Vücutta Morluk Nasıl Geçer? Vücutta Morarma Nedenleri Nelerdir?, Vücutta morluk neden olur? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.
Vücutta Morluk Nasıl Geçer? Vücutta Morarma Nedenleri Nelerdir?
Çarpma veya darbenin yanı sıra kanda trombosit miktarının düşmesine bağlı olarak da vücutta veya bacaklarda morarmalar oluşabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için vücutta morluk neden olur? ve vücutta morarma nedenleri ile alakalı soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Vücutta morluk nasıl geçer?
Genelde ağır bir enfeksiyon geçiren, yoğun bakımda yatan bireylerde bu tür morluklar rastlanabilir. Yaş da bu durumda önemli faktördür. Yaş ile birlikte damarları destekleyen dokuların zayıfllaması nedeni ile en hafif çarpmada dahi kan, damar dışına geçip mor bir görüntüye neden olabilmektedir. Morarmalar bazı durumda nedensiz olarakta meydana gelebilmektedir. Özellik ile morluklar, nedensiz olarak meydana geliyor ve bazı belirtiler ile görülüyor ise bu morlukların üzerinde durulmalı ve nedenleri araştırılmalıdır.
Morlukların bazıları tehlikeli olabilmektedir. Altında kemik bulunmayan ya da yumuşak doku katmanlarından zengin olan kısımlarda darbenin şiddeti görece daha az olmaktadır. Özellik ile dizden yukarıdaki dokular darbenin hızını azaltma özelliği göstermektedir. Bu nedenle diz üstü morarmalar için biraz daha şüpheci davranmak, hematolojik hastalıkları akılda tutmak lazım. Kandaki pıhtılaşma sistmeiyle görevli trombosit denen hücrelerin azlığıyla seyreden immün trombositopenik purpura, pıhtılaşma faktörlerindeki eksiklikleri kapsayan hemofililer, trombositlerdeki işlev bozuklukları vede ender olarak lösemi gibi bir çok hastalık bu tür morarmalara yol açabilmektedir. Yazımızın devamına giderek vücutta morarma nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Vücutta Morluk Neden Olur?
Vücutta Morarma Nedenleri
– Non-hodgkin lenfoma,
– Kemoterapi,
– Diyabet,
– Hemofili B,
– Hemofili A,
– İmmün trombositopenik purpura hastalığı,
– Cushing sendromu,
– Ehler danlos sendromu,
– Aşırı egzersiz,
– Yetersiz beslenme,
– Aşırı alkol tüketimi,
– Yaşın ilerlemesi,
– Aile içi, çocuk veya yaşlılara yönelik şiddet,
– B12 vitamini, C vitamini ve K vitamini eksikliği,
– Von willebrand hastalığı, hemofili bozuklukları ve diğer kan pıhtılaşma bozuklukları.
Vücuttaki morluklar kendi kendine geliştiğini düşünüyorsanız, morluklar tekrarlıyor ise, ağrılı değilse, birden fazla yerde morarma var ise, morluklara diş eti, burun, genital bölge kanaması eşlik ediyor ise, morarmaya ek olarak ateş, halsizlik, lenf bezi şişmesi varsa, küçük bir travma sonucunda çok büyük morluk oluşuyor ise, mutlaka vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulmalıdır.
Vücutta çarma sonucunda meydana gelmeyen morluklar için, mutlaka bir hematoloji doktoruna başvuurlmalıdır. Çünkü nedensiz yere ortaya çıkan ve uzun süre geçmeyen morarmalar bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Kıl diplerinde toplu iğne başı kadar olabildiği gibi, daha büyük boyutlarda da meydana gelebilmektedir. Küçük morarmalar birden fazla olduğundan, kişi çoğunlukla bunları fark edip doktora başvurmaktadır. Bazı kişilerde ise, bir başka doktorun fark edip hematolojiye yönlendirmesi sonucu tanı koyulabilmektedir.
Morlukların tanısı için, ilk olarak bireyden detaylı öykü alınmaktadır. İkinci adımda da muayene edilmektedir. Kişinin genel durumu, ateşi, lenf bezlerinin durumu gibi bulgular muayene esnasında morluğun nedeni hakkında bilgi verebilmektedir. Daha sonra gerek duyulması halinde bir takım tetkikler yapılır ve tanı bu aşamada konulabilmektedir. Vücuttaki morarmanın nedenine göre tedavi planlaması uygulanmaktadır.
Vücutta Morluk Nasıl Geçer, eğer ki sizin vücutta morluk nasıl geçer, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Vücutta morluk nasıl geçer, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da vücutta morluk nasıl geçer, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bilek Ağrısı Kaç Günde Geçer?