Dizlerde Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Dizlerde Kireçlenme Belirtileri Nelerdir? Dizlerde Kireçlenme Nedenleri, Dizlerde kireçlenme nasıl geçer? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Dizlerde Kireçlenme Belirtileri Nelerdir? Dizlerde Kireçlenme Nedenleri

Dizlerde Kireçlenme Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Dizlerde Kireçlenme Belirtileri Nelerdir

Kalsifikasyon veya kireçlenme, vücut dokusunda, kan damarlarında ya da organlarında kalsiyum birikmesi sonucunda rastlanılmaktadır. Kalsiyumun birikmesi bölgede sertliğe neden olarak vücudun işlevlerini doğru biçimde yerine getirememesine yol açmaktadır. Kalsiyumun her hücrede bulunması vede kan dolaşımı ile vücutta taşınması nedeni ile vücudun herhangi bir bölgesinde kireçlenme ortaya çıkmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz dizlerde kireçlenme nasıl geçer? ve dizlerde kireçlenme nasıl anlaşılır? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Dizlerde kireçlenme belirtileri nelerdir?

Diz kireçlenmesi de dizdeki eklem kıkırdağında kalsiyum birikmesi ile meydana gelmektedir. Dizdeki kıkırdak bir yastık görevi görerek dizin düzgün biçimde bükülmesini vede açılmasını sağlamaktadır. Diz kıkırdağı uyluk kemiğinin uç kısmını, kaval kemiğinin üst bölgesini vede diz kapağının arka tarafını kaplamaktadır. Kıkırdak yıprandığı takdirde kemiklerin arasındaki boşluk azalmaktadır. Bu boşluk azaldıkça kemikler birbirine sürtünür vede kemiklerde tümsekler meydana gelebilmektedir.

Diz eklem kıkırdağının hasar görmesi, bir çok farklı sağlık sorununa neden olabilmektedir. Bu yüzden diz kireçlenmesi semptomları mutlaka iyi bir biçimde yönetilmeli ve tedavi edilmelidir. Yoksa dizlerde ya da bacaklarda çarpıklaşma gibi şekil bozuklukları başlayabilir veya bunlar var ise kötüleşmesine neden olabilmektedir. Enfeksiyonlar, hiperkalsemiye yol açan kalsiyum metabolizması bozuklukları, kalıcı enflamasyon, iskelet sistmeini vede bağ dokularını etkileyen genetik veya otoimmün bozukluklar gibi bir çok faktör kireçlenmede rol oynamaktadır. Genellik ile kalsiyum açısından zengin bir diyet uygulamanın da kireçlenmeye yol açtığı düşünülse de yapılan araştırmalar sonucunda kalsiyumdan zengin diyetlerin kalsiyum birikmesi riskini artırdığına dair bir kanıt bulunmamıştır. Yazımızın devamına giderek dizlerde kireçlenme belirtileri, ile alakalı daha fazla blgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Dizlerde Kireçlenme Nasıl Anlaşılır?

Dizlerde Kireçlenme Belirtileri

Dizleri kıvırarak oturmak zorlaşır veya hasta kişi dizlerini kıvırıp oturamaz,
Bazı hareketler dizlerde kilitlenmeye ya da tutulmaya neden olur,
Hasta kişi yere eğilirken ya da ayağa kalkar iken zorlanır,
Dizler hareket ettirildiğinde çatlama, çıtırtı ya da gıcırtı sesleri çıkar,
Dizler şiş görünebilir veya dizlerde şişkinlik hissi olabilir,
Hareket halinde ağrı artar. Yalnız dinlenme sonrasında hafifler,
Dizler özellik ile sabahları ya da uzun süre oturduktan sonra kalkınca sertleşir.

Diz kireçlenmesi dizdeki eklem kıkırdağının aşınması veya hasar görmesi halinde oluşmaktadır. Eklem kıkırdağı kemiklerin uç kısmında yer alan ve eklemlerin hareket etmesini sağlayan sert ve lastiğe benzer dokudur. Darbe ve sarsıntılara karşı da koruma sağlayan bu doku, dikkat edilmez ise çabuk aşınabilmektedir. Kıkırdağın aşnması da kireçlenmeye neden olmaktadır. Dizlerde kireçlenmenin en sık rastlandığı semptom ise ağrıdır. Kireçlenmeye başlayan dizler, yürümek vede merdiven çıkmak gibi günlük yaşam aktivitelerini oldukça zorlaştırmaktadır. Yalnızca dizler hareket ettiğinde değil, hareketsiz otururken de ağrı hissedilebilmektedir. Ortaya çıkan bu semptımlar hasta kişinin hareketlerini vede günlük yaşantısını kısıtlayabilmektedir. Oturup kalkmak, yürümek, merdiven inip çıkmak ya da arabaya binmek veya arabadan inmek zorlaştırmaktadır. Bu neden ile hasta kişi bunları yapmaktan kaçınabilmektedir. Yalnız dizlerin daha az hareket ettirilmesi eklemin daha da zayıflamasına vede semptomların şiddetlenmesine neden olmaktadır.

Dizlerdeki Kireçlenme Nasıl Yok Olur
Dizlerdeki Kireçlenme Nasıl Yok Olur

Diz kireçlenmesi tedavisinde yöntem hasta kişinin yaşı, durumu ve ağrının şiddeti gibi faktörlere bağlı olarak planlanır. Eğerki kıkırdak kaybı söz konusu ise, bu durum tedavi edilemez. Yalnız bunun neden olduğu ağrıyı azaltmak vede dizlerin daha fazla hasar almasının önüne geçmek mümkün olmaktadır. Dizlerde kireçlenme için bir çok farklı tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Hasta kişiye diz kireçlenmesi tedavisinde eklem ağrısını vede var ise iltihabın şiddetlenmesinin engelleyebilecek egzersiz değişikleri önerilebilmektedir. Koşma ve zıplamayı içeren egzersizlerden kaçınmak ve bunlar yerine hasta kişinin aktif kalmasını sağlayan daha hafif egzersizler önerilmektedir. Bu sayede diz çevresindeki kasların güçlendirilmesi sağlanarak eklemin daha stabil hale getirilmesi sağlanmaktadır. Bu da ağrının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Diz eklemini hareketli vede esnek tutmaya destek olması adına germe egzersizleri tavsiye edilmektedir.

Dizlerde Kireçlenme Tedavi Edilir Mi?

Eğerki kilo nedeni ile diz kireçlenmesi olşmuş ise, kilo kaybı da gerekli olabilmektedir. Az miktarda kilo vermek dahi kireçlenmenin yol açtığı ağrının azaltılmasına katkıda bulunabilmektedir. Yalnız hasta kişi diz kireçlenmesi nedeni ile günlük aktivitelerii yerine getirmekte sorun yaşıyor ise fizik tedavi gerekebilmektedir. Kasları güçlendirmek vede eklemleri daha esnek hale getirmek için fizik tedavi egzersizleri de yardımcı olabilmektedir. Eğersiz vede kilo kaybının yanı sıra, diz kireçlenmesi tedavisinde yürüme aparatları, dizlik ya da ilaç da tercih edilebilmektedir.

Gerekli durumlarda bu tedavilerin bir kombinasyonu uygulanabilmektedir. Yalnız bu tedaviler semptomalrın iyileştirilmesini sağlamadı ise, semptomlar hasta kişinin yaşam kalitesini etkiliyorsa veya diz eklemidne parçalanmalar görülüyor ise cerrahi tedavi yöntemleri önerilmektedir. Diz kireçlenmesinin ameliyat ile tedavisnde artroskopi, osteotomi ve artoplasti olmak üzere 3 yöntem vardır. Bunların yanı sıra PRP ve radyofrekans ablasyon gibi yöntemler de diz kireçlenmesi tedavisinde kullanılmaktadır.

Dizlerde Kireçlenme Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de dizlerde kiraçlenme belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Dizlerde kiraçlenme belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı dizlerde kiraçlenme belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Omurga Kırıkları Nerelerde Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed