Heparin Hangi Durumlarda Kullanılır?

Heparin Hangi Durumlarda Kullanılır? Heparin Nedir?, Heparin kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Heparin Hangi Durumlarda Kullanılır? Heparin Nedir?

Heparin Hangi Durumlarda Kullanılır
Sayfa İçeriği: Heparin Hangi Durumlarda Kullanılır

Kan pıhtılarını tedavi etmek ve önlemek adına kullanılan enjete edilebilir ilaca heparin denir. İlaç olarak tedavi amaçlı kullanılan bu antikoagülanın çoğunluk ile hastane koşullarında uygulanması esas olmaktadır. Bu neden ile heparin hastanelerde intiravenöz infüzyon şeklinde uygulanabilen ilaçtır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz heparin nedir? ve heparin kullanırken dikkat edilmesi gereken nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Heparin hangi durumlarda kullanılır?

Genel olarak bakıldığında bu maddenin pıhtılaşmayı önleyen antitrombin proteinlerin sentezzini artırması çalışma mekanizmasını da açıklamaktadır. Damar yoluyla veya deri yolu ile belirli dozlarda uygulanabilen bu ilaç mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır. Bu madde vücutta üretilebilen şeker içerikli bir moleküldür. Mukopolisakkarit karışımından oluşan madde ağırlık ile karaciğer ve akciğer dokularında sentezlenmektedir. İlaç sektöründe elde edilebilmesi için ağırlıkla inek akciğerlerinden izole edilebilmektedir.

Heparinin farklı kullanım amaçları olabilmektedir. Kan ile ilgili sorunlarda veya kalp-damar hastalıklaırnda antikoagülan ajanın kullanımı daha önceliklidir. Heparin, hastalıklar ile mücadele edebilmek için listenin illk sırasında gelen kan inceltici ilaçtır. Böylelikle pıhtının oluşmasını ve büyümesini önlemede yardımcı olmaktadır. Mevcut pıhtıları parçalama özelliği olmayan ilacın vücudun pıhtılaşmayı önleyen mekanizmalarını destekleme özelliği bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek heparin hangi durumlarda kullanılır, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Heparin Kullanıldığı Hastalıklar

Heparinin Kullanıldığı Durumlar

Diğer komplikasyonlar,
Ameliyat durumu,
Derin ven trombozu hali,
Kalp rahatsızlıkları,
Pulmoner emboli durumu,
İnme riski.

Ani kalp krizi, akut koroner sendrom, atriyal fibrasyon gibi rahatsızlıklar pıhtılaşma durumunu meydana getirebilmektedir. Cerrahi müdahalelerde damar vede diğer dokular zarar görebilir, bu süreçte pıhtılaşma faktörü artabilmektedir. Diğer bir yandan ciddi ameliyatlardan sonra uzun bir süre yatma eylemi gerçekleştirebilmektedir. Hareketsizliğin bu süreçte artması pıhtılaşma riskini de artırabilmektedir. Bacaklardan kirli kanı, kalbe taşıyan toplardamarlarda pıhtılaşmanın oluştuğu duruma derin ven trombozu denir. Yatalak hasta kişilerde, ciddi bacak yaralanmalarında veya uzun süre hareketsizlik durumunda toplardamarlarda pıhtı oluşabilmektedi.r Böylece damarda tıkanıklıklar yaşanabilmektedir.

Kalp hastalıklarında atar, toplar veya kılcal damarlarda kan akımı zayıflayabilir vede pıhtı oluşumu meydana gelebilmektedir. Pıhtıların varlığı damarların çapını küçültür, tıkanan damarlar kalp dokusunun beslenmesini engelleyerek olumsuzluklar yaratabilmektedir. Derin damar trombozu varlığında gözlemlenen bir durum olması nedeni ile akciğer sağlığını doğrudan etkilemektedir. Akciğer damarlarının tıkanması ile sonuçlanan komplikasyonda oksijenin vücuda alınmasını doğrudan etkilemektedir. Beyin damarlarında pıhtı oluşuma bağlı tıkanma veya damar hasarına bağlı kanama görülmesi inmeye neden olabilmekteidir. Eğerki damar tıkanıklığı beyinde oluşur ise, dokuların beslenmesi önlenerek hasar oluşturabilmektedr. Damarda oluşan pıhtılar damarın iç çeperinde kümeler halinde pıhtılaşma olasılığını yükseltebilmektedir.

Heparin ilacın hastanın damar içine verilmesi ile uygulanmaktadır. Bu süreçte izlenen basamaklar ise; Hasta kişinin sağlık profiline, vücut kilte indeksine, mevcut hastalığının durumuna vede pıhtı riskine göre ilacın dozu belirlenebilmektedir. Uygulanma süresi de aynı şekilde hasta kişinin durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak günde 1 ila 6 dozda enjeksiyon gerçekleştirilebilmektedir. Hasta kişinin riskine göre ilaç aralıksız bir seferde damar yolu ile verilebilmektedir. Hasta kişinin damar yoluna öncelikle küçük bir kareter yerleştirilir, bir tüp formu olan bu yapı uygulama sürecinde sabit kalmaktadır. Damara verilen ilaç kontrol altında tutularak tamamlanmaktadır. Deri altına veya kas dokusuna enjeksiyon şeklinde ilaç uygulanabilmektedir. Evde de uygulanabilen enjeksiyonun bir sağlık personeli tarafından yapılması tavsiye edilmektedir.

Heparin Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Heparin kullanmadan önce beslenme düzeni vede bazı kullandığı ilaçları göz önünde bulundurarak bir tedavi planı çıkarılması gerekmektedir. Bu doğrultuda ilaç ve besin etkileşimleri dikkate alınması önemlidir. Bazı bitkisel gıda takviyeleri vitaminler ve besinler ilaçla etkileşime girerek etkinliğini azaltabilmektedir.

Tüketilmemesi Önerilen Besin Grupları

Trombolitik özellik gösteren bazı bitkiler,
Kumarin içeren bitkisel ürünler,
K vitamini içeriğine sahip besinler,
Bazı takviye edici ürünler,
Salisilat içeriğine sahip bitkiler.

Beslenme rutininin yanında bazı ilaç kulanımı vede yaşam stilinde de değişikler yapılması gerekebilmektedir. Diğer dikkat edilmesi gereken durumlar ise;

Heparin Hangi ilaç Grubuna Girer
Heparin Hangi ilaç Grubuna Girer

Uygulama esnasında görevlinin ilacın çözeltisinin şeffat olmasına dikkat etmesi oldukça önemlidir. Solüsyonda partiküler varsa veya bulanık varsa kullanılmaması gerekmektedir. Yaşlı kişilerin özellikle böbrek aktivitesinde bozukluk varsa, ilacın alım dozları hekim kontrolünde belirlenmesi kritiktir. Alkol, sigara vede tuz kullanımının sınırlandırılması önerilmektedir. Sigara heparin düzeyini aşağı çekebilir iken, alkol alımı mide kanaması riskini yükseltebilmektedir. Kan inceltici bir ilaç uygulandığından yaralanma riski oluşturabilecek rutinlerden ve ağrı sporlardan uzak kalınması önerilmektedir. Cilt üzerinde tırnak makası, jilet gibi malzemelerin kullanımına özen gösterilmesi gerekirken ağız sağlığında kürdan ve diş fırçası kullanımına da dikkat edilmesi önerilmektedir. Anti-enflamatuar ilaçlar, aspirin ve diğer kanın pıhtılaşmasını yükselten ilaçların kullanımı söz konusu ile hekime danışılmalıdır.

Heparin Kullanımında Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Koordinasyonun bozulması, konuşmada zorluk çekme ve denge kaybının görülmesi,
Genel ve cilt üzerinde alerjik semptomların görülmesi,
Şiddetli bir şekidle baş vede mide ağrısı semptomları,
Gereğinden fazla terleme ve kusma reaksiyonlarının görülmesi,
Dışkının renginin koyulaşması vede kabızlık yaşanması,
Karaciğer enzimlerinin yükselmesi,
İştah kaybı, yorgunluk ve halsizlik görülmesi,
Bölgesel olarak vücudun uyuşması ve kas zayıflığı,
Kanlı tükürük, kanlı idrar ve burun kanaması,
Cildin sebepsiz morarması,
Eklemlerde ödem ve ağrı semptomu,
Diş etlerinde kanama görülmesi,
Regl düzensizliği ve yoğun regl kanaması.

Heparin ilacının tüm kişiler tarafından kullanımı uygun görülmeyebilmektedir. özellikle bazı kronik hastaları olan bireyler, yaşlılar, hamileler ve çocuklar için sakıncalı olabilmektedir. Hamile ve emziren annelerde bazı durumlarda zorunlu olarak ilaç kullanılaiblmektedir. Plasentaya ve anne sütü ile ilacın bebeğe geçmediği bilimsel yayınlarla belirtilirse de bazı durumlarda bebeğin sağlığını negatif etkileyebilmektedir. Bu açıdan hekimin kontrolünde ilacın kullanımı belirli aralıklar ile gerçekleştirilebilmektedir. Heparin en temel anlamda kan sulandırıcı ilaçtır. Heparin damar yolu veya deriden enjeksiyon yolu ile vücuda uygunabilmektedir.

Heparin Hangi Durumlarda Kullanılır, eğer ki sizin de heparin hangi durumlarda kullanılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz.
Heparin hangi durumlarda kullanılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı heparin hangi durumlarda kullanılır hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Odinofaji Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed