Prostat Hastalıkları Nelerdir? Prostat Büyümesi Nedir? Prostat hastalıklarında meydana gelen sorunlar ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler derledik.
Prostat Hastalıkları Nelerdir? Prostat Büyümesi Nedir?
Erkek vücudun da, en sık sorun oluşturan organlardan biri prostat, idrar torbasının çıkışında bulunan vede başlıca işevi üreme ile ilgili olan 18 ila 20 gramlık salgı bezine prostat denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için düzenlediğimiz prostat hastalıklarında meydana gelen sorunlar vede prostat büyümesi nedir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Prostat hastalıkları nelerdir?
Prostat salgı bezinin içinden idrar kanalı geçen vede ilerleyen yaşla birlikte erkeklerin çoğunda boyut olarak büyüme gösteren prostatın normal boyutlarının üzerine çıkması ile gelişen süreç, her erkekte benzer şekil de seyretmez. Prostat hastalıkları genellik ile 50’li yaşlardan itibaren kendini göstermeye başlasa da, bazı zamanlar da genç erkeklerde de meydana gelebilmektedir. Kimi erkekler de prostat içinden geçen, idrar kanalına doğru büyüme görülür iken, kimi erkeklerde de idrar torbasının içine doğru büyüme ortaya çıkabilmektedir. Bu tip büyümelerin ortaya çıkışı, hastalar da ciddi şikayetlere neden olur. Bu tip durumlar da, ultrason görüntülerinde prostat hafif büyümüş biçimde görülmektedir. Prostatın dışarıya doğru genişlediği durumlarda da, prostat çok büyük olsa da aynı seviyede şikayetlere yol açmaz. Prostat, bir salgı bezidir. Mesane olarak da bilinen idrar torbasının hemen altında bulunmaktadır. Prostat, aynı zaman da içerisinde idrar kanalı olarak da bilinen üretranın geçtiği vede testislerden spermleri getiren tüplerin açıldığı organa denmektedir. Prostat bezinin asıl görevi de, meniyi oluşturan sıvının kısmını salgılama işlemidir. Büyümemiş halini göz önünde bulundurduğumuz da, yaklaşık ceviz boyutunda olmaktadır. Yazımızın devamına giderek prostat neden büyür, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Prostat Hastalıkları Nelerdir?
Prostat Hastalıklarında Meydana Gelen Sorunlar
– Kasık, bel, kalça, sırt vede bacak bölgelerinde ağrı oluşması,
– Ağrılı boşalma,
– İdrar yapamama hali,
– İdrar yaptıktan sonra, devam eden damlamalar,
– Ani idrar sıkışıklığı, idrar tutmakta güçlük çekmek,
– Geceleri sık sık idrara kalkma,
– Mesaneyi tam boşaltamama hissi,
– Sık idrara çıkma ihtiyacı,
– İdrara çıkarken yanma ya da ağrı,
– Zayıf veya kesik kesik gelen idrar akışı,
– İdrara başlama vede sonlandırmada zorluk.
Prostat Hastalıkları
– Prostat kanseri,
– İyi huylu prostat büyümesi,
– Prostat iltihabı.
Prostat vede alt idrar yolları sıkıntılarına özgü sorunları yukarıda belirttik. Yalnız, prostatın hangi tür hastalığa bağlı olduğu sadece üroloji doktoru muayenesi vede gerekli tanısal incelemeler sonucunda belirlenebilmektedir. Erken dönem de prostat hastalıkları herhangi şikayet yol açmayabilmektedir. Bazı durumlar da hasta da belirgin herhangi şikayete de rastlanmaz. Yalnız yine de parmak ile prostat muaynesi prostat spesifik antijem testi, idrar analizi, prostat biyopsisi, radyoloji görüntülemeler gibi yöntemler ile hastalığın teşhisi mümkün olmaktadır. İdrar yollarını ilgilendiren belirti vede bulguların altında yatan nedeni de sadece doktor söyleyebilmektedir. Bu tip şikayetleri olan kişilerin muahakkak üroloji doktoruna görünmeleri lazım.
Erkekler de prostat; ergenliğin ilk dönemlerin de büyüyerek iki katına çıkmaktadır. 25 yaşından sonra prostat bütün erkekler de farklı biçimde büyümektedir. Çoğu zaman iyi huylu gelişme olarak gerçekleşen bu büyüme, 40’lı yaşların sonlarından itibaren başlayarak hayatın sonuna kadar değişken hızla devam etmektedir. Genellik ile yaşlanma ile birlikte görülen iyi huylu prostat büyümesinin de, kesin nedeni tam olarak bilinmez. Prostat büyümesi oldukça sık görülmek ile birlikte, her erkekte benzer seviye de sıkıntı teşkil etmeyebilmektedir. Bazı bireylerde yaşlanmanın doğal parçası olarak tespit edilse de, tedavi ihtiyacı oluşturmayabilmektedir. Yalnız bazı hastalar da büyüyen prostat bezi, idrar yolu vede mesane çıkımında tıkanma vede daralmaya yol açarak idrar akışını sekteye uğratabilmektedir. Bu durum da, mesanenin gerek idrar depolama gerekse de, idrar boşaltma işlevini bozabilmektedir.
Prostatit Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Prostat bezi; Genellik ile erkekler de 30’lı yaşlar da büyümeye başlar iken, bu büyüme yaşamın sonuna kadar devam etmektedir. 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yarısında prostat büyümesine rastlanır iken, 60 yaş sonrasında prostat görülme oranı %65’e çıkmabilmektedir. 80’li yaşların gelişi ile birlikte de prostat büyüme oranı %90’ı geçebilmektedir. Bu hastaların önemli bölümü ilaç tedavisi ya da ameliyat ile sıkı takip altına alınabilmektedir. Prostatit iltihabının tedavisi olarak, hastalığın akut veya kronik yapıda olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Prostatit tedavi sürecinde, genellik ile ilaçlardan yararlanılmaktadır. Bu ilaçlar arasında ağrı kesici-inflamatuar, prostat vede mesane boynunun gevşemesini sağlayan alfa-blokerler vede bazı antibiyotikler yer almaktadır. Prostatit hastalığı, çoğu erkekte bir kaç hafta ile, bir kaç ay içinde düzelse de, bazı bireylerde bu süreç daha da uzayabilir.
Prostat Hastalıkları Nelerdir, eğer ki prostat büyümesi, rahatsız edici şikayetlere vede belirtilere yol açar ise, idrar yapma fonksiyonunda sıkıntıya neden olur ise, vücuda zarar verebilecek seviyelere ulaşır ise tedavi edilmesi zorunludur. Prostat büyümesinin nedenleri, günümüz de halen tam olarak bilinmese de, testosteron vede östrojenin bu büyüme üzerinde oldukça etkili olduğu da belirtilmektedir. Eğer ki sizin de prostat hastalıkları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Prostat hastalıkları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da prostat hastalıkları, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çocuklarda Anestezi Riskli Mi?