Omurga Kırıkları Nerelerde Olur?

Omurga Kırıkları Nerelerde Olur? Omurga Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?, Omurga kırıkları nasıl anlaşılır? Hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.

Omurga Kırıkları Nerelerde Olur? Omurga Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Omurga Kırıkları Nerelerde Olur
Sayfa İçeriği: Omurga Kırıkları Nerelerde Olur

Omurga kırıklarının %5 ya da %10’u boyun omurlarında, %70’i sırt vede bel omurlarında ve geri kalanı da daha aşağı bölgelerde görülmektedir. En sık yaralanan bölge sırt vede bel omurlarının birleştiği 12. sırt omuru ve 1. bel omuru, omurganın en hareketli bölgesinde yer almaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz olduğumuz omurga kırıkları nasıl anlaşılır? ve omurga kırıkları nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Omurga kırıkları nerelerde olur?

Omurgaya düşme veya çarpma gibi bir güç uygulandığında, omurgadaki kemik yükü taşuayamayabilmektedir. Bu durum omurganın ezilerek kırılmasına neden olabilmektedir. Sıkıştırma hafif ise, sadece hafif ağrı ve minimum deformasyon yaşanmaktadır. Genellik ile yüksek enerjili travmalar sonrasında ortaya çıkmaktadır. Omurga kırıklarının kemiklerin gücünü yitirmesine yol açan osteoporoz sorunundan kaynaklanan özel bir tipi daha görülmektedir. Günlük olağan aktivitelerde bile ortaya çıkabilen bu kırıklar, daha çok ileri yaşlarda rastlanılan kemik zayıflığına bağlı gelişmektedir. Eğer omurilik ya da sinir köklerini etkileyen travma şiddetli de, şiddetli bir ağrı yaşanabilmektedir. Bu durum bir süre sonra kifoza nedne olabilmektedir. Özellik ile osteoporoz hastalarında, hastalık kemiklerin zayıflamasına neden olduğu için, bu durum kırıkların, özellikle de omurga kırıklarını en yaygın risk faktörleri arasında bulunmaktadır.

Omurga kırıkları genellik ile yüksek enerji travmalara bağlı gelişebilmektedir. Trafik kazaları en sık nedenlerden biri olarak gösterilir. Bunun dışında düşmeler, ateşli silah yaralanmaları vede spor kazaları omurga kırıklarının başlıca nedneleri arasında yer almaktadır. Osteoporozu olan yaşlılarda ve omurga tümörü olan hasta kişilerde de, bu hastalıkların etkilediği omurga kemikleri zayıfladığı için hafif düşmeler gibi düşük enerjili travmalar sonrası bile ciddi kırıklar meydana gelebilmektedir. Omurga kırıkları hasta kişilerin %80’i 18 ila 50 yaş arası bireylerdir. Erkekler kadınlara göre 4 kat daha fazla omurga kırığı geçirme riskine sahiptir. Yazımızın devamına giderek omurga kırıklarının belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Omurga Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Omurga Kırıklarının Belirtileri

Felç,
Halsizlik,
Uyuşma, karancalanma ve kas spazmı,
Sırt ya da boyun ağrısı,
Bağırsaklarda ya da mesanede meydana gelen değişikler,
Kollarda ya da bacaklarda hareket kaybı.

Omurga kırıklarının erken dönemdeki belirtileri, yaralanmanın şiddetine vede yerine göre farklılık göstermektedir. Boyun, sırt ve bel ağrısıyla kas spazmı başlıca bulgular arasındadır. Omurilik yaralanması da var ise, uyuşukluk, kol vede bacaklarda hissizlik, kuvvet kaybı, idrar, dışkı kaçırma ya da yapamama gibi çeşitli şikayetler olabilmektedir. Geç dönemde de sinir yaralanması olmayan hasta kişilerde yeterli tedavi uygulanmaz ise omurgada kamburluk oluşması ve bunun yaratabileceği şiddetli ağrı en sık görülen şikayettir. Sinir yaralanması olan hastalar da felç ve onun getirdiği sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Öncellikli ve en önemli belirtisi ise ağrıdır. Travma geçiren ve omurgasının herhangi bir bölgesinde ağrı şikayeti ile gelen her hasta kişide istisnasız olarak çok ağır travmalarda, hasta kişinin bilinç kaybı olduğu durumlarda ya da hasta kişinin ağrıyı tarif etmesine gerek olmadan aksi ispat edilene dek omurga kırığı olarak kabul edilmektedir.

Omurga Kırığı Olursa Ne Olur
Omurga Kırığı Olursa Ne Olur

Omurga kırıklarının tedavisinde, öncellik ile uzman bir doktor tarafından omurganın yük taşıma işlevini yapıp yapamayacağı ve sinir yaralanması olup olmadığı tespit edilmektedir. Nörolojik yaralanmaya neden olmayan ve omurganın yük taşımasında bir sorun olmayacağı düşünülen hasta kişilerde ana yaklaşım, ağrı tedavisi olmaktadır. Duruma göre kısıtlı süreler yatak istirahati vede tespit edici korseler önerilebilmektedir. Yalnız, kırık nedeni ile omurganın bütünlüğü bozulmuş ve yük taşıma işlevini yerine getiremez hale gelmişse ve özellik ile kısmi veya tam felç durumu mevcut ise mutlaka cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Omurilik yaralanması olmayan hasta kişilerde ağrının kontrolü ve omurganın bütünlüğün sağlanması, tamir edilmesi planlanmaktadır. Yaralanmış omurgada tahribatın zaman içinde ilerleyerek kamburluğa yol açmasını veya artan kamburluk ile omurilikte başta olmayan bir yaralanma olmasını engellemek başlıca planlanır. Omurilik yaralanması olan hasta kişilerde yaralanmaya nedne olan kemik baskısı, omurilik sıkışması gibi durumlar düzeltilmeye çalışılmaktadır. Bu tedavinin erken dönemde uygulanması özellik ile kısmi felci olan hastalarda oldukça önemlidir. Çünkü kısmi felç olan hasta kişilerin iyileşme şansı daha yüksek olmaktadır. Tam felç gelişmiş hastalarda da iyileşme şansı daha az olabilmektedir. Yalnız, bu hasta kişilerin de erken rehabilitasyonu için kırık omurganın sürat ile tamir edilmesi ve bütünlüğünün kazanılması gerekmektedir.

Omurilik Yaralanması Nasıl Oluşur?

Omurilik yaralanmaları geellik ile omurga kırıkları sonrası kırılan kemiğin omuriliğin geçtiği kanalı daraltması ile ortaya çıkmaktadır. Yalnız, özellikle çocuklarda nadir olarak herhangi bir kemik kırığı olmadan omuriliğin aşırı gerilmesiyle de meydana gelebilmektedir. Omurga kırıkları ve yaralanmaları omurganın boyun kısmından kuyruk sokumuna kadar herhangi bir bölgesinde olabilmektedir.

Omurga kırığı olur ise, bel vede sırt bölgesinde olduğunda hasta kişinin belden aşağısında felç olur iken, boyun bölgesinde olduğunda hem kollarda, hem de bacaklarda felç oluşmaktadır. Bu yüzden omurga kırıkları mutlaka bir omurga cerrahi tarafından değerlendirilmeli vede tedavi kararı ve takibi yine bir omurga cerrahi tarafından yapılmalıdır. Omurga kırıklarının iyileşme süresi yeterli sterilizasyon ya da immobilizasyon hareketsizlik sağlanmış ise, ortalama 3 ila 6 hafta arasındadır. Ama bazı ciddi omurga kırıklarında bu süre geçmesine rağmen omurga kırığında kaynaşma çok yavaş olabilmektedir. İyileşme hasta kişinin kendi kişisel durumu ile ilgili olabilmektedir.

Omurga Kırıkları Nerelerde Olur, eğer ki sizin de omurga kırıkları nerelerde olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Omurga kırıkları nerelerde olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı omurga kırıkları nerelerde olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Omurga Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed