Gebelik Şeker Yükselmesi Nedenleri Nelerdir?

Gebelik Şeker Yükselmesi Nedenleri Nelerdir? Gebelik Şeker Yükselmesi, Gebelik şeker yükselmesi belirtileri hakkında bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Gebelik Şeker Yükselmesi Nedenleri Nelerdir? Gebelik Şeker Yükselmesi

Gebelik Şeker Yükselmesi Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Gebelik Şeker Yükselmesi Nedenleri Nelerdir

Öncesinde diyabet hastalığı bulunmayan ve ilk defa gebeliği esnasında şeker metabolizmasında bozukluk görülen hasta kişiler, gestasyonel diyabet veya sık bilinen ismi ile gebelik diyabeti ve hamilelik diyabeti olarak tanımlanmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için gebelik şeker yükselmesi nedir? ve gebelik şeker yükselmesi nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Gebelik şeker yükselmesi nedenleri nelerdir?

Gebeliğin 24 ila 28 haftaları arasında 50 gr. glukoz tarama testi gebelik şeker yükselmesi için uygulanmaktadır. Bu test için herhangi bir saatte, aç ya da tok olmasına bakılmaksızın 50 gr. glukoz barındıran su içirildikten 1 saat sonra, anne adaynın kan şekerine bakılmaktadır. Kan şekeri 140 mg/dL ya da üzerinde saptanan anne adaylarına 100 gr. oral glukoz tolerans testi uygulanmaktadır. 3 saatlik 100 gr glikoz ile testin yeniden yapılması gerekmektedir. 3 saat sürecek yüklemeden sonra, anne adayının gebelik şekeri olup olmadığı kesin olarak belirlenmektedir. Anne adayına uygulanacak şeker yükleme testi sonrasında, aşırı fiziksel aktivitenin yapılmaması ve bu süreçte herhangi bir şey yenmemesi lazım. Bunlar şeker yükleme testinin doğru sonuç vermesi açısından oldukça önem taşımaktadır.

Şeker hastalığının gebelikten önce var olması veya gebelik döneminde meydana gelmesi, anne adayı ve bebek için bazı risklerin oluşmasını sağlamaktadır. Şeker hastalığı olan anne adaylarında bu süreçte kan şekeri seviyelerinin ne kadar düzenli olması sağlanır ise, diyabet yüzünden oluşacak riskler azaltılmaktadır. Gebelik döneminde meydana gelen şeker hastalığının riskleri gebelikten önce olan şeker hastalığına göre daha az rist barındırır. Yalnız bunun gebelerde mutlaka şeker yükleme testi ile belirlenesi ve tedavi edilmesi lazım. Yoksa anne adaylarında gebelik zehirlenmesi, yüksek tnasiyon, erken doğum, düşük gibi problemler şeker hastası olmayan gebelere göre daha yüksek olmaktadır. Yazımızın devamına giderek gebelik şeker yükselmesi ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Gebelik Şeker Yükselmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik Şeker Yükselmesi Riskleri

Sindirim sisteminde meydana gelebilecek anomaliler,
Kulak anomalileri,
Beyin ve santral sinir sistemine olan anomaliler,
Böbrek anomalileri olması,
İleri aşamada kalp hastalıklarının oluşması,
Bebeğin olması gerekenden küçük olması,
Bebeğin iri olması,
Doğum sonrasında, akciğerin fazla gelişmemesi yüzünden bebekte solunum sıkıntısı,
Doğumdan sonra bebekte hipoglisemi yani, kan şekerinin düşmesi,
Doğumdan sonra bebkte sarılık görülmesi,
Tanı konulmayan ve takip edilmeyen gestasyonel diyabetli gebeliklerde bebeklerinde sorunlar çıkması, normal gebelere oranla iki kat daha fazladır.

Gebelikten önce şeker hastası olan kadınların bebeklerinde bazı anomaliler olabilmektedir. Yalnız gebelikte başlayan şeker hastalığı böyle soruna neden olmamaktadır. Her iki şeker hastalığında, bebeğin fazla kilolu doğması yani, makrozomik bebek gelişimi olabilmektedir. Bu durumda anne adaylarına sezaryen ile doğum yaılacağından, buna bağlı olarak bazı riskler yaşanabilmektedir. Anne adaylarında gebelik döneminde kan şekeri seviyeleri, kontrol altına alındığında, oluşabilecek riskler de buna orantılı olarak azalmaktadır. Bu nedenle anne adaylarında HbA1C ve glikoz seviyelerinin takibide son derece önem taşımaktadır.

Gebelikte Şeker Yükselmesi Tehlikeli Mi?

Gebelikte şeker yükselmesi olması halinde, anne adaylarına normal şeker hastaları gibi ağızdan alınacak şeker ilaçları verilmemektedir. Bunun yerine diyet ve egzersiz uygulamaları insülin verilmesi gibi tedavi yolları tavsiye edilmektedir. Hekimin ve diyetisyenin birlikte hazırladığı, gebelik durumuna uygun diyet programı ile anne adayının beslenmesi sağlanmaktadır. Bu beslenme listesinde dondurma, çikolata, şerbet ile hazırlanan tatlılar, beyaz undan yapılmış yiyecekler bulunmamaktadır. Bu diyet esnasında anne adayının, hekimin önerdiği egzersizleri yapması da, kan şekeri seviyeleri düzenlemeye etkili olmaktadır.

Gebelikte Neden Şeker Yüklemesi Yapılır
Gebelikte Neden Şeker Yüklemesi Yapılır

Bu egzersizler yürüyüş ve yüzme gibi sporlardan seçilmeli. Bu uygulamaların faydalı olmadığı anne adaylarında insülin verilerek, şeker hastalığı kontrol alına alınabilmektedir. Gestasyonel diyabet tanısı konulan anne adayları, doğumdan 6 hafta sonra 75 gr oral glukoz tolerans testi yaptırarak, şeker metabolizması araştırılmaktadır.

Gebelik Şeker Yükselmesi Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin gebelik şeker yükselmesi nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Gebelik şeker yükselmesi nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da gebelik şeker yükselmesi nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kalp Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed