Odinofaji Nedenleri Nelerdir?

Odinofaji Nedenleri Nelerdir? Odinofaji Belirtileri Nelerdir?, Odinofaji nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Odinofaji Nedenleri Nelerdir? Odinofaji Belirtileri Nelerdir?

Odinofaji Ne Kadar Sürer
Sayfa İçeriği: Odinofaji Ne Kadar Sürer

Yutma esnasında yaşanan ağrı ya da rahatsızlıkla karakterize olan tıbbi duruma odinofaji denir. Yaşanan bu rahatsızlık ağızda, yemek borusunda ya da boğazda hissedilebilir vede genellikle yemek yer iken ya da sıvı tüketimi ile birlikte yaşanmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz odinofaji belirtileri nelerdir? ve odinofaji nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Odinofaji nedenleri nelerdir?

Odinofaji oluştuğunda, meydana gelen ağrının şiddeti vakanın derecesine bağlı olmaktadır. Herhangi bir hastalığa bağlı olmayan odinofaji genellikle kısa süre içinde geçer ve ağrı ortadan kaybolmaktadır. Bu duruma neden olan faktörler arasında yakın zamanda ağızda yanık oluşması, besin lokmalarının büyük şekilde yutulması, boğaza-yemek borusuna bir şey sıkışması ya da boğaz kuruluğu bulunmaktadır. Disfaji ile odinofaji arasındaki en temel fark disfajinin daha şiddetli vede ciddi bir durum olmasıdır. Disfaji komple bir yutma güçlüğünü ifade eder iken, odinofajide de yutma esnasında ağrı söz konusudur ve rahatsızlık ağrıyla sınırlı olmaktadır. Odinofaji tedavisi de nedene bağlı olarak yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ya da cerrahi müdahaleyi içerebilmektedir. En sağlıklı karar hekim tarafından verilmektedir.

Odinofaji, ağız, yemek borusu, boğaz ya da boyun dokularını tahriş eden, iltihaplandıran ya da hasara uğratan akut vede kronik bir biçimde meydana gelmektedir. Neden olan faktörler de genellikle enfeksiyonlar, gastroözofageal reflü hastalığı, eozinofilik özofajit ve radyasyona bağlı hasardır. Daha az yaygın olarak da akalazya, yaralanma vede özofageal darlık da odinofajiye yol açabilmektedir. Yazımızın devamına giderek odinofaji nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Odinofaji Belirtileri Nelerdir?

Odinofaji Nedenleri

Nadir olarak yemek borusu kanseri,
Özofageal darlık,
Yaralanmalar,
Akalazya,
Radyasyona bağlı hasarlar,
Eozinofilik özofajit,
Gastroözofageal reflü,
Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar.

Eozinofilik özofajit, vücudun bağışıklık tepkisinde rol oynayan özel beyaz kan hücreleri olan eozinofillerin yemek borusunda birikmesi ile gelişen kronik vede alerjik inflamatuar durumdur. Bu inflamatuar durumun sonucunda adinofajigörülebilmektedir. Bunların yanında radyasyona bağlı hasarlar, akalazyı, yaralanmalar, özofageal darlık vede nadir de olsa yemek borusu kanseri de odinofajiye neden olabilmektedir. Gastroözofageal reflü hastalığı, mide asidinin yemek borusuna geri akması ve astarını tahriş etmesi olarak rastlanmaktadır. Tekrarlayan asit reflü, yemek borusunda iltihaplanmaya neden olarak yutma esnasında ağrı ortaya çıkarabilmektedir.

Soğuk algınlığı, grip, covid-19 ya da sitomegalovirüs gibi viral enfeksiyonlar odinofajiye neden olabilecek yaygın faktörler olarak kabul edilmektedir. bu virüsler boğazdaki yapıları vede dokuları iltihaplandırarak ağrılı, yutma vede burun aktıntısı, yogrunluk, öksürük vede vücut ağrıları gibi diğer semptomlara neden olabilmektedir. Enfeksiyon vücudu terk etitğinde yutma sorunları da genellikle ortadan kalkmaktadır. Streptokokal farenjit gibi bakteriyel enfeksiyonlar da yutma eylemi esnasında yoğun ağrıya neden olabilmektedir. Bu enfeksiyonlar genellik ile bademcik şişmesi ve boğazda kızarıklıkla karekterizedir. Bazen beyaz lekeler, ateş, titreme vede boyunda şişmiş lenf düğümleri de bu belirtilere eşlik edebilmektedir. Candida albicans isimli mayadan kaynaklanan bir mantar enfeksiyonu olan oral pamukçuk gibi mantar enfeksiyonları da odinofaiye yol açabilen bir başka enfeksiyon grubudur.

Odinofaji Nasıl Tedavi Edilir?

Odinofajiyi işaret eden belirti ve şikayetler söz konusu olduğunda, genellikle endoskopi yapılır ve tanı konulmaktadır. Endoskopi dışında hekimin gerekli gördüğü durumlarda kan testleri ya da başka görüntüleme yöntemleri de istenebilmektedir. Altta yatan neden, odinofajinin tedavisi belirlemektedir. İlaçlık bir durum söz konusu ise, reçeteli ilaçlar yolu ile ağrının giderilmesi amaçlanmaktadır. Daha şiddetli vakalarda yemek borusunun genişletilmesi ya da tümörlü hücrelerin çıkarılmasını içeren cerrahi operasyonlar gerekebilmektedir. Vakanın durumuna bağlı olarak hekim tarafından en doğru tedavi seçeneği planlanmaktadır.

Odinofaji Nedenleri Nelerdir
Odinofaji Nedenleri Nelerdir

Odinofaji, altta yatan ndene bağlı olarak iyileşme süreci değişen durumdur. Enfeksiyona bağlı bir odinofajiden söz edilecek ise, bu durum enfeksiyonun vücuttan gitmesi ile yok olmaktadır. Yalnız bir kaç haftadan daha uzun süren vakalarda hekim kontrolü gerekebilmektedir. Yutma esnasında fiziksel zorluk anlamına gelen disfajiden farklı olarka, odinofaji de özellikle yutma eylemi esnasında oluşan ağrı ile karakterizedir. Disfaji odinofajiye göre daha şiddetli ve yutma esnasında ağrı, yanma ve takılma gibi çok daha fazla rahatsızlık hissettirmektedir.

Odinofaji Nedenleri Nelerdir?, eğer ki sizin de odinofaji nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz.
Odinofaji nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı odinofaji nedenleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Smegma Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed