Nazofarenks Hastalığı Nedir?

Nazofarenks Hastalığı Nedir? Nazofarenks Kanseri Tedavisi Nedir? Nazofarenks kanseri nedir? Hakkında merak edilenleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Nazofarenks Hastalığı Nedir? Nazofarenks Kanseri Tedavisi Nedir?

Nazofarenks Hastalığı Nedir
Sayfa İçeriği: Nazofarenks Hastalığı Nedir

Ağız boşluğu vede burun boşluğunu birleştiren geçiş bölgesine nazofarenks yani geniz denmektedir. Östaki borusu ile her iki yandan da, orta kulağa açılan boşluğu temsil eder. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için nazofarenks kanseri nedir? ve nazofarenks kanseri tedavisi nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Nazofarenks hastalığı nedir?

Nazofarenks, yani geniz burnun içinden çıplak göz ile görülen, bir bölge olmadığından, burundan endoskop cihazı ile görüntülenebilmektedir. Ağız içinden ayna denilen, alet ile görülebilir. Çocuklar da sık rastlanan geniz eti de, nazofarenks bölgesin de meydana gelmektedir. Geniz eti, vücudun savunma mekanizması olarak meydana gelen, iyi huylu her çocuk da sıklık ile olan lenfoid dokularıdır. Çocuklar da belli yaşa kadar rastlanan adenid doku, erişkin yaşta beklenmeyip, erişkin kişde nazofarinkste lenfoid doku izlenmiş ise mutlaka biyopsi alınıp, patolojik incelemeye gönderilmeli ve tedavi geçikmeden yapılmalıdır.

Nazofarenks kısmında meydana gelen kanserlere, nazofarenks kanseri denir. Sık rastlanan kanser türleri arasında bulunmaktadır. Nazofarenks kısmında iyi huylu tümörler vede kötü huylu tümörler oluşabilmektedir. Hasta erişkin ise, bu bölgede geniz eti oluşumu beklenmemektedir. Erişkin hastanın nazofarenks bölgesin de bir lezyon veya kitle var ise, mutlaka inceleme yapılmalıdır. Erişkin grubun da sık olarak nazofarenks karsinomları rastlanılmaktadır. Erişkinler de lenfoma vede lösemi de bu bölgede sık olarak tutulum gösterebilir. Çocuklar da erişkinlerden farklı olarak, nazofarenks bölgesin de yumuşak doku kanseri veya iyi huylu olan anjiofibrom ya da plazmasitom da rastlanabilmektedir. Yazımızın devamına giderek nazofarenks kanserinin nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Nazofarenks Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Nazofarenks Kanserinin Nedenleri

Nazofarenks kanserin de, birden fazla etken bulunmaktadır. Çevresel faktörler, genetik yatkınlık vede virüsler bu etkenler arasında bulunmaktadır. En sık ergenlik dönemin de ortalama 40 ila 50’li yaşlar da rastlanılan nazofarenks kanseri erkekleri daha fazla etkilemektedir. Aile hikayesin de nazofarenks kanserinin görülmesi yine riski artırmaktadır. Epstein barr virüs, yakından nazofarenks kanseri ile ilişkilidir. EBV pozitif kişilere mutlaka nazofarenks muaynesi uygulanmalıdır. Sigara tüketen kişiler de, yine nazofarenks kanseri rastlanma sıklığı daha fazladır. Beslenme alışkanlıkları da nazofarenks kanseri nedenleri arasında bulunmaktadır. Kötü beslenme alışanlıkları, tütsülenmiş gıdaların fazla tüketimi, odun ateşin de yemek pişirilmesi de bu hastalığın görülme olasılığını oldukça artırmaktadır.

Nazofarenks Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Burun kanaması,
Burun tıkanıklığı,
Boyun da lenf bezi ve kitle,
Geçmeyen orta kulak enfeksiyonu,
Kranial sinir tutulumlarına bağlı görme sıkıntıları vede ağrı,
Kulak uğultusu vede kulak tıkanıklığı.

Nazofarenks kanserinin en yaygın belirtileri arasında boyun da kitleler gelmektedir. Erişkinler de yine en sık rastlanan belirtler arasında tek taraflı orta kulak iltihapları yer almaktadır. Östaki borusu her iki taraftan nazofarenkse açılmaktadır. Kitle bu bölgelerden herhangi birini kapattığın da kulak havalanması bozulduğu için, tek taraflı orta kulak iltihaplanmaları oluşmaktadır. Erişkinler de oluşan tek taraflı kulak enfeksiyonların da, mutlaka nazofarenks muayenesi yapılmalıdır. Bu bölgede bir kitle olup olmadığına bakılmalıdır.

Nazofarenks Kanseri Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Nazofarenks kanserinin tedavisi; Biyopsi sonucun da tipi belirlenen kitlenin tedaivisi de, bu doğrultu da uygulanmaktadır. Tedavi genellik ile kemoterapi ve radyoterapi ile uygulanmaktadır. Özellik ile tip 3 indiferansiye karsinom radyoterapiye çabuk evap veren tür olmaktadır. Erken tanı vede düzenli takip, tedaviyi başarılı olarak sonuçlandırır. Lenfoma vede lösemi hastalıkları da, nazofarenks bölgesin de tutulum yapabilir. Bu hastalıkların tedavisinde de radyoterapi vede kemoterapi tercih edilmektedir. Nazofarenks kanseri eğer, erken evrede yakalanamaz vede tedavi edilmez ise geç aşamalar da metastaz yapabilir. Nazofarenks bölgesi beyne yakın, bölge olduğundan kafa tabanı vede sinir tutulumları sık rastlanmaktadır. Özellik ile 6. 3. 4. vede 5. sinirleri tutabilmektedir. Kafanın arka tabanına vede sinirlere metastaz yaptığın da hasta, çift görmeler yaşabilir veya düşebilmektedir.

Hasta bireyin yaşı vede cinsiyeti tedavinin gidişatını etkileyen faktörler arasında bulunmaktadır. Erkekleri daha fazla etkieyen nazofarenks kanserin de ileri yaş, boyun bölgesin de lenf nodu tutulumları, kafa bölgesindeki sinir tutulumları vede epstein bar virüsün neden olmadığı kanser tipleri tedavinin seyrini olumsuz olarak etkileyebilir.

Nazofarenks Hastalığı Nedir, burun boşluğu vede ağız boşluğunun birleştiren geçiş kısmına nazofarenks denmektedir. Östaki borusu ile her iki yandan da orta kulağa açılan boşluk olarak geçmektedir. Nazofarenks kanseri tedavisi kitlenin tipine göre iyi huylu ya da kötü huylu tümör olup olmadığına göre cerrahi veya radyoterapi ve kemoterapi ile tedavisi uygulanmaktadır. Eğer ki sizin de nazofarenks hastalığı nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Nazofarenks hastalığı nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da nazofarenks kanseri belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tırnak Tümörünün Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed