Hematüri Nedenleri Nelerdir?

Hematüri Nedenleri Nelerdir? Hematüri Kendiliğinden Geçer Mi?, Hematüri hangi hastalığın belirtisi? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Hematüri Nedenleri Nelerdir? Hematüri Kendiliğinden Geçer Mi?

Hematüri Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Hematüri Nedenleri Nelerdir

Kelime anlamı olarak idrarda kan görülmesi olarak bilinen hematüri, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülmektedir. İdrarda kan görülmesi, her yaştan erkek vede kadınların rastlayabileceği durumdur. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hematüri hangi hastalığın belirtisi ve hamtüri kendiliğinden geçer mi? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Hematüri nedenleri nelerdir?

İdrarda kan görülmesi, bir çok kişide endişe verse de, çoğu zaman zararsız durumdur. Üreter, böbrek, mesane, üretradan meydana gelen idrar yolu sisteminin herhangi birinden kaynaklanan durumdur. Bazı durumlarda ciddi hastalığın belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle dokturunuz, nedenini anlamak amacı ile bazı testler yapabilmektedir. Hematüri, sadece belirtidir. Bu nedenle tedavi planı, buna neden olan rahatsızlığa bağlı olarak yapılmaktadır. İdrarda kan görülebilen, kana brüt hematüri denmektedir. Sadece mikroskop altında görülebilen idrar kanı, hekim idrarı test ettiğinde bulunmaktadır. Bireyin fark edip hekime gitme ihtiyacı duyduğu duruma da, makroskopik hematüri denir. Her iki çeşitte de kanamanın nedenini saptamak oldukça büyük önem taşımaktadır. Çünkü tedavi planı nedene bağlı olarak biçimlendirilmektedir. Yazımızın devamına giderek hematüri nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Hematüri Belirtileri Nelerdir?

Hematüri Nedenleri

Yorucu egzersiz,
Bazı ilaçlar,
Aile öyküsü,
Yeni bir enfeksiyon,
Yaş,
Böbrek hasarı,
Kalıtsal bozukluklar,
Kanser,
Böbrek hastalığı,
Prostat büyümesi,
Mesane ya da böbrek taşı,
Böbrek enfeksiyonları,
İdrar yolu enfeksiyonları.

Hematüri Belirtileri

Hematüri, kanlı idrarda genellik ile çok belirti olmadan kendini göstermektedir. Normal soluk sarı renk yerine, kırmızı kan hücrelerinin varlığına bağlı olarak kırmızı, pembe vede kola renginde idrar olmaktadır. Kırmızı tonajlı idrar üretmek, çok az kan alır vede kanama ağrılı olarak seyretmez. Çoğu zaman önemli bir durum teşkil etmese de, idrarda kan gördüğünüzde hekime görünmenizde fayda vardır. Nadirde olsa altında başka bir hastalık yatabilmektedir. Kullanılan bazı ilaçlar, pancar, çilek gibi bazı yiyecekelre bağlı olarak idrar rengi kırmızıya dönebilmektedir. Yalnız ilaçlar, yiyecekler ya da egzersizin neden olduğu idrar rengindeki değişiklik bir kaç gün içinde kaybolabilmektedir. Semptomların devam etmemesinden anlaşılmaktadır. Hemtüri, bir hastalığın semptomu olarak meydana geldiği için, hastalığın ne olduğuna göre belirtiler şekillenmektedir.

Hematüri Kaç Günde Geçer
Hematüri Kaç Günde Geçer

İdrardaki kanın nedenini bulmak için, yapılabilecek bazı testler vede muayeneler bulunmaktadır. Tıbbi geçmişin de konuşulmasını içeren fiziki muayene, Kanamanız idrar tahilili yolu ile tespit edilmiş olsa da, idrar da hala kırmızı kan hücretlerininin mevcut olup olmadığını anlamak adına başka bir test yaptırmanız gerekir. İdrar tahlili ayrıca, idrar yolu enfeksiyonu ya da böbrek taşlarına sebebiyet veren mineral varlığını da gösterebilmektedir. Hematüri, nedenini bulmak için görüntüleme testi yapılması lazım. Hekiminiz MR, CT ya da ultrason muayenesi yapılması tavsiye edecektir. Mesane vede üretrayı hastalık belirtileri açısından inceleme işlemi yapılmaktadır.

Bazı durumlarda idrar kanamasına neyin neden olduğu bulunamaz. Bu durum ile karşı karşıya kalındığında sigara içmek, çevresel toksinlere maruz kalmak ya da radyasyon tedavisi öyküsü gibi mesena kanseri için risk faktörleri mevcut ise, düzenli takip testlerinin uygulanması tavsiye edilmektedir.

Hematüri Nasıl Tedavi Edilir?

Hematüri tedavisi neden olan duruma bağlı olarak, idrar yolu enfeksiyonunu temizlemek adına antibiyotik alınması, prostatın küçültülmesi için reçeteli ilaç kullanılması veya şok dalgası tedavisi uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda tedavi uygulanmasına gerek kalmaz. Hekiminiz ilk değerlendirmeye bağlı olarak, bir neden ulaşamazsa veya meseane kanseri için risk faktörü barındırıyor ise, 3 ile 6 ayda bir idrar testi takibi yapılmasını vede kan basıncının izlenmesi gerektiğini önermektedir.

Hematüri Nedenleri Nelerdir, idrarda kan görülmesi bazı durumlarda ciddi durumdur vede kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. İdrarda kan görülmesinin nedenleri arasında böbrek taşları, enfeksiyonlar, böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları vede idrar yolu kanserleri olabilmektedir. İdrarda kan görülmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması lazım. Eğer ki sizin hematüri nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hematüri nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da hematüri nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Domates Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed