D Vitamini Nasıl Kullanılır? D Vitamini Hangi Vitaminlerle Birlikte Kullanılır?, D Vitamini hangi saatlerde alınmalı? İle ilgili bilmeniz gerekenler.
D Vitamini Nasıl Kullanılır? D Vitamini Hangi Vitaminlerle Birlikte Kullanılır?
Bazı vitaminler organizma tarafından sentezlenebilir iken, bazı vitaminlerin dışarıdan alınması gerekmektedir. D vitaminin de önemli bir kısmı, vücut tarafından sentezlenebilen, yalnız eksikliğinde bazı rahatsızlıklara neden olan, metabolizmada bir çok görevde bulunan vitamindir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz d vitamini hangi saatlerde alınmalı? ve d vitamini hangi vitaminlerle birlikte kullanılır? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki D vitamini nasıl kullanılır?
Vücudun yeterli sentezleyemediği vitaminlerin ana kaynağı tüketilen besinlerdir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller özellikle yeşil bitkilerden vede hayvansal gıdalardan elde edilmektedir. Vitaminlerin eksikliği, metabolizmanın çalışmasını etkileyerek bir çok hastalığa neden olabilmektedir. Yetersiz vede dengesiz beslenen bireylerde, vitamin ihtiyacının karşılanması adına ilaç takviyelerine başvurulmaktadır. D vitamini temel kaynağı güneş vede besnlerdir. Bu neden ile özellik ile kapalı ortamda çalışanlar açık tenliler, yaşlılar vede beslenme bozukluğu olan bireylerde D vitamini eksikliği görülebilmektedir.
Dünya sağlık örgütü tarafından, yetişkin kişilerde kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın 400/800 IU/ gün D vitamini önerilmektedir. Yenidoğan bebeklere 400 IU D vitmaini takviyesi uygulanmaktadır. Erişkinlerde D vitamini alımı için üst sınır günde 4000 IU, yeni doğanlar vede ilk yaş arasında da 1000/1500 IU olarak belirlenmiştir. Yüksek dozda vede bilinçsizce kullanılan D vitamini ilaçları toksik etki oluşturacağından, doktor kontrolünde alınması vede en uygun dozun belirlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Yazımızın devamına giderek D vitamini nasıl kullanılır, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
D Vitamini Hangi Vitaminlerle Birlikte Kullanılır?
D Vitamini Ne İşe Yarar
– Kan pıhtılaşma faktörlerinin sentezinde görev alır,
– Depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde yararlanılır,
– Kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarını engeller,
– Normal vede kanser hücrelerinin büyümesini kontrol ederek özellikle kolon vede meme kanseri oluşumunu engeller,
– İnsülin sentezini uyararak tip 2 diyabetin önlenmesinde vede tedavisinde görev alır,
– Cilt sağlığı için oldukça önemli olan D vitamini, sedef hastalığı gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır,
– Bağışıklık sistemi adına önemlidir. Romatoid artrit, astım, crohn hastalığı, multipl skleroz hastalığı gibi immün hastalıkların önlenmesinde rol oynar,
– Kas vede kemik sağlığı için gereklidir. Kalsiyumun böbreklerden emilerek kemik sağlığına katkı sağlar vede osteporoz engeller.
D vitamini, yada çözünen vitaminler arasında bulunur, hormon benzeri görevlere sahip steroldür. D vitamini kalsiferoller olarak da isimlendirilmektedir. D vitamininin 2 farklı formu vardır. D2 vede D3, D2 formu, daha çok bitki vede mantarlarda vardır. D2 formu, ergosterolün güneşten gelen UV-B ışınları ile oluşmaktadır. D3 formu da derinin epidermis tabakasında bulunan dehidrokolestreolün previtamin D3’e dönüşmesi vede UV-B ışınları ile meydana gelmektedir. Her iki form da benzer yolla elde edildiğinden, D vitamini başlığı altında isimlendirilmektedir. Sentezlenen D vitaminin büyük bir kısmı yağ dokusunda depolanmaktadır. D vitaminin yağ dokusunda insana 3 ila 4 ay yetecek kadar depolanabileceği bilinmektedir.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri
– Tırnak ve saç dökülmesi,
– Sürekli üşüme,
–Sık sık enfeksiyon geçirme,
– Değişken ve depresif ruh hali,
– Kemik ve eklem ağrıları,
– Yorgunluk halsizlik.
D Vitamini Kaynakları
– Yulaf, ısırgan otur ve avokado.
– Fındık.
– Mantar, brokoli ve maydanoz.
– Kefir, süt, yumurta, tereyağı ve yoğurt,
– Somon, uskumru, sardalya.
D Vitamini Hangi Saatlerde İçilir?
D vitamini veya kolayca çözülmektedir. Kan dolaşımına taşınır vede gerekli işlevleri yerine getirebilmektedir. Dolayısı ile D vitamininin de alınması adına uygun zaman yemek sonrasıdır. Bu vitaminlerin etkrilerinin görülmesi için yağda çözülmesi gerekmektedir. A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekmektedir. Suda çözünen vitaminler için aç karnına ya da yemek aralarında alınması önerilmektedir.
D vitamini takviyesinin doğru zamanda alınması için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitaminin uyku düzenini etkilediğini göstermektedir. Sabah kahvaltıya ilave edilen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülmektedir. Böylelikle her sabah kahvaltıdan sonra alınan ve alışkanlık haline getirilen D vitamini takviyesinin rutin olarak kullanımı da sağlanmaktadır.
D Vitamini Hangi Vitaminlerle Birlikte Alınmalı?
Magnezyumun D vitamininin işlevi için yararlı olduğu bilinmektedir. Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilmektedir. A ve K vitaminleri D vitamini ile kullanılabilmektedir. Bu sayede özellikle bir çok insanın yeterli alamadığı K vitamininin de metabolizmaya yeterli miktarda alınması sağlanmaktadır. K vitamini D vitamini ile birlikte bir ekip olarak çalışmaktadır. K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlar iken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlamaktadır. Bu işbirliği kan vede kemiklerdeki kalsiyum dengesini korumaktadır. Özellikle D2 ve K3 vitaminleriyle birlikte kullanılmalıdır. Bazı araştırmalar yağda çözünen vitaminlerin birlikte alınmasının etkilerini güçlendirdiğini göstermektedir.
D Vitamini Nasıl Kullanılır, eğer ki sizin de D vitamini nasıl kullanılır yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. D vitamini nasıl kullanılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı D vitamini nasıl kullanılır hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?