Yutma Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?

Yutma Güçlüğü Belirtileri Nelerdir? Yutma Güçlüğü Kimlerde Görülür? Yutkunma güçlüğü hangi hastalığın belirtisi, ile ilgili bilgileri yazımızda derledik.

Yutma Güçlüğü Belirtileri Nelerdir? Yutma Güçlüğü Kimlerde Görülür?

Yutma Güçlüğü Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Yutma Güçlüğü Belirtileri Nelerdir

Yutma güçlüğü ile ilgili kullanılan tıbbi terime disfaji denmektedir. Genellik ile sinir ya da kas sorunlarından kaynaklanmaktadır. Ağrılı şekilde olabilen bu durum, yaşlılar da vede bebekler de daha yaygın rastlanmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için yutma güçlüğü kimlerde görülür? ve yutkunma güçlüğü hangi hastalığın belirtisi ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Yutma güçlüğü belirtileri nelerdir?

Yutma güçlüğü genellik ile başka rahatsızlığa ait bir belirti olarak kabul edilse de, bazen birincil sorun olarak da görülmektedir. Çok çeşitli potansiyel yutma güçlüğü nedenleri bulunmaktadır. Sadece bir ya da iki defa meydana gelir ise, muhtemelen ciddi rahatsızlığa işaret etmez. Yalnız düzenli olarak yutma güçlüğü yaşanması durumun da, mutlaka bir hekim tarafından nedene yönelik araştırma yapılmalıdır. Yutma işlevinin düzgün olarak yapılması ve yerine getirilebilmesi için, çeşitli kas vede sinirlerin koordinasyon içinde çalışması lazım. Bu kas veya sinirlerin herhangi birinin fonksiyonundaki aksaklık yutma güçlüğüne zemin hazrlayabilir. Yutma güçlüğü genellikle başka sağlık durumundan kaynaklanan şikayettir. Yalnız bazen nedenin saptanması mümkün değildir. Yazımızın devamına giderek yetme güçlüğüne yol açan bazı nedenler ile alakalı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Yutma Güçlüğü Nedenleri Nelerdir?

Yutma Güçlüğü Belirtileri

Bir şey yer iken veya içerken ağızdan köpürme benzeri ses gelmesi,
Yiyecekleri yeterli derece de çiğneyememek,
Bazen yiyeceklerin burundan geri gelmesi,
Yutma esnasında öksürme ya da tıkanma,
Sık sık mide ekşimesi yaşamak,
Mide asidi veya içeriğinin boğaz veya ağza gelmesi,
Ses kısıklığı,
Ağızdan devamlı salya gelmesi,
Yutkunamamak,
Yutkunurken acı çekmek,
Yiyeceklerin boğaza ya da göğüs kemiğinin arkasına sıkışma hissi,
Yutma sıkıntısı nedeni ile yiyecekleri daha küçük parçalara bölme ya da bazı yiyeceklerden kaçınmak.

Yutma Güçlüğü Nedenleri

Radyoterapi,
Skleroderma,
Nörolojik nedenler,
Myastenia gravis,
Kanserler,
Akalazya,
Yabancı cisim,
Gastro-özofageal reflü hastalığı,
Farengoözofageal divertikül,
Eozinofilik özofajit.

Oral yutma güçlüğü, ağız da yer alan bir sorundan kaynaklanan yutma güçlüğüdür. Sıklık ile inme gibi nörolojik bir sorun sonrası dil zayıflığı, çiğneme zorluğu ya da yiyeceği ağızda hareket ettirememe gibi sorunlardan kaynaklanır. Faringeal yutma güçlüğü ise boğazdaki bir sorundan kaynaklanır. Bu bölgedeki sorunlara genellikle sinirleri etkileyen parkinson hastalığı, felç ya da amyotrofik lateral skleroz gibi nörolojik sorunlar neden olmaktadır. Özofageal yutma güçlüğü, yutma güçlüğüne yol açan problem yemek borusundadır. Genellik ile bir tıkanma ya da tahriş nedeni ile gelişmektedir. Tedavi de sıklıkla cerrahi işlem gerekmektedir.

Yutma güçlüğü belirtleri yaşayan kişiler, mutlaka en kısa zaman da bir sağlık kuruluşuna gitmelidir. Çünkü erken araştırmalar, özofagus kanseri gibi ciddi durumları ekarte etmeye yardımcıdır. Yutma güçlüğü ilerleyen zaman içinde beklenmeyen biçimde kilo kaybı vede tekrarlanan akciğer enfeksiyonları gibi semptomlara neden olur. Devamlı olarak yutma güçlüğü çeken, yutma güçlüğüne bağlı olara kilo kaybı yaşayan, reflü ya da kusmanın eşlik ettiği yutma güçlüğü olan hastalar mutlaka hekime görünmelidir. Yutma güçlüğü neden ile boğaza takılan yiyecek, bireyin nefes almasını engelliyor ise, derhan acil yardım almalıdır. Yutma sorunu nedeni ile yiyecek boğaza ya da göğse sıkışmış ise yine mümkün olan en kısa zaman içinde en yakın acil servise başvurulmalıdır.

Yutkunma güçlüğü genellik ile kafa travması, inme, multipl skleroz veya demans yani bunama gibi nörolojik bir durum neden olabilmektedir. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilmektedir. Bu neden ile yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza vede akabinde yemek borusuna taşınması da zorlaşmaktadır.

Yutma Güçlüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Yutma güçlüğü tedavisi, altta yatan neden vede sorunun tipine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yutma güçlüğü bazen herhangi tedavi yapılmadan da kendi kendine geçebilmektedir. Karmaşık yutma sorunlarının tedavisi de bir veya daha fazla uzman hekim tarafından yönetilmektedir. Oral veya faringeal yutma güçlüğü genellik ile nörolojik sorunlardan kaynaklandığı için, başarılı tedavi sağlamak zordur. Bunun ile birlikte parkinson hastalığı nedeni ile yutma güçlüğü olan hastalar da, ilaçlara iyi yanıt alınabilmektedir. Oral vede faringeal yutma güçlüğü tedavisin de genellikle yutma terapisi, diyet, tüpten beslenme, dilatasyon vede botoks enjeksiyonları tercih edilmektedir.

Yutma güçlüğü tüm yaş grupların da rastlanabilmek ile birlikte, yaşlılar da daha sık görülmektedir. Doğumdan gelen bozukluklar, kaza, operasyon gibi çeşitli nedenlerden meydana gelen yapısal hasarlar, baş vede boyun kanserleri, beyin tümörleri vede diğer nörolojik hastalıklar gibi çeşitli nedenler sonucun da görülebilmektedir.

Yutma Güçlüğü Belirtileri Nelerdir, yutma güçlüğü ve zorluğı ile ilişkili belirtiler yaşanması durumun da, nedeni belirlemek için çeşitli testler uygulanmaktadır. Bunların bazıları; reflü testi, manometri, üst endoskopi vede sineradyografidir. Eğer ki sizin de yutma güçlüğü belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Yutma güçlüğü belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da yutma güçlüğü belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Siroz Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2025 Kardesiz Blog Designed