında en yaygın sorunlar arasında boşanma ya da ayrılma görülmektedir. Özellikle de ayrılma eşiğinde olan çiftlerin ilişkilerini kurtarmak adına profesyonel desteğe ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu süreci en sağlıklı biçimde yönetmek vede yıkıcı etkilerini azaltmak için, çift terapisinin uygun bir çözüm olduğu belirtilmelidir. Çocuk yetiştirmeye yeni başlayan çiftlerin de hem çocuk, hem de kendileri için güçlü aile dinamiği kurmalarını desteklemektedir. Yazımızın devamına giderek çift terapisi teknikleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Çift Terapistine Başvurulur?
Çift Terapisi Teknikleri
Çift terapisine partnerlerden birinin ya da ikisinin de yaşadığı sağlık problemlerinin olumsuz psikolojik etkilerini yönetmek için başvurulabilmektedir. Bununla birlikte madde vede alkol bağımlılığı da kişisel davranışları vede ilişki dinamiğini zedelediği için profesyonel destek gerektirmektedir. Çiftlerden birinin ya da ikisinin yaşadığı depresyon, panik atak vede anksiyete gibi duygusal zorlukların aşılması için de, çift terapisine ihtiyaç duyulmaktadır. Zira her bir sorun ilişki dinemiğini olumsuz etkiler vede zamanla daha büyük sorunlara yol açmaktadır. Bu durumda daha huzurlu, güvenli vede sağlıklı bir bağ kurmak vede aile ortamı oluşturmak için ilgili terapistlerden destek almak gerekmektedir.
Partnerler vede eşler arasında daha iyi ilişkiler kurulmasına yardımcı olan yöntemdir. Problemleri belirlemeye vede güvenli bir biçimde çözmeye destek olan bu terapi, ilgili uzmanlar tarafından verilen psikolojik bir destektir. Terapi sonunda çiftler arasında daha derin bağ kurma vede değerli hissetme duyguları güçlenmektedir. Duygusal vede fiziksel yakınlık artar vede sağlıklı bir ilişki kurmak mümkün olmaktadır. Tüm bu faydaların alınması için terapistler yaşanan sorunlara göre özel teknikler uygulamaktadır. İletişim becerilerini geliştirmeye, kişisel davranışları düzeltmeye vede karşılıklı anlayışı sürdürmeye destek olan yöntemler kullanılmaktadır.
– Gottman Metodu,
– Duygusal Odaklı Terapi,
Gottman metodu, çift terapistlerinin kullandığı bilimsel bir yaklaşımdır. Uzman psikolog Dr. John Gottman vede Eşi Dr Julie Gottman tarafından geliştirilen bu teknik ilişkide olumsuz duyguları azaltmayı hedeflemektedir. çiftler bu terapi yönteminde birbirlerine sevgi vede saygı çerçevesinde yaklaşmayı deneyimlerler. Romantik ilişkilerde önemli olan sevgi haritaları partnerlerin birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlamaktadır. Çift terapisinde daha bir çok teknik kullanılması mümkün olmaktadır. İlişki dinamiğine vede aşılması gereken zorluklara göre farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Geleneksel vede modern yaklaşımlar romantik ilişkileri güçlendirmek üzere bütünsel olarak bir araya getirilebilmektedir.
Duygusal odaklı çift terapisi, çiftler arasında duygusal bağları güçlendirmek adına uygulanan bir tekniktir. Terapist, kopukluk hissine ve bağların zayıflamasına neden olan problemleri tespit etmektedir. Güven bağını tehdit eden vede uyum sağlamayı zorlaştıran sorunlar da bu teknik ile ele alınmaktadır. İlişki dinamiğini bozan kalıpları anlamaya vede kalıcı bir şekilde değiştirmeyi hedefleyen duygusal odaklı terapi, kanıtlanmış bir müdahaledir. Bu neden ile yıllardır ilişki terapisinde kullanılan bir tekniktir.
Çift Terapistine Başvurma Nedenleri
– Boşanma ya da ayrılma süreci,
– Çiftler arasında geçmişte yaşanan travmalar,
– Kıskançlık vede kontrol problemleri,
– Güven sarsıcı davranışlar,
– Çiftlerin ailelerinin ilişkiye müdahale etme durumu,
– Parnerler arasında yaşanan cinsel sorunlar,
– Çiftlerin birbirine karşı sevgi vede ilgilerinin azalması,
– Empati vede anlayış yoksunluğu,
– İletişim sorunları,
– Güven duymama,
– Sadakatsizlik.
Çift terapisi tekniklerinin yanı sıra, özel egzersizler de terapi sürecini verimli kılmaktadır. Uzman psikolog çift Dr. John Gottman vede Dr. Julie Gottman tarafından ortaya atılan bağlantı ritüelleri terimi bu uygulamaları kapsamaktadır. Egzersizler günlük, haftalık, aylık ya da yıllık olarak gerçekleştirilebilmektedir. Zorlu dönemlerden geçen ya da bağları güçlendirmek isteyen tüm çiftler için uygulanabilmektedir.
En Etkili Olan Çift Egzersizleri
– Aktif dinlenme,
– Yansıtma egzersizi,
– Minnettarlığı ifade etme.
Aktif dinleme egzersizi, çiftlerin birbirinin sözünü kesmeden kurmaları adına kullanılan yöntemdir. 3 ila 5 dakika zamanlama ile her biri duygu vede düşüncelerini sakın bir biçimde aktarmalıdır. Üzerine konuşulan konular iş, eğitim vede çocuklar ile ilgili olabilmektedir. Dinleme konumunda olan partner jest vede mimikler ile iletişimi destekleyebilmektedir. Yansıtma egzersizi, ikili iletişimde başarısız olduğu düşünen çiftler için uygundur. Bu durumda sıralı bir biçimde konuşma vede dinleme eylemleri gerçekleştirilmelidir. Partnerler sıra ile hissettiklerini vede düşündüklerini yansıtıcı bir biçimde aktarmaktadır. Minnettarlığa odalanmak çiftler arasındaki ilişkiyi daha tatmin edici hale getirmektedir. Sabah ya da akşam fark etmeksizin partnerlerin birbirine seni takdir ediyorum cümlesi destekleyicidir. Gün içinde buna benzer söylemler, çiftler arasında güveni artırmaktadır.
Çift Terapistine Ne Zaman Gidilmeli?
Yaşanan tartışmalar sıklaşıyor vede çözümü bulunamıyor ise, çift terapisine mutlaka başvurulmalıdır. Bununla birlikte güven sarsıcı olaylar, etkili iletişim kuramama vede duygusal uzaklık gibi durumlar da profesyonel destek gerektirmektedir. Çocuk yetiştirmede yaşanan zorluklar, kişisel duygusal problemler vede cinsel sorunlar da çift terapisine başvurulması gerekmektedir. Çift terapisi psikoloji alanına giren bir terapi türüdür. Partnerler arasındaki çatışma, anlaşmazlık vede zorluklar uzman psikologlar tarafından ele alınmaktadır. Bu noktada ilgili hizmet sağlayan klinik vede terapistlere başvurulmalıdır. Aile danışmanlığı vede evlilik terapisi hizmetleri çatısı altında da çift terapisini almak mümkün olmaktadır.
Çift Terapisi Teknikleri Nelerdir, eğer ki sizin de çift terapisi teknikleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Çift terapisi teknikleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı çift terapisi teknikleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir?