HPV Aşısı Kimlere Yapılmalı?

HPV Aşısı Kimlere Yapılmalı? HPV Aşısı Riskli Mi? HPV aşısı kaç doz uygulanmalı? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

HPV Aşısı Kimlere Yapılmalı? HPV Aşısı Riskli Mi?

HPV Aşısı Kimlere Yapılmalı
Sayfa İçeriği: HPV Aşısı Kimlere Yapılmalı

HPV aşısı, hem kadınları hem de erkekleri insan papillome virüsü olarak bilinen HPV virüsüne karşı birincil derecede korumak amacı ile uygulanmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz HPV aşısı kaç doz uygulanmalı? ve HPV aşısı riskli mi? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki HPV Aşısı kimlere yapılmalı?

HPV aşısı, kadınlarda özellik ile rahim ağzı kanseri vede genital siğillere karşı koruma sağlamaktadır. Bunların yanı sıra HPV virüsünün neden olduğu vulva, vajina, penis ya da rektum kanserine karşı koruma sağlamak ile birlikte yine HPV’nin neden olduğu boğaz, ağız, baş ve boyun kanserlerine karşı da kişiyi korumaktadır. Bu yüzden de hem HPV virüsüne hem de bazı kanser türlerine karşı HPV aşısı olmanın önemi oldukça büyüktür.

HPV aşısı, HPV virüsüne karşı sağladığı korumanın yanı sıra kişilerde bazı yan etkiler meydana getirebilmektedir. Yaygın rastlanan HPV aşısı yan etkileri arasında uygulandığı bölgede şişlik, kızarıklık ve ağrı bulunmaktadır. Bazı durumlarda da baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı vede kusma görülebilmektedir. HPV aşısı 3 doz yapılan bir aşıdır. İlk doz aşıdan 1 ay sonra, 2. doz uygulanmaktadır. 2. dozdan 5 ay sonra da son doz aşı uygulanmaktadır. 14 yaşına kadar çocuklarda tek doz HPV aşısı yeterli olmaktadır. 15 yaşından sonra yetişkinlerde olduğu gibi 3 doz aşı gerekli olmaktadır. 13 yaş sonu ila 15 yaş başı arasındaki çocuklarda 2 doz aşı yeterli olmaktadır. Yazımızın devamına giderek HPV aşısı kimlere yapılmalı, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Yeni HPV Aşısında Doz Oranları Aynı Mı?

HPV Aşısı Kimlere Uygulanır?

HPV aşısı, rahim ağzı kanserine karşı yüksek düzeyde koruma sağlayan HPV aşısı 9 yaşından itibaren üst yaş sınırı olmaksızın her kadına uygulanabilir. Erkeklerde HPV aşısı 26 yaşına kadar uygulanır. 9 ila 26 yaş arasında olan bütün erkekler HPV aşısı yaptırabilir. HPV’nin bir çok tipi ve çeşidi vardır. Bu HPV tiplerinden bazıları ise rahim ağzı kanserine, bazıları da genital siğil oluşumuna yol açar. Ülkemiz de yakın zamana kadar 4’lü HPV aşısı uygulamaktaydı. HPV tip 6, HPV Tip 11, HPV tip 16 ve HPV tip 18’e karşı koruma sağlayan 4’lü aşı yerine artık, ülkemiz de 9 tip HPV’ye karşı koruma sağlayan aşı uygulanmaktadır. Yeni aşıda 4’lü aşıya ek olarak HPV tip 31, HPV tip 33, HPV tip 45, HPV tip 52 ve HPV tip 53’e karşı da koruma sağlamaktadır.

HPV Aşısı Olmak için Ne Yapmak Gerekir
HPV Aşısı Olmak için Ne Yapmak Gerekir

9 Tip HPV virüsüne karşı koruma sağlayan yeni aşıda doz şemasında bir farklılık yoktur. 4’lü HPV aşısında olduğu gibi 3 doz şeklinde uygulanmaktadır. HEPV bulaşı olan bireyler sonrasında tekrar HPV virüsü bulaş olabilmektedir. Renfeksiyon denilen tekrar HPV virüsüne yakalanma riski bulunur. Yalnız HPV aşısı olan bireyler de bu ihtimal çok düşüktür. HPV aşısının hamilelik döneminde yapılması önerilmektedir. Yalnız emzirme döneminde HPV aşısı güvenle yaptırılabilir. HPV aşısı dünyada kullanılan en güvenli aşı kabul edilir. Tıbbi çalışmalara göre HPV aşısının ciddi bir yan etkisi tespit edilmemiştir. Aşı uygulandıktan sonra ciltta kızarıklık, ağrı, şişlik görülebilmekte bu şikayetler de kısa süreli olarak kendiliğinden geçmektedir.

HPV Aşısı Kaç Yaşında Yaptırılır?

HPV aşısı rutin olarak yaptıran ülkelerde yapılan çalışmalarda rahim ağzı kanserinin %80 oranlarında azaldığı bildirilmiştir. HPV 4’lü aşı yaptıran kişiler, 9 Tip virüse karşı koruma sağlayan yeni aşıyı yaptırabilirler. Yalnız 9’lu aşının uygulaması dünyada da çok yeni olduğundan bu konudaki çalışmalar tam olarak henüz tamamlanmamıştır. HPV bulaşı olan bireyler de, HPV aşısı yaptırabiceğinden aşı öncesi tarama yaptırmayasına gerek yoktur.

HPV Aşısı Kimlere Yapılmalı, eğer ki sizin de HPV aşısı kimlere yapılmalı, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. HPV aşısı kimlere yapılmalı, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı HPV aşısı kimlere yapılmalı, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ammonit Taşı Özellikleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed