Brakiterapi Hangi Organlara Uygulanır? Brakiterapi Nasıl Uygulanır?, Brakiterapi nedir? Hakkında merak ettiğiniz bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Brakiterapi Hangi Organlara Uygulanır? Brakiterapi Nasıl Uygulanır?

Kanserli hücrelerin yer aldığı yere, doğrudan ışın verebilmek adına vücudun içine küçük radyoaktif kaynakların yerleştirmesine brakiterapi denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için brakiterap nasıl uygulanır? ve brakiterapi kimlere uygulanır? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Brakiterapi hangi organlara uygulanır?
Brakiterapi yöntemi ile küçük volüme en yüksek doz verilir iken, normal dokular korunabilmektedir. Genellik ile dışarından uygulanan tedaviye ek olarak uygulanmaktadır. Tedavinin temel amacı, etraftaki normal dokuları radyasyondan koruyarak tümörlü bölgeye yüksek dozlarda radyoterapi verebilmeyi amaçlamaktadır. Radyoaktif kaynakların özel aplikatörler yardımı ile, doğal bir vücut boşluğuna, ışınlanacak dokuyla temas edecek şekilde yerleştirilmesiyle gerçekleştirilmektedir. En yaygın kullanım alanı kadınlarda rahim vede rahim ağzı kanserleridir. Çoğun ile önce hariici radyoterapi uygulanır, takiben hastalık bölgesinde dozu artırabilmek adına brakiterapiye geçilmektedir. Bu amaç ile en sık kullanılan radyoaktif kaynak iridyum-192 elementi olmaktadır. Kaynak uygulayıcı cihazın içinde muhafaza edilmektedir. Cihaz özel kataterler yardımı ile aplikatörlere bağlıdır. Aplikatörler ise radyoaktif değildir. Bunlar genellik ile ağrılı olmayan bir işlem ile, mesela sadece vajinaya veya vajina ile birlikte rahim içine yerleştirilmektedir.
Bazı hastalar için uygulamadan önce bir sakinleştirici enjeksionu gerekebilmektedir. Çok nadiren genel vede spinal anesteziye gerek duyulmaktadır. Aplikatörler yerleştirildikten sonra, doğru pozisyonda olup olmadığklarının kontrolü için röntgen filmi alınır, gerekir ise düzeltme yapılmaktadır. Brakiterapi baş-boyun tümörlerinde, dil, dudak, cilt kanserleri vede geniz kanserlerinde en sık kullanıldığı bilinmektedir. Bu işlem genellikle ağrısızdır. Hasta brakiterapi odasında, bu süreçte yalnız olup kamea sistemiyle dışarıdaki tedavi ekibi tarafından takip edilmektedir. Uygulama özelliklerine göre, tüm uygulama 20 dakika veya 40 dakikalık bir süreç olmaktadır. Yazımızın devamına giderek brakiterapi uygunma sırasında bazı yan etkiler ile alakalı bilgilere yazımızın devamından ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Brakiterapi Nasıl Uygulanır?
Brakiterapi Tedavisi Esnasında Görülebilen Yan Etkiler Nelerdir?
– Dışkılama esnasında ağrı, seyrek de olsa kanama,
– Nadiren idrarda kanama,
– İdrar yollarında tahrişe bağlı sık idrara çıkma vede yanma.
Brakiterapi Tedavisi Sonrasında Görülebilen Yan Etkiler Nelerdir?
– Nadiren tedaviye bağlı ikincil kanser olasılığı,
– Nadiren kalça ekleminde hasar,
– Çok nadir de olsa vajina, mesana vede kalın barsak arasında doku çatlakları oluşumu,
– Hemoroid hikayesi olan hastalarda dışkılama esnasında ağrı ve kanama,
– Mesane, ince barsak vede kalın barsakta hasar ve kanama,
– Vajinada darlık ve kısalık.

Brakiterapi tedavisine başlamadan önce, bu bölgeye yakın kritik organlardan mesane vede rekuma özel aletler yerleştirilerek, bu organların alacağı dozlar bir monitör yardımı ile görüntülenmektedir. Aplikatörler yerleştirildikten sonra, personel oda dışına çıkar, radyoaktif kaynaklar dışarıdan otomatik olarak yerleştirilmektedir. Tedavi bitiminde de otomatik olarka geri çekilmektedir. Tedavi çoğu merkezde ortalama olarak 5 ila 20 dakika sürer vede hasta bu süre boyunca mümkün olduğunca hareket etmemeye çalışmalıdır.
Çünkü aplikatörler yerinden oynayabilir vede bu doz dağılımını bozmaktadır. Tedavi için önceden belirlenen süre tamamlandığında, hasta evine dönebilmektedir. Bu işlem genellik ile birer hafta ara ile bir kaç defa tekrarlanacaktır. İşlem sonunda radyoaktif kaynak kapatılıp, aplikatörler çıkartıldığında, tüm radyoaktif belirtler ortadan kalkmaktadır. İnsan ilişkilerini bu korku nednei ile sınırlamasına kesinlik ile gerek yoktur.
Brakiterapi Hangi Organlara Uygulanır, eğer ki sizin brakiterapi hangi organlara uygulanır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Brakiterapi hangi organlara uygulanır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da brakiterapi hangi organlara uygulanır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bebekte Ateşin Nedenleri Nelerdir?