Damar Beni Belirtileri Nelerdir?

Damar Beni Belirtileri Nelerdir? Damar Beni Nasıl Tedavi Edilir?, Damar beni nasıl geçer? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Damar Beni Belirtileri Nelerdir? Damar Beni Nasıl Tedavi Edilir?

Damar Beni Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Damar Beni Belirtileri Nelerdir

Ciltte kırmızı-mor lezyonlar ile seyreden vede sıklık ile damar beni olarak isimlendirilen hemajiom, doğumdan var olan ya da doğumdan sonraki bir kaç hafta içinde ortaya çıkan iyi huylu damar tümörü biçiminde tanımlanabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz damar beni nasıl geçer? ve damar beni nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Damar beni belirtileri nelerdir?

Damar çeperlerinin iç tarafında bulunan endotel hücrelerin artışı sonucunda meydana gelen bu tümörler, çocukluk çağının en sık karşılaşılan iyi huylu tümörleridir. Damar beni olarak bilinen bu lezyonlar, yaygın olarak baş vede boyun bölgesinde görülmektedir. Başlangıç evresinde tamamen kırmızı görünümde, sert yapıda vede hafif sıcak durumdadır. İlerleyen evrelerde de biraz daha yumuşak, daha az sıcak ve daha soluk renkli bir hal almaktadır. Lezyon oluşumunu tamamladığında kabarıklığını kaybederek düzleşmektedir. Tıpta konjenital kapiller cilt hemanjiomu olarak isimlendirilen bu lezyonlar, ciltte yüzeysel tutulum gösterip yalnızca o bölgedeki cilt vede kılcal damar dokusunu etkileyebildiği gibi derin yerleşimli olarak meydana gelip farklı organ vede dokuları da etkileyebilmektedir.

En sık rastlanan biçimi, yalnızca deride kırmızı-mor renk değişikliğine yol açan vede bulunduğu bölge ile sınırlı seyreden yüzeysel tutulum şeklidir. Bu tür hemanjiomlar basit hemanjiom tipi olarak isimlendirilmektedir. Yalnız derinin farklı bölgelerinde, bir kaç milimetre ya da bir kaç santimetre büyüklüğünde, birden fazla sayıda lezyon görülmesi, yaygın hemanjiom olarak tanımlanmaktadır. Damar benlerinin %50 ila %60’ı yüzeysel, %15’i derin vede %25 ila %35’i hem yüzeysel, hem de derin tipte meydana gelmektedir. Derin damar benleri varlığında başta karaciğer olmak üzere farklı organlar risk altındadır. Bu yüzden hastaların iç organ tutulumu yönünden değerlendirilmesi vede doku ya da organ hasarını önlemek adına hızlı tedavi girişimlerinin uygulanması gerekmektedir. Yazımızın devamına giderek damar beni belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Damar Beni Nasıl İyileşir?

Damar Beni Belirtileri

Damar benleri genellikle doğumda var olan lezyonlar olduğundan, öncesinde belirti vede bulgu verme imkanız bulunmaz. Yalnız doğumdan bir kaç hafta sonra meydana gelen damar benleri lezyonları için bazı belirtilerden söz edilebilmektedir. Doğumdan sonraki ilk haftalarda deri üzerinde soluk renk değişiklikleri görülmesi, akla damar beni riskini getirmektedir. Telenjektazi olarak isimlendirilen kılcal damar varisleri de genellik ile ilerleyen dönemde damar beni lezyonuna dönüşen yapılardır. Doğumdan sonraki haftalarda bebeğin cilt dokusunda kılcal damar varisleri görülmesi, damar beni belirtisi olarak değerlendirilmei vede yakın takip edilmelidir.

Damar beni belirtisi olarak değerlendirilen bir diğer bulgu da, hipopigmentasyon varlığıdır. Bebeğin cildinde melanin isimli renk pigmentinden yoksun hücreler vardır ve bu hücrelerin olduğu bölgelerde beyaz lekeler meydana gelmektedir. Tıpta hipopigmentasyon olarak isimlendirilen bu durum hemanjiom belirtileri arasında bulunmaktadır. Tüm bunlar hemanjiomun öncül lezyonları olarak değerlendirilen cilt bulgularıdır. Yalnız bunları gözlemlemek sanıldığı kadar kolay olmamaktadır. Damar beni lezyonları genellik ile ortaya çıktığı anda fark edilmektedir.

Damar Beni Belirtileri Türleri

Yüzeysel damar benleri canlı kırmızı renkte, keskin sınırları olan lezyonlardır. Tamamen düz ve yüzeyden hissedilmeyen plaklar biçiminde görülebildiği gibi, cilt yüzeyinde kabarcıklar oluşturan nodüller şeklinde de meydana gelebilmektedir. Damar benlerinin rengi, üstüne bastırıldığında kısmen solmaktadır. Derin damar benleri varlığında, çoğunluk ile normal cilt renginde ya da hafif mor-mavi renkte lezyonlar görülmektedir. Bu lezyonların sınırları tam belirgin değildir. Yüzdeyde bu hemanjiomu besleyen damarları görmek mümkün olmaktadır. Bu tip damar benleri genellik ile bebek ağladığında renk koyulaşması vede çap artışı gibi bulgular göstermektedir.

Damar Beni Evreleri Nasıl İlerler?

Damar benleri hızlı büyüme evresi, bundan sonra durağan evre vede oldukça uzun süren, aşamalı gerileme evresi olmak üzere üç farklı dönemden geçmektedir. Hızlı büyüme evresi, genellik ile 6 ila 10 ay kadar sürer vede bu evrenin sonunda lezyon, gergin, kabarık, parlak kırmızı görünüme ulaşmaktadır. Bir yaş itibari ile durağan evre başlamaktadır. Bu evrede damar benleri lezyonunda herhangi bir değişiklik gözlenmez. 1 yıl kadar süren durağan evreden sonra, gerileme evresi başlar ve bu evrede ortaya çıkan ilk bulgu, damar benlerinin parlak kırmızı rengini kaybetmesidir. Gerileme evresinde lezyon, mor renkte vede daha mat görünümdedir. Bu renk değişikliği lezyonun merkezinden başlar ve çevreye doğru yayılmaktadır. Bu evrede, aynı zamanda lezyon sertliğini de kaybederek daha yumuşak bir hal almaktadır. Gerileme evresi olarak isimlendirilen bu dönem, 5 ila 7 yıl kadar devam eden uzun soluklu süreç olmaktadır.

Damar benlerine neden olan etmen, kesin olarak belirlenmiş değildir. Yalnız bebekte damar beni görülme riskini artıran bazı durumlardan söz edilebilir. Özellik ile duğumda var olan damar beni olguları incelendiğinde, ileri anne yaşı ile damar beni riski arasında ilişki olduğu belirtilmektedir. Bununla birlikte ikiz ya da üçüz gibi çoğul gebelik durumu, gebelikte plasenta ile ilişkili komplikasyonların gelişmesi gibi bazı durumların da bebekte damar beni lezyonlarına neden olduğu belirtilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda damar benleri genetik etkisi olduğuda belirtilmektedir. Aile bireylerinden birinde damar beni bulunması durumunda bebekte damar beni riskinin %34 artış gösterdiği görülmektedir. Aile öyküsünde damar beni olan bebeklerin doğumdan sonra yakın izlenmesi vede detaylı muayene ile değerlendirilmesi oldukça önemlidir.

Damar Beni Nasıl Tedavi Edilir?

Damar benleri, genellik ile iyi seyirli vede kendiliğinden gerileme eğilimli lezyonlardır. Bu neden ile sıklık ile tedavi gerektirmez. Yalnız bazı durumlarda erken girişim gerekebilmektedir. Lezyonların beklenenden hızlı büyümesi vede yüzü deforme etmesi, göz tutulumu görülmesi, lezyonların yutak ya da gırtlak dokusuna yerleşmesi, genital ya da anal dokuda lezyon varlığı, kanama ile seyreden lezyonların olması vede kalp yetmezliğine yol açan damar benleri tabloları, erken girişim gerektiren olgulara örnek olarak sıralanabilmektedir.

Damar beni Tehlikeli Midir
Damar beni Tehlikeli Midir

Geçmişte damar beni tedavisi için cerrahi girişimler, kompresyon sargıları, lazer vede radyasyon uygulamarı, embolizasyon vede kortikosteroidler gibi çok sayıda yöntem tercih edilmiş olsa da günümüzde ilk tedavisinde kullanılan bu ilacın, kan basıncını düşürme vede kan damarlarını genişletme etkisi ile damar beni lezyonlarının gerilemesini sağladığı keşfedilmiştir. Araştırmalara göre propranolol damar beni tedavisi için, en etkili yöntem olarak kabul edilmiştir. Kalıcı hiçbir yan etkisinin bulunmaması bu yöntemin başlıca tercih sebeplerinden biridir. Tedavinin başlangıcında, kan basıncında düşüklük ya da kalp atım hızında azalma gibi yan etkiler görülse de bunlar zamanla gerileme eğilimdedir ve kolayca kontrol altına alınablmektedir.

Damar benleri bu yöntem ile tedavisinde lezyonlar büyük oranda giderilir vede çoğunluk ile tekrarlamanın önüne geçilmektedir. Yalnız bazı durumlarda lezyonlar, gerileme gösterse dahi tamamen kaybolmaz ve bölgede hafif kırmızı bir görüntü kalmaktadır. Bu görüntü özellikel çocukluk döneminde kozmetik bir kusur olarak değerlendirilir vede çocuğun psikososyal gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu gibi durumlarda doktor tarafından hasta kişiye yönelik bazı dermokozmetik uygulamalar uygulanabilmektedir. Damar beni lezyonları, son derece hassas lezyonlar olduğundan yapılacak uygulamalar mutlaka alanında uzman doktorlar tarafından planlanmalı vede steril hastane ortamında uygulanmasına dikkat edilmelidir.

Damar Beni Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de damar beni belirtileri nelerdir yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Damar beni belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı damar beni belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Progesteron Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed