Ani Tıkanma Nedenleri Nelerdir? Ani Tıkanma Nasıl Geçer?, Ani tıkanma neyin belirtisi? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.
Ani Tıkanma Nedenleri Nelerdir? Ani Tıkanma Nasıl Geçer?
Nefes darlığı, nefes açığı olarakta bilinmektedir. Bireyin günlük aktivitelerini yapmasına engel olan vede yaşam kalitesini düşüren rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için ani tıkanma neyin belirtisi? ve ani tıkanma nasıl geçer? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Ani tıkanma nedenleri nelerdir?
Nefes darlığı, bir çok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Bireyin solup alıp verişini hissetmesi ve bu eylemi yapar iken güçlük hissetmesiyle karakterizedir. Bazı durumlarda akciğere bağlı olarak gelişen nefes darlığı, kalp sorunlarına veya tamamen psikolojik nedenlere bağlı olarak da rastlanabilmektedir. Bu nedenle nefes darlığı, akciğere bağlı nedenler ve akciğer dışı nedenler olarak 2 ayrı statüde değerlendirilmektedir. Ani olarak başlayan nefes darlığı sorunlarının ana kaynağı çoğunluk ile kalp ve akciğere bağlı olarak gelişirken, günler içinde yavaş yavaş ortaya çıkan nedenler de subakut ve kronik nedenler olarak değerlendirilmektedir. Yalnızca akciğer veya kalp rahatsızlığı yaşayan hastalar değil, burun yapısında eğrilik, şişlik şekil bozuklukları, kemik sorunları olan hasta kişilerde nefes alışverişinde sorun yaşayabilmektedir.
Kapalı rinoplasti, genellik ile burundaki şekil bozukluğuna bağlı olarak nefes alışverişi, uyku sorunu gibi sağlık sorunları da yaşayan hastalar olabilmektedir. Nefes darlığı nedenleri genel olarak bu biçimde sıralanmaktadır. Nedeni ne olur ise olsun, nefes darlığı yaşayan bireylerin, bu durumu mutlaka önemseyerek, bir an önce doktora bavurmaları gerekmektedir. Yazımızın devamına giderek ani tıkanma nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Ani Tıkanma Balirtileri Nelerdir?
Ani Tıkanma Nedenleri
– Kan kaybı,
– Akciğer arterlerinde gelişen ani kan pıhtılaşması sonucu görülen pulmuner emboli,
– Sönmüş akciğer olarak bilinen pnömotoraks,
– Pnömoni olarak tanımlanan zatürre,
– Solunum yolu tıkanıklıkları ve yabancı cisim varlığı,
– Tansiyon düşüklüğü,
– Kalp yetmezliği,
– Kalp krizi,
– Astım.
Kronik Ani Tıkanma Nedenleri
– Astım,
– Yaşlılık,
– Restriktif akciğer hastalıkları. Kalp yetmezliği ve anemi,
– Tıkayıcı akciğer hastalıkları. Koah, sigara kullanımı,
– İnterstisyel akciğer hastalıkları. Romatizmal hastalıklar, toz ve gazlara maruz kalma.
Bireyin nefes alıp vermekte zorlanması vede yeteri kadar nefes alamaması olarak tanımlanan nefes darlığı, akciğere bağlı nedenler ve akciğere bağlı olmayan nedenler olarak 2 ayrı başlık altında incelenmektedir. Nefes darlığı nedenleri çoğunluk ile, akciğerde var olan patolojiye bağlı olarak görülmektedir. Akciğere bağlı olmayan nefes darlığı, kalp sorunlarına vede psikolojik nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir. Solup alıp vermeyi güçleştiren rahatsızlık, kalp, akciğer ve diğer hayati fonksiyonlara sahip dokuların yeterince oksijenlenememesine ve karbondioksidin vücut içinde birikmesine yol açabilmektedir. Akciğer kanseri, obezite, guillain barre sendromu, myastenia gravis, verem, panik atak ve anksiyete bozuklukları da nefes darlığına yol açan nedenler arasında bulunmaktadur. Akut veya farklı deyiş ile aniden ortaya çıkan nefes darlığının bazı nedenleri vardır.
Bireyin hayat kalitesinin düşmesine vede günlük yaşantısına engel olan nefes darlığı, ciddiye alınması vede bu duruma neden olan nedenlerin araştırılması gereken rahatsızlık türüdür. Sıklıkla rastlanan bazı nefes darlığı belirtileri bulunmaktadır. Bunların başlıcaları;
– Ayak bileklerinde ve bacaklarda görülen şişlikler,
– Baş ağrısı ve baş dönmesi,
– Kilo kaybı,
– Kalp çarptıntısı,
– Bilinç bozukluğu,
– Dinlenme esnasında solup alıp vermede zorluk,
– Nefes alamadığını hissederek gece uykudan uyanma,
– Normalde rahatlık ile yapılan aktivitelerde zorluk çekme,
– Kronik ve aniden başlayan öksürük,
– Kanlı balgam,
– Göğüs ağrısı,
– Havasız kalma veya boğulma hissi,
– Yorgunluk ve sürekli halsiz hissetme,
– Yeteri kadar nefes alamama hissi,
– Hırıltılı solunum,
– Nefes alıp vermede güçlük.
Ani Tıkanma Nasıl Geçer?
Ani tıkanmaya neden olan nedenin saptanmasından sonra, doktor tarafından uygun tedavi düzenlenerek nefes darlığı şikayetleri giderilmektedir. Nefes darlığına neyin neden olduğu ayrıntılı olarak araştırılmalıdır. Altta yatan hastalığın tedavi edilmesi ile birlikte, nefes darlığı şikayeti de ortadan kalkmaktadır. Yalnız sigara kullanımından uzak durmak, uzun süre ile kirli hava solumamak, kimyasal temizlik ürünlerini karıştırmamak ve solumamak olası nefes darlığı şikayetlerini önlemede yardımcı olmaktadır. Daha iyi bir yaşam için kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmayı da ihmal etmeyiniz.
Nefes darlığının üstesinden gelmenin bazı etkili yolları bulunmaktadır. İlk olarak, nefes darlığına neden olan temel sağlık problemleri, özellik ile astım, koah ya da alerjiler gibi kronik solunum yolu hastalıkları kontrol altına alınmalıdır. Sigara içmeyi bırakmak ya da dumanın olduğu ortamlardan uzak durmak da oldukça önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak, solunum kaslarını güçlendirmek vede akciğer kapasitesini artırmak için faydalı olabilmektedir. Stres yönetimi, doğru nefes tekniklerini öğrenmek ve uyku düzenine dikkat etmek de nefes darlığı sorununu hafifletebilmektedir.
Ani Tıkanma Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin ani tıkanma nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ani tıkanma nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ani tıkanma nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Gebelik Şeker Yükselmesi Nedenleri Nelerdir?