Klinefelter Sendromu Nelere Yol Açar? Klinefelter Sendromu Nedir?, Klinefelter sendromu ne zaman anlaşılır? Hakkında merak edilen, bazı bilgileri derledik.
Klinefelter Sendromu Nelere Yol Açar? Klinefelter Sendromu Nedir?
Kromozom düzensizliğinden dolayı meydana gelen klinefelter sendromu, XXY sendromu olarak da bilinmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için klinefelter sendromu ne zaman anlaşılır? ve klinefelter sendromu nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki klinefelter sendromu nelere yol açar?
Klinefelter sendromu, sadece erkeklerde görülmektedir. Erkekte fazladan 1 X kromozumu XXY bulunmasından dolayı görülen bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında eşey kromozomlardan X ayrılmadığında klinefelter sendromu meydana gelmektedir. Klinefelter sendromuna sahip bireylere, genetik olarak erkek cinsiyeti atanmaktadır. Hatta bu sendroma sahip çoğu birey, ekstra X kromozomuna sahip olduklarının farkına dahi varamazlar. Yalnız sendrom, bazen tedavi gerektirecek sorunlara yol açabilmektedir. Klinefelter sendromu, anneden ve babadan çocuğa aktarılmaz, bireyin cinsiyeti genetik olarak oluşur iken bu sendroma neden olan durum ortaya çıkar. Anne ve babanın hücreleri birleşirken, anne daima X kromozomunu sağlar.
Kromozomların bağlanması esnasında babanın hücrelerindeki fazla bir madde bu birleşmeye katılırsa eğer ki, doğacak çocukta XXY kromozumu oluşur. Normalde 2 tane olması gereken cinsiyet kromozomunun sayısı 3 olmuş olur. Babanın spermi klinefelter sendromuna yol açabilmektedir. Erkeklerde normalde bir sperm hücresinde sadece X ya da Y kromozomu vardır. Yaşlandıkça bu durum değişebilmektedir. Sperm hücresinde X vede Y kromozomunun birlikte bulunma ihtimali 20’li yaşlarda, %10 olmaktadır. Yalnız 50’li yaşlarda bu durum %160 oranında olduğu görülmüştür. Yazımızın devamına giderek klinefelter sendromu belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Klinefelter Sendromunun Türleri Nelerdir?
Klinefelter Sendromu Belirtileri
Yetişkinlerde Klinefelter Sendromu Belirtileri
– Terleme atakları,
– Durgun ruh hali ve depresyon,
– Zayıf konsantrasyon,
– Memede büyüme,
– Orantısız kol vede bacak uzunluğu,
– Vücutta kıllarda azalma,
– Zayıf kemikler,
– Ortalamanın üzerinde boy,
– Küçük testisler vede penis,
– Düşük sperm sayısı.
Çocuklar vede Ergenlerde Klinefelter Sendromu Belirtileri
– Düşünce vede duyguları ifade etmede, sosyalleşmede zorluk,
– Düşük enerji seviyesi,
– Zeka geriliği,
– Büyümüş meme,
– Küçük penis,
– Küçük, sıkı testisler,
– Yaşıtlarına göre daha az kas vede daha az vücut ve yüz kılı,
– Gecikmiş ergenlik,
– Diğer erkeklere kıyasla daha uzun bacaklar, daha kısa gövde vede daha geniş kalçalar,
– Ortalamadan daha uzun boy.
Bebeklerde Klinefelter Sendromu Belirtileri
– Konuşmada gecikme,
– Motor becerilerinin yavaş gelişimi,
– Zayıf kaslar.
Klinefelter sendromunun belirtilerinin çok erken yaşta tespit edilmesi oldukça zordur. Yalnız yine de farklı yaş grupları için farklı belirtiler görülebilmektedir. Kromozonlar, vücuttaki her hücrede yer alan gen paketleridir. Protein vede DNA molekülünden meydana gelmektedir. Anne vede babadan çocuklara geçen DNA, bireyin genetik özelliklerini taşımaktadır. Bir bebeğin genetik cinsiyetini de, cinsiyet kromozomları belirlemektedir. 2 farklı cinsiyet kromozomu bulunmaktadır. Bunlar; X ya da Y olarak isimlendirilir. Kadınlarda 2 X kromozomu bulunur iken, erkeklerde de 1 X vede 1 Y kromozomu bulunmaktadır.
Klinefelter Sendromunun Türleri
– 48, XXYY Sendromu,
– Mozaik 47, XXY & 46,XY Klinefelter Sendromu.
48, XXYY sendromu tipi oldukça nadir görülmektedir. Bu durumda bireyde, fazladan X kromozumu ile birlikte 1 Y kromozomu da vardır. Sendromun bu çeşidi, bu durumdan dolayı XXYY sendromu olarak da isimlendirilir. Bu kişilerde sendromun semptomları daha ağır seyredebilir. Mozaik 47, XXY & 46,XY klinefelter sendromu tipinde bireyler daha hafif semptomlar göstermektedir. Hücrenin bir kısmında klinefelter sendromu, diğer bir kısmında da farklı türden bir yapı görülmektedir. Bu yüzden sendromun bu türüne mozaik tip de denmektedir. Klinefelter sendromu, hasta kişilerin normal hayatlarını etkilemeyecek seviyede olabilir. Yalnız sendroma sahip bireylerin bazı sağlık sorunlarına sahip olma olasılığı daha fazla olmaktadır.
Klinefelter Sendromunun Riskleri Nelerdir?
– Yüksek kolesterol,
– Uyku apnesi,
– Lösemi,
– Anemi,
– Öğrenme güçlükleri vede depresyon,
– Anksiyete,
– Erkek meme kanseri,
– Hipotiroidi,
– Lupus hastalığı,
– Kardiyovasküler hastalık,
– Akciğer hastalığı,
– Şeker hastalığı,
– Osteoporoz yani kemik erimesi,
– 2 Tip diyabet,
– Kısırlık.
Klinefelter Sendromu Tedavi Edilir Mi?
Klinefelter sendromunda yaygın olarak, testosteron replasman tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi ergenlikte başlayabilir vede sakal, daha kalın ses gibi fiziksel değişikliklerin gerçekleşmesini sağlayabilmektedir. Penis boyutuna etki edebilir, daha güçlü kas vede kemiklere sahip olunmasına yardımcı olabilmektedir. Klinefelter sendromlu bireylerden, mikro tese ameliyatıyla, sperm elde edilme ihtimali olduğundan, tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabilirler.
Meme boyutunu küçülmek isteyen hastalar için, plastik cerrahi, el ayak koordinasyonu için fizik tedavi, çocuklar için konuşma trerapisi, depresyon belirtileri gösteren hastalar için psikolojik tedavi mümkün olmaktadır. Bunlar dışında klinefelter sendromuna sahip hasta kişiler, günlük yaşantılarında belirtli yöntemler izleyerek semptomları hafifletebilir. Fiziksel aktiviteler ve spor kasların güçlenmesine vede sosyal anlamda yaşanabilen güçlüklerin giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Klinefelter Sendromu Nelere Yol Açar, klinefelter sendromunu tamamı ile ortadan kaldırmanın imkanı yoktur. Çünkü XXY kromozom setini değiştirmek mümkün değildir. Yalnız sendromun etkileri azaltılabilmektedir. Sendromun etkilerini azaltacak tedavi planlarına da, erken yaşta başlanması, iyi yanıt alınma ihtimalini arttırmaktadır. Eğer ki sizin de klinefelter sendromu nelere yol açar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Klinefelter sendromu nelere yol açar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da klinefelter sendromu nelere yol açar, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Klima Hastalığı Belirtileri Nelerdir?