Üroloji Erkeklerde Neye Bakar?

Üroloji Erkeklerde Neye Bakar? Üroloji Kadınlarda Neye Bakar? Üroloji Çocuklarda Neye Bakar? Hakkında merak edilen tüm sorular yazımızda.

Üroloji Erkeklerde Neye Bakar? Üroloji Kadınlarda Neye Bakar?

Üroloji Erkeklerde Neye Bakar
Sayfa İçeriği: Üroloji Erkeklerde Neye Bakar

Erkek vede kadın üreme organları ile, idrar yollarını inceleyen tıbbi bilim dalına üroloji denir. Mesane, böbrekler, üreterler, penis, üretra, testisler, skrotum vede prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı vede tedavi sürecine bakmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için üroloji hangi hastalıklara bakar? ve üroloji kadınlarda neye bakar? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Üroloji erkeklerde neye bakar?

Hem idrar yolların da meydana gelen enfeksiyonu, hem de üriner sisteme ait cerrahi girişimleri bünyesin de toplar. Üreme sistemini vede idrar yollarını ilgilendiren hastalıkların hepsine verilen isme de, ürogenital bozukluklar denmektedir. Üroloji sistemi; Özellik ile erkekler de üreme vede boşaltım sistemi ile ilgilenmektedir. Kadınlarda da, daha çok boşaltım sistemi hastalıklarını ele almaktadır. Kadınlar da üreme sistemi ile boşaltım sistemleri, bir bütün haline incelenmesi gerektiğini için, üroloji kadın hastalıkları uzmanı ile birlikte çalışmaktadır. Üroloji ise kendi içinde alt bilim dallarına ayrılmaktadır. Bunlar; pediatrik üroloji, androloji, kadın ürolojisi, nöroüroloji, endoüroloji vede üroonkoloji olarak sınıflandırılır. Yazımızın devamına giderek üroloji hangi hastalıklara bakar, ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Üroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Üroloji Alt Bilim Dalları

Pediatrik Üroloji,
Androloji,
Nöroüroloji,
Kadın ürolojisi,
Endoüroloji,
Üroonkoloji,

Üroonkoloji; Böbrek, mesane, prostat veya testis gibi ürolojik organ kanserlerinin tanı vede tedavisi ile ilgilenen bilim dalına denir. Erken teşhis edildiğin de, tedavilere çok güzel yanıtlar alınabilmektedir. İdrardan kan gelmesi, ağrısız olsa dahi yumurtalıklar da meydana gelen şişlik, karın boşlukların da ağrı gibi her türlü idrar bozuklukların da uzman ürolog yardımı alınması lazım. Endoüroloji; İdrar yolların da vede böbrekler de meydana gelen taşlara ait tanı vede tedavi ile ilgilenen alt bilim dalına denir. Tedaviler, taşların büyüklüğü vede sıklığına göre, pek çok biçimde yapılabilmektedir. Nöroüroloji; Omurilik, beyin vede periferik sinirlerin rahatsızlıkları ile, meydana gelen idrar boşaltım sorunlarını inceleyen alt bilim dalına denir. Gece yaşanan idrar sorunları ile sık idrara çıkma gibi şikayetler sonucu meydana gelen hastalıkların tanısına yönelik gerekli tedaviler uygulanmaktadır. Kadın ürolojisi; Ürojinekoloji olmak üzere iki dalı, birlik de barındran alt bilim dalına denir. Pelvik organın sarkması, idrar kaçırma vede aşırı aktif mesane gibi rahatsızlıklar ile ilgilenilmektedir. 20 ile 70 yaş arasında ki kadınların %60’ın da kadın ürolojisi rastlanmaktadır. Hastalıkların meydana gelme nedenleri kişiye göre değiştiğinden, tedavi için verilecek karar da kişiye özel tıbbi veya cerrahi özellik taşımaktadır.

Androloji; Cinsel işlev bozuklukları ile ilgilinen ürolojinin alt bilim dalına denir. Kadın vede erkeğin cinsel sağlığı ile erkekler de rastlanan kısırlık sık görülen vede incelenen hastalıklardır. Bu tür rahatsızlıklar da tüm anatomik, fizyolojik vede biyokimya gibi temel araştırmalar uygulanmaktadır. Bu alan ile ilgili en çok rastlanan şikayetler erkek vede kadınlar da cinsel isteksizlikler, üreme organların da ağrı sendromları, penis yapısın da bozukluklar ile erkek kısırlığı olmaktadır. Hormonal sorunlar ile seyreden hastalıklar da endokrinoloji vede psikiyatri uzmanları ile birlik de tedaviler uygulanmaktadır. Erkek kısırlığına karşı çözüm ise, tüp bebek tekniği ile tedavidir.

Ürolojik Testler Nelerdir?

Rektal tuşe muayenesi,
Semen analizi,
İdrar akışı testi,
Prostat spesifik antijen tesi,
Üriner sitemin incelenmesi için gerekli kan testleri,
Kanser riskine karşı biyopsi,
Voiding sistoürettografi,
Mesane içi basınç vede hacim ölçümü için gereken ürodinamik testler,
İdrar yolunun görüntülenebilmesi için gerekli sistoskop kullanımı,
X ışınları yardımı ile mesaneye ait çekilen sistogram,
Enfeksiyon risklerine karşı idrar testi,
Ultrason,
Hastalığın tam olarak yerinin belirlenmesi için MRI taraması veya BT taraması.

Üroloji Erkeklerde Neye Bakar?

Testisler de ağrı,
İktidarsızlık,
Erken boşalma,
Skrotumda ki genişlemiş damarlar veya varisler,
İdrar yolu enfeksiyonları,
Prostat bezi genişlemesi,
Prostatit. Yani prostat bezi iltihabı,
Böbrek hastalıkları,
Böbrek taşı,
Kısırlık,
Böbrek, mesane, penis, testis, adrenal vede prostat bezi kanserleri.

Üroloji Çocuklarda Neye Bakar?

Penis hastalıkları,
Sünnet derisin de şişlik ya da kızarıklık,
İnmemiş testis varlığı,
İdrar yolu yapısı ile ilgili sorunlarla tıkanıklar,
Alta idrar kaçırma.

Üroloji Kadınlarda Neye Bakar?

İdrar kaçırma,
UTIS,
İnterstisyel sistit,
Böbrek taşı,
Aşırı aktif mesane,
Mesane, böbrek vede böbrek üstü bezleri kanserleri,
Mesanenin vajinaya bırakılması veya mesane prolapsusu.

Üroloji Erkeklerde Neye Bakar, üroloji dalı erkek, kadın vede çocuklar da idrar yolları ile erkek üreme organlarını barındıran hastalıkların tanı vede tedavisi ile ilgilenen cerrahi uzmanlık alanındaki hastalıklara bakar. Eğer ki sizin de üroloji erkeklerde neye bakar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Üroloji erkeklerde neye bakar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşınızı da üroloji alt bilim dalları yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Erkek İnfertilitesi Ne Demek?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed