Medulloblastom Belirtileri Nelerdir? Medulloblastom Nasıl Teşhis Edilir?, Medulloblastom nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Medulloblastom Belirtileri Nelerdir? Medulloblastom Nasıl Teşhis Edilir?
Merkezi sinir sisteminde meydana gelen vede daha çok çocuklarda rastlanan kötü huylu bir beyin tümörüne medulloblastom denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz medulloblastom nasıl teşhis edilir? ve medulloblastom nedenleri nelerdir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Medulloblastom belirtileri nelerdir?
Beynin posterior fossa bölgesinde, serebellum ismi verilen bir alanda ortaya çıkmaktadır. Bu tümör nedeni ile hücreler hızla büyüyerek vede beynin bölgelerine yayılım gösterebilmektedir. Medulloblastoma aile geçmişinde kanser riskini artıran rahatsızlıklara sahip olanlarda daha sık görülmektedir. Belirtileri, tümörün büyüyerek basınç uygulaması durumunda meydana gelmektedir. Medulloblastom belirtileri, bireyin yaşına, tümörün büyüklüğüne vede çeşitli faktörlere bağlı olarak görülebilmektedir. Bunların yanında tümörün büyüyerek baskı yapması ile birlikte baş dönmesi, kusma vede kramp nöbetleri medulloblastom belirtileri meydana gelebilmektedir.
Medulloblastom tümörü tam olarak neden oluşturduğu bilinmeyen bir duurm olsa da, sinir hücrelerinde meydana gelen bir hasar sonucunda hücrelerin kötü huylu değişimi nedeni ile meydana gelmektedir. Hızlı vede kontrolsüz biçimde meydana gelen medulloblastom tümörü, belirtileri de aynı hızlı oluşabilmektedir. Uzman hekim medulloblastom teşhisi için, bireyin semptomlarını inceler vede tıbbi geçmişini ayrıntılı olarak incelemektedir. Medulloblastomdan şüphelendiği durumda da, tanıyı doğrulamak adına çeşitli testlerin uygulanmasını isteyebilmektedir. Bu testler arasında bilgisayarlı tomografı ve MR gibi görüntüleme testleri bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek medulloblastom belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Medulloblastom Nedenleri Nelerdir?
Medulloblastom Belirtileri
– Bilinçte bozuklu yaşama,
– Felç riski ve kramp nöbetleri,
– Çocuklarda genel büyüme ve gelişmenin yavaşlaması,
– Çift görme ya da diğer görme bozoukluklarının oluşması,
– Denge ve koordinasyon sorunları,
– Baş dönmesi,
– Halsizlik ve yorgunluk,
– Mide bulantısı ve kusma,
– Baş vede bel ağrısı.
Medulloblastom Nedenleri
– Turcot sendromu,
– Nevoid bazal hücreli karsinom sendromu,
– BRCA1 gen mutasyonları.
Turcot sendromu, kalıtsal olarak rastlanan birincil beyin tümörleri olan kolorektal kanser olarak bilinmektedir. Bu sendrom gen mutasyonlarından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Turcot sendromuna sahip olan bireylerde merkezi sinir sisteminde gelişen medulloblatom da yer alabilmektedir. Gorlin sendromu olarak bilinen bu kalıtsal durum, bir kaç bazal hücreli cilt kanseriyle karakterize edilmektedir. Nevoid bazal hücreli karsinom sendromu olan bireylerde medulloblasyom gelişme olasılığı yaklaşık olarka %5 olarak bilinmektedir. Meme kanseri olarak bilinen BRCA1 ve BRCA2, hasar alan DNA’yı onarmak için protein üretimine geçerler. Bu belirtilen genleri miras olarak bireyler bir çok kanser riskine karşı savunmasız olabilmektedir. Bu nedenle genç yaşta çocukken kanser geliştirme olasılığı bulunmaktadır.
Medulloblastom Teşhisi İçin Uygulanabilecek Testler
Uzman hekim koordinasyon vede refleks kontrolü için nörolojik muayene yapabilmektedir. BT, bilgisayarlı tomografi taraması da beyin görüntülenerek anormallikler test edilmektedir. Manyetik rezonans görüntüleme ile radyo dalgalarından yararlanılarak ayrıntılı görüntüleme sağlanmaktadır. Biyopsi ile doku örneği alınarak patoloji laboratuvarına gönderilebilmektedir. Omurga musluğu prosedürü ile kanser hücrelerini test etmek adına beyin omurilik sıvısını almaktadır.
Medulloblastom tedavisi, bireyin genel sağlık durumuna, tümörün büyüklüğüne vede yaşına göre değişiklik gösterebilmektedir. Medulloblastom ameliyatı beyinde meydana gelen basıncın azalmasına yardımcı olmak ya da tümörü oluştuğu bölgeden çıkarmak için yapılabilmektedir. Bazu durumlarda, tümörün olduğu bölgeye bağlı olarak tamamen çıkarılması mümkün olmayabilmektedir. Medulloblasyom için en yaygın tedavi, ameliyatın sonrasında uygulana kemoterpi ve radyasyon terapisidir. Medulloblasyom ameliyatından sonra ilaçlar alınarak kanserli hücrelerin öldürülmesi hedeflenmektedir. Bazı durumlarda kemoterapi, radyasyon terapisi ile birlikte bireye verilebilmektedir. Yüksek enerji içeren radyasyon ışınları ile beyin ve omurilikte bulunan kanserli hücreleri öldürmek adına radyasyon tedavisinden yararlanılabilmektedir. Radyasyon tedavisi ile sağlıklı dokuları sağlam bırakılır iken kanser hücrelerini hedef alacak biçimde uygulama yapılmaktadır.
Medulloblastoma Tekrarlar Mı?
Medulloblastom, beyinde gelişen kötü huylu tümördür. Tedavi sonrasında, hastalığın tekrarlama riski bulunmaktadır. Bu nedenle düzenli olarka kontrolleri yaptırmak gerekmektedir. Medulloblastom ameliyatı sonrasında bireyin iyileşme süresi değişkenlik gösterebilmektedir. Beyin ameliyatı geçiren bireylerde ortalama olarak 4 ila 8 hafta arasında iyileşme görülmektedir. Bu durum kemoterapi vede radyasyon tedavisiyle birlikte değişkenlik göstermektedir.
Medulloblastom Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de medulloblastom belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Medulloblastom belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı medulloblastom belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Karadut Suyu Faydaları Nelerdir?