Hidrofobi Belirtileri Nelerdir? Hidrofobi Nasıl Yenilir?, Hidrofobi nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda derleyip hazırladık.
Hidrofobi Belirtileri Nelerdir? Hidrofobi Nasıl Yenilir?
Su korkusu olarak da bilinen hidrofobi, sıvı çeşitlerine karşı aşırı korku duymayı ifade etmektedir. Bu kelimenin ifadesi kimya veya psikolojik terminoloji ile açıklanabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz hidrofobi nedir? ve hidrofobi nasıl yenilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Hidrofobi belirtileri nelerdir?
Hidrofobi, kimya dilinde hidrofobik terimi molekülün sudan uzaklaşmasını anlatır iken, psikolojik olarak kişinin su fobisini yansıtabilmektedir. Normal hayatta da, yüzme korkusu olarak bilinen fobi sosyal yaşamın kısıtlanmasına da nedne olabilmektedir. Ağır vakalarda birey musluktan su akmasına veya banyo yapmaya karşı bile ciddi tepkiler gösterebilmektedir. Hidrofobi korkusunu yaşayan bireyler suda nefessiz kalma, boğulma, su yutma gibi durumları dahi tetikleyici unsur olarak görebilmektedir.
Bireyin psikolojik olarak beyninde oluşturduğu bir korku olmasından dolayı tek başına başa çıkmak oldukça zor olmaktadır. Bu neden ile psikoterapi gibi farklı destekler alarak tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Hidrofobinin en önemli belirtisi suya temastan kaçınma olarak görülmektedir. Yüzme korkusu, duş almaktan kaçınma veya su içme gibi durumlardan kaçınmak hidrofobinin belirtileri arasında yer almaktadır. Bu sürece gelene kadar rahatsızlığın belirtileri uyaran etkiye maruz kalındığında meydana gelebilmektedir. Yazımızın devamına giderek hidrofobi belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Hidrofobi Su Korkusu Neden Olur?
Hidrofobi Belirtileri
– Şiddetli bir psikolojik tepkiler oluşabilir,
– Vücutta istenmeyen semptomlar ortaya çıkabilir,
– Su ile temasını banyoda minimum düzeyde tutarlar,
– Suya maruz kalındığında vücudun anormal tepi verir,
– Psikolojik olarak endişe, panik ve kaygıyı tetikler.
Birey suya girdiğinde veya su ile temas ettiğinde şiddetli bir psikolojik tepki veriyor ise, panik atak veya bayılma gibi ağır durumlar da oluşabilmektedir. bire uyaran ile karşılaştığında vücudunda istenmeyen semptomlar da çıkabilmektedir. Bu fiziksel değişiklerin temelinde adrenalin ve kortizol hormonların salgılarının artması bulunmaktadır. Bu biyokimyasal tepkimeler vücutta terleme, titreme, kalp ritminde yükselme, nefes darlığı, mdie bulantısı, kusma veya baş dönmesi gibi durumlara sebebiyet verebilmektedir.
Duş esnasında bireyler su yutmak istemezler, bu neden ile suyla temasını banyoda minimum düzeyde tutmak isteyebilirler. Suya dokunmaktan kaçınan bireylerde boğulma vede suya girip çıkamama düşüncesi baskındır. Fiziksel olarak da bu tetikleyicilere maruz kalındığında vücudunda anormal durumlar oluşabilmektedir. Bu doğrultuda denize veya havuza girmek istemeyen bireyler yüzmeyi de öğrenmekten korkarlar. Bu korkuya sahip bireyler suya sokulduğunda gergin bir hale geçebilmekteler. Olumsuz düşüncelerin beraberinde takip etmesi bireyi nefessiz dahi bırakabilmektedir. Bireyde gerginliğin tırmanmasıyla sudan hızla çıkmak için hızla hareket edebilirler. Bireyin suya temas etme düşüncesi psikolojik olarka endişe, panik vede kaygı durumunu tetikleyebilmektedir. Bu nedenle birey sosyal hayattan izole olmak isteyebilmektedir. Yalnızlaşan birey çalışma, eğitim ve aile yaşamından tamamen uzaklaşabilmektedir.
Hidrofobi Su Korkusu Nedenleri
– Psikolojik hastalıkların bulunması,
– Ebeveynlerin veya arkadaşların sergilediği davranışlar,
– Travmatik tecrübeler.
Hidrofobi hali kişinin su ile tehlikeli süreç yaşaması sonrası görülebilmektedir. Diğer bir taraftan bireyde suya karşı korku hiçbir neden olmadan veya aniden de ortaya çıkabilmektedir. Bu iki durum dahilinde rahatsızlığın bireyden bireye açığa çıkma nedenleri farklılık gösterebilmektedir. Bazı yapılan çalışmalarda da, anksiyete bozukluğuna sahip bireylerin kalıtsal olarak fobilere yatkınlığın daha çok olduğu vurgulanmaktadır. Bu bağlamda ailede anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk veya depresyon gibi psikolojik hastalıklar var ise, suya karşı korku halini çocukta tetikleyebilmektedir.
Hidrofobi Korkusu Tamamen Geçer Mi?
Çocukların yetiştiği ev ortamında veya okul hayatında suya girmenin tehlikeli yanlarından sıkça bahsediliyor ise, bu korku gelişebilmektedir. Burada ebevynlerin, arkadaşların veya bakıcıların sergilediği davranışlar çocuğu etkileyebilmektedir. Bireyin suda boğulma tehlikesi yaşaması veya bir yakının boğulmasına şahit olması travmatik bir tecrübeye neden olabilmektedir. Bu travmatik tecrübeler özellikle çocukluk çağlarında yaşanır ise, yetişkinlik dönemi için bu korkuya zemin hazırlayabilmektedir.
Psikolojik tedaviler uygulandığında, rahatsızlığın geçme olasılığı oldukça yüksektir. Bunun yanında bireyde bu korku var ise, kendi kendine geçme ihtimali oldukça düşüktür. Yapılan bilimsel çalışmalarda bazı genlerin korku vede anksiyete gibi duygusal durumları etkilediği gözlemlenmiştir. Yalnız spesfik olarak bu korkuya nedne olan gen tespit edilememiştir. Epigenetik alanında çalışmaların artması ile, atalardna kalan bazı kalıtımsal dönüşümlerin nesillere geçtiği bilgisi de bulunmaktadır.
Hidrofobi durumu kendi haline bırakıldığında geçme ihtimali oldukça düşük durumdur. Tedavi edildiğinde iyileşme ihtimalinin yüksek olması da bireye çözüm yolu sunmaktadır. Tedavinin amacı da bireyde suya karşı korkunun minimum düzeye indirilmesi vede bu sayede bireyin kalitesini artırılmasıdır. Bu anlamda psikoterapi çalışmaları yürütülerek seanslar eşliğinde programlar hazırlanabilmektedir.
Tedavinin başlangıç aşamasında öncelik ile bireyin bu korkusunun neden olduğu belirlenmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda en çok tercih edilen yöntem BDT terapisidir. Bu terapide suya karşı duyulan gerçek dışı düşüncelerin veya inaçların neler olduğu tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu düşüncelerine birey meydan okumayı öğrenir, devamında da güvenli bir sahadan suya girmesi düzenlenmektedir. Böylelikle tedavide aynı zamanda uyaran eşliğinde maruz kalma terapisi de uygulanmaktadır. Maruz kalma terapisi düşük düzeyli uyarıcı etki ile başlatılır ve sonrasında zorlaşarak bireyin sürece adapte olması sağlanmaktadır. Böylelikle zamanla bu korku kontrol altına alınarak azalmaya başlayabilmektedir. Farklı bir bakış açısı ile terapide sanal gerçekliğe de yer verilebilmektedir.
Hidrofobi Nasıl Geçer?
Bu tedavide korkuyu oluşturacak yapay bir ortam oluşturularak bireyin bu duruma aşamalı maruz kalması sağlanmaktadır. Bu tedavi sonrasında zamanla bireyin uyarana karşı tepkisizleşmesi beklenmektedir. Bazı bireyler maruz kalma terapisi esnasında şiddetli tepki verdiği için bazı sakinleştirici ilaçlar önerilebilmektedir. Hidrofobi ile başa çıkabilmesi adına reçeteli bazı antidepresan veya anksiyeteyi önleyici ilaçlar hekim kontrolünde verilebilmektedir. Kaygıyı azaltan bu ilaç grupları bireyin seansları tamamlanmasında yardımcı olmaktadır. Bireyin vücut gerginliğini azaltması da kaygının yönetiminde destekleyicidir. Spor yapma, yoga, meditasyon veya nefes terapileri, kas gevşetici hareketler bu yolda destekleyici uygulamalar arasında yer almaktadır.
Hidrofobi Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de hidrofobi belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hidrofobi belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı hidrofobi belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bacillus Cereus Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?