Oversharing Belirtileri Nelerdir? Oversharing Nasıl Azaltılır?, Oversharing nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri ayrıntılı olarak derledik.
Oversharing Belirtileri Nelerdir? Oversharing Nasıl Azaltılır?
Oversharing kelimesi ingilizce over yani aşırı vede sharing yani paylaşım kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen bir kavramdır. Bireyin özel hayat vede mahremini olması gerekenden fazla bir biçimde paylaşması anlamına gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz oversharing nedir? ve oversharing nasıl azaltılır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Oversharing belirtileri nelerdir?
Aşırı paylaşım tarz davranışlarda olan birey kendi hayatını paylaştığı gibi başka insanların da hayatını paylaşabilmektedir. Normalde paylaşım yapar iken, hangi noktada sınır koymanın iyi olabileceğinin cevabı bireyler arası duygusal yakınlık düzeyine göre belirlenir iken, aşırı paylaşım yapanlarda bu konuda sınırdan bahsetmek pek mümkün olmaz. Çünkü bu bireyler tüm açıklığı ile hayatlarını paylaşmaktan çekinmez. Oversharing bir psikolojik veya zihinsel rahatsızlık değildir. Yalnız bazı hastalıkların belirtileri arasında olabilen bir durumdur. Bazen uzun süreli aşırı paylaşım hali de psikolojik dengesizliğe yol açabilmektedir.
Aşırı paylaşım yapma konusunda tehlike çanlarının biraz çalmaya başladığını gösteren bazı belirtiler vardır. Bunlar arasında bireyin arkadaşlaırnı terapist olarak görmesi, kişisel seçimler konusunda zorlandığından sürekli hayatını paylaşması, sosyal medya bağımlılığı bulunmaktadır. Aşırı paylaşımcı bir birey olmanın altında yatan bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar bireyin sosyal kaygı yaşaması, yalnızlık korkusu içinde olması, özgüven sorunu bulunması vede ait hissetme ihtiyacı sayılabilmektedir. Yazımızın devamına giderek oversharing belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Oversharing Nasıl Azaltılır?
Oversharing Belirtileri
– Başkalarının mahremiyet sınırlarını zorlamak,
– Sosyal medya hesabında sürekli aktif olmak,
– Kişisel seçimler yapmakta zorlanmak,
– Sensizlik olmasın diye konuşmak,
– Arkadaşları profesyonel terapist olarak görmek.
Sır saklamakta sık sık problem yaşayan bireylerin aşırı paylaşımcı olma ihtimali yüksektir. Sosyal medyada her takipleşilen birey ile yakın dost olmak mümkün değildir. Bu durum hayattaki mahrem ayrıntılıları paylaşmayı engellemiyor ise, oversharing durumu yaşanıyor anlamını taşıyabilmektedir. Hayatta çok basit kararları bile birilerine danışmadan alamama durumu bireyi aşırı paylaşım yaparak, sürekli fikir alma girdabına sokabilmektedir. Perde arkasında aşırı mükemmeliyetçilik gibi sebepler bulunabilmektedir.
Bazı insanlar için sessizlik aşırı paylaşımı tetikleyebilmektedir. Konuşmadaki boşlukları doldurmak adına rahatsız edici anılar, derin kişisel anekdotlar paylaşmak sosyalleşir iken sessizlik oluşunca sorun var gibi hissederek aşırı kaygınlanmanın bir sonucu olabilmektedir. Arkadaşlarla ara sıra dertleşmek normal olsa da, sohbetlerin çoğunluğu tek tarafın özel hayatından sorunlar vede detaylarla doluyor ise, aşırı paylaşım çanları çalıyor olabilmektedir.
Oversharing azaltmak için, sosyal medya oversharing için, en önemli alanlardan biridir. Bu yüzden sosyal medyadan ara ara uzak kalmak kendinizi dinlemeniz için iyi bir alan sunabilmektedir. Konuşmaya veya herhangi bir platformda paylaşıma başlamadan önce bir kaç derin nefes alarak paylaşmak üzere olduğum şey, karşı taraf için alakalı, ilginç ya da yararlı mı gibi sorular sorabilirsiniz. Sosyalleşmek için aşırı paylaşım girdabına sürüklendiğinizi fark ediyor iseniz sohbeti ilerletmek adına çok fazla şey anlatmak yerine karşı tarafa sorular sormayı deneyebilirsiniz. Oversharing konusunda en dengeleyici müdahale tetikleyicinizi bulup ona yönelik çözümler bulmanız olabilmektedir.
Aşırı Paylaşım Yapmanın Sebepleri
– Sanal paylaşım alanı özgürlüğü,
– Travmayla başa çıkmaya çalışma,
– Stresle başa çıkma,
– Ait hissetme ihtiyacı,
– Özgüven sorunu,
– Yalnızlık korkusu,
– Sosyal kaygı.
Oversharing Nasıl Durdurulur?
Kişisel bilgileri yüz yüze, ifşa etmektense bir ekranın arkasından paylaşım yapmak, bireyin yaptığının etik olup olmadığına dair düşünme gerekliliği önemli ölçüde azaltır vede aşırı paylaşıma yol açabilen bir sebeptir. Travma, yara anlamına gelen Yunanca bir kelimedir. Nerede ise tüm hayatı şekillendirmede etkili unsurdur. Travma herhangi bir olay sonucunda olan biten tarafından yapılandırılıp sınırlandığınızda vede kısıtlandığınızda meydana gelmektedir. Bu olay basit gibi görünen bir azarlanma veya ağır bir taciz vakası olabilmektedir. Olayın dışarıdan bakılınca ciddiyet boyutunun önemi yoktur. Önemli olan bireyin içinde açılan yaradır. Travma ile başa çıkmak için, bazen insan yaşadığı zorluk vede kısıtlanma ile ilgili aşırı paylaşım yapma eğiliminde olabilmektedir.
Herhangi bir konuda öfke krizi yaşayan biri stres ile başa çıkmak adına özellikle onu öfkelendiren konu veya bireyle ilgili aşırı paylaşım yapma eğilimi gösterebilmektedir. İnsan sosyal bir varlıktır. Sosyal olarak bir gruba yakın olma hali huzur vericidir. Kişisel özelliklerle var olma haliyle bir sosyal grupta veya bir kaç sosyal grupta üye olma halinin dengeli şekilde ilerlemesi sağlıklı bir psikolojinin göstergesidir. Sosyalliği kişisel varoluşunu ezici şekilde yaşayan biri kendini bir gruba ait vede güvende hissedebilmek için özellikle sosyal medyada aşırı paylaşım yapabilmektedir. İçten içe kendini yetersiz hissetmek sosyalleşme alanındaki dışavurumda kendini aşırı paylaşımcılık olarak gösterebilmektedir. Birey kendine dair iyi bir algı oluşturabilmek için özel hayatına dair bir çok konuyu herkese anlatabilmektedir. Özgüven sorunu bazen de onaylanmaya çok ihtiyaç duymaya neden olabilmektedir.
Bu durum da aşırı paylaşım yapmayı tetikleyebilmektedir. Yalnızlık korkusu yaşayan bireyler, bu endişeyi kırabilmek adına günümüzde bazen sosyal mecraları kullanırlar. Yüz yüze iletişimde biriyle buluşup konuşmak istediğinizde önce ona bunu isteyip istemediğini sormanız gerekir iken, sosyal mecralarda bu gereklilik kalkmaktadır. Yalnızlık korkusunu hafifletmek için, bazı bireyler paylaşımların kaç kişi tarafından gerçekten dikkatle okunduğunu düşünmeksizin iletişim kurma illüzyonu ile geçici rahatlamaya yönelebilirler. Bazı insanlar sosyalleşir iken aşırı kaygılanıp çok fazla konuşma eğiliminde olabilirler. Kaygının etkisi ile ne konuştuklarının bile farkında olmadan aşırı paylaşım yapabilirler.
Oversharing Hastalık Mıdır?
Oversharing her zaman ruhsal bir hastalığın belirtisi olmasa da , bazı bozuklukların vede bu bozuklukların hasta kişilerde neden olduğu semptomların bir işareti olabilmektedir. Mesela; Bipolar bozukluk ya da borderline kişilik bozukluğundan muzdarip olanlar duygularını vede dürtülerini kontrol etmekte zorluk çekebilmektedir. Bu da onların dürtüsel davranmasına vede sonuçlarını düşünmeden özel bilgileri paylaşmasına neden olabilmektedir. Narsistik kişilik bozukluğu gibi durumların bir işareti olarak, insanlar bazen başkalarının dikkatini çekmek ya da onaylarını almak için özel bilgileri ifşa etmek zorunda hissedebilirler. Travmadan muzdarip ya da tacize uğramış bireyler sınır koymada zorluk çekebilir vede başa çıkma mekanizması olarak kişisel bilgilerini aşırı şekilde paylaşabilmektedir. Bazı problem için paylaşım sağlıklı bir başa çıkma stratejisi olabilir iken, uygun sınırlar belirlemek vede gerektiğinde kalifiye profesyonellerden destek almak çok önemlidir. Sonuç olarak, aşırı paylaşım kendi başına her zamna bir ruh sağlığı sorununun işareti olamasa da, davranışın nedenlerinin farkında olmak vede gerektiğinde tedavi aramak büyük önem taşımaktadır.
Aşırı paylaşım alışkanlığını kırmak zaman vede çaba gerektirmektedir. Öncelikle paylaşım konusunun arka planındaki duygu, düşünce vede dürtülerinizin farkında olmak iyi bir ilk adım olabilmektedir. Daha sonra aşırı paylaşım riski durumlarında bir kaç dakika durmak, aktif dinlemeye geçmek, paylaşım konusunda sınırlarla ilgili okumalar yapmak destekleyici öneriler arasında sayılabilmektedir. Aşırı paylaşım dürtüsünün arka planında psikolojik sorunlar olabileceği için uzman desteğinede başvurabilirsiniz.
Oversharing Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de oversharing belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Oversharing belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı oversharing belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Teratom Belirtileri Nelerdir?